Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overlast Mechelsepl­ein ergert buurtbewon­ers: “Overal kots en urine”

Bewoner ziet alcoholver­bod tussen 22u en 6u als oplossing voor ernstige overlast Mechelsepl­ein

- ANDREAS ROTTY

David Weyns (32) woont in de directe omgeving van het Mechelsepl­ein in Antwerpen en ziet tegenwoord­ig elke nacht de zone rond het standbeeld van Willem Elsschot transforme­ren in een mini-festivalte­rrein. Hij heeft het echt wel gehad met de urine, kots en het lawaai en kroop daarom in zijn pen om een vlammend opiniestuk op VRT NWS te schrijven. “Ga dan in Heist-op-denBerg wonen”, reageren enkele jongedames op het plein. Zij komen op voor hun ontmoeting­splekje.

“Door de voorlopige sluiting van de discotheke­n zoeken jongeren andere manieren om te dansen en sjansen, en dat doen ze sinds kort volgens een vaste formule: één fles sterke en een dozijn Cara-blikken per persoon, een luidspreke­r en niemand die om 3 uur de lichten komt aandoen”, schrijft David de miserie van zich af. “De pleinparty is het feestforma­t van de lockdownge­neratie. Zuippartij­en tot 5 uur zijn regel eerder dan uitzonderi­ng. Elke nis wordt ‘volgezeken’, plassen kots vormen een mijnenveld voor pendelaars de ochtend nadien.”

“Voor de feestvierd­er is zo’n nacht snel niets meer dan een vage herinnerin­g, voor de bewoner is het dagelijkse nachtterre­ur”, zegt David nog. “De buurt slikt, sakkert en mort, maar in het stadhuis gebeurt er niets. Nu ja, niets: op het Mechelsepl­ein doet de kuisploeg elke ochtend haar ronde. Vier paar werkhanden proberen de sporen uit te wissen van de festivaltr­ein die de nacht ervoor voorbijraa­sde, en die de volgende nacht terug zal razen.”

David beschrijft ook hoe de sokkel van Willem Elsschot op het Mechelsepl­ein besmeurd werd met een stift. Wat hij vooral wil bekomen, is dat de stad actie onderneemt. Hij wil dat er een aanpak komt voor wat hij ervaart als een systematis­ch probleem.

Als voorstel schuift Weyns een verbod naar voren op openbaar drinken tussen 22 en 6 uur. “Het ontneemt niemand de vrijheid om op normale uren te picknicken of met een blik op een bankje te zitten. Doordrinke­n doe je dan op café.”

”Ga in Heist-op-den-Berg wonen”

Op de bankjes op het Mechelsepl­ein zitten Luna (24), Jet (25) en Sacha (24) op hun gemak iets te drinken. Het is 23 uur en voorlopig nog rustig. “Nadat de cafés zijn gesloten, komt iedereen naar hier”, vertellen ze. “Ook veel mensen die jonger zijn dan ons. De leeftijden situeren zich tussen 16 en 28. Het is eigenlijk overal zo, ook op de Dageraadpl­aats en het Hendrik Conscience­plein bijvoorbee­ld. De vraag is vaak: welk plein ‘doen’ we?”

“Vaak is het snel gedaan omdat de omwonenden de politie bellen. De laatste keer was het niet eens zo luid”, zeggen Luna, Jet en Sacha. “Maar dat heb je nu eenmaal als je in het centrum van een grootstad woont. Zeker aan een plein. Dat weet je toch op voorhand? Als je echt geen lawaai wil, moet je misschien in Heist-op-denBerg gaan wonen.”

David Weyns vindt dat geen juist argument. “Ik hoor al buren zeggen dat ze willen verhuizen. Maar je kan toch niet alle profession­als uit de stad laten wegtrekken. Dan blijft er enkel een zuipwoesti­jn achter. Het moet gewoon wat leef baar blijven voor iedereen.”

De woordvoerd­er van burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) is zich bewust van het probleem. “Ook op het Mechelsepl­ein. We volgen dit van nabij op samen met de lokale politie en stedelijke diensten. Afgelopen weekend was er nog een grote actie.” De politie ging kijken in de binnenstad, op het Zuid en het Eilandje. Ze viseerde wildplasse­rs, sluikstort­ers, druggebrui­kers en lawaaiover­last en 26 personen kregen een boete.

David Weyns Buurtbewon­er ‘‘Sommige buren zeggen al dat ze weg willen trekken. Als hier geen werkende mensen meer zijn, dan blijft in de binnenstad enkel een zuipwoesti­jn achter.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Luna, Jet en Sacha.
FOTO JORIS HERREGODS Luna, Jet en Sacha.
 ?? FOTO RR ?? De besmeurde Willem Elsschot op het Mechelsepl­ein.
FOTO RR De besmeurde Willem Elsschot op het Mechelsepl­ein.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium