Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Berghemerb­urcht blijft vechten

Bisdom wijst bij uitzetting op gebruiksov­ereenkomst: “KSA wist dat dit kon gebeuren”

- ANDREAS ROTTY

KSA Berghemerb­urcht gaat de strijd aan, nu blijkt dat ze niet langer de lokalen in de Willem Van Laarstraat in Berchem mag gebruiken. Het bisdom Antwerpen zet de samenwerki­ng stop en sluit een overeenkom­st over de lokalen met een andere organisati­e. Het bisdom laat verstaan dat het geen verrassing is, de KSA wil verdere dialoog én mobiliseer­t ouders en leden.

De leidingspl­oeg heeft een strijdvaar­dige mail uitgestuur­d naar de ouders van de leden. Er wordt hen gevraagd een video te maken waarin de kinderen vertellen hoeveel de KSA voor hen betekent, posts te delen van de Facebookpa­gina en een fotoprofie­lkader toe te voegen. De leiding maakt ook een video met betrokken winkeliers in de buurt en er wordt waarschijn­lijk een petitie gelanceerd.

“In de gebruiksov­ereenkomst met de KSA heeft altijd duidelijk gestaan dat die beëindigd kan worden als de erfpachtov­ereenkomst wordt uitgebreid. Dat is geen nieuwe informatie, de KSA wist dat het altijd kon gebeuren”, zegt Nathalie Milio, communicat­ieverantwo­ordelijke van het bisdom Antwerpen. Dat wil zeggen: dat cultuurcen­trum De Nieuwe Vrede, dat een erfpacht heeft voor een groot deel van de site, ook een erfpachtov­ereenkomst krijgt voor het deel waar de KSA in zit.

Groepsleid­ster van KSA Berghemerb­urcht Louka Janssen (21) ontkent niet dat die voorwaarde in de gebruiksov­ereenkomst zit. “Maar ze hebben ons zeker niet doen denken dat ze de overeenkom­st stop zouden zetten. We zijn naar talloze vergaderin­gen geweest waarop gewerkt werd aan een oplossing. Het bisdom zou onze lokalen inderdaad aan de erfpachtov­ereenkomst met De Nieuwe Vrede toevoegen, maar wij zouden er dan nog altijd mogen blijven. Nu is plots besloten het niet zo te doen. Een rare twist na twintig jaar.”

Huisvader

De exacte reden waarom het bisdom de KSA niet meer in de lokalen wil, blijft een beetje vaag. Nathalie Milio: “Als eigenaar van de site wil het bisdom toezien op de orde, netheid en vooral veiligheid. Wat daar gebeurde, strookt niet met wat het bisdom als goede huisvader wil zien gebeuren. Ik treed niet verder in detail.”

“De brandveili­gheid is in orde gemaakt met medewerker­s van de stad”, zegt groepsleid­ster Louka. “We hebben ook plannen gemaakt voor renovatie, maar die mochten niet doorgaan omdat we geen vast contract hebben. Als wij activiteit­en organisere­n staat af en toe materiaal in de weg dat de doorgang blokkeert die in principe vrij moet blijven. Dat heb je als er 170 kinderen spelen, we proberen dat snel op te lossen. Ik denk dat het over dat soort kleine dingen gaat.”

De KSA probeert er nu voor te zorgen dat de werking vanaf 1 september kan doorgaan. “Een nieuwe locatie bevindt zich best binnen de Ring in Berchem.” Het bisdom zit volgende week nog samen voor overleg , dat los van de ophef sowieso al gepland was.

 ?? FOTO RR ?? Een groepsfoto van enkele jaren geleden: de leiding in de lokalen.
FOTO RR Een groepsfoto van enkele jaren geleden: de leiding in de lokalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium