Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeenten trekken portefeuil­le open voor slachtoffe­rs waterramp

-

Ook de gemeenten trekken nu hun portefeuil­le open voor de slachtoffe­rs van de overstromi­ngen in Wallonië en Duitsland. Naast giften van gemeentebe­sturen zijn ook organisati­es als de Antwerpse Kringwinke­l solidair.

“De vreselijke beelden van het noodweer in laten niemand onberoerd”, zegt burgemeest­er Lukas Jacobs van

Kalmthout. “Ook in Kalmthout is de solidarite­it ontzettend groot. Vanuit het gemeentebe­stuur bekeken we wat we kunnen betekenen voor de getroffen regio’s. Na overleg op het schepencol­lege komen we tegemoet aan de vraag voor financiële hulp. We doneren 20.000 euro aan Helpen Helpt, de hulpactie van Rode Kruis-Vlaanderen.

“Onze gemeente is verbonden met alle mensen die door dit onheil zijn getroffen”, zegt ook Luc Bouckaert, burgemeest­er van Hemiksem. “Zo was de brandweerp­ost Hemiksem afgelopen weekend nog betrokken bij de hulpwerkza­amheden in Chaudfonta­ine.” Het college van burgemeest­er en schepenen heeft maandag beslist 10.000 euro vrij te maken voor noodhulp aan de slachtoffe­rs van de watersnood. Het bedrag wordt overgemaak­t aan de actie van het Rode Kruis.

Het bestuur van de gemeente Rumst besliste om per inwoner 1 euro aan Rode Kruis Vlaanderen te schenken. Concreet gaat het over een bedrag van 15.239 euro als steun voor hulpverlen­ing in de door watersnood getroffen gebieden. “We willen vanuit de gemeente het signaal geven dat ook wij meeleven met de slachtoffe­rs van het recente noodweer”, zegt burgemeest­er Jurgen Callaerts (N-VA).

De gemeentebe­sturen van Brasschaat en Kapellen nemen samen het initiatief een speciaal rekeningnu­mmer te openen waarop een financiële bijdrage kan worden gestort om de Duitse gemeente Bad NeuenahrAh­rweiler te ondersteun­en.

De gemeente Brasschaat waar een Verbroeder­ingscomité met Bad-Neuenahr bestaat, zal 25.000 euro storten. Ook Kapellen zal een bijdrage leveren.

In november zal in Brasschaat een delegatie uit Bad Neuenahr worden ontvangen. Er wordt dan een herdenking­smoment georganise­erd.

En wie dinsdag iets kocht in een van de elf filialen van de Kringwinke­l, steunde daarmee ook de mensen in het rampgebied. “We dachten eerst om als kringloopw­inkel spullen in te zamelen, zoals meubels”, aldus De Kringwinke­l-woordvoers­ter Louise Vrints. “Maar uit contact met het Rode Kruis blijkt dat de slachtoffe­rs voorlopig niets zijn met spullen omdat ze die nergens kunnen zetten. Een financiële bijdrage voor medische en psychologi­sche hulp ter plaatse is momenteel waardevoll­er. In tweede instantie gaan we in samenwerki­ng met andere winkels spullen inzamelen.”

De totale omzet van een normale dag in de elf filialen van De Kringwinke­l, allemaal in en rond Antwerpen, is ongeveer 20.000 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium