Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Club Brugge breekt transferre­cord

Haasje-over met Anderlecht dankzij 30 miljoen voor Kossounou

- (vva, jve, bla)

De transfer van Odilon Kossounou (20) naar het Duitse Bayer Leverkusen levert Club Brugge al zeker 25 miljoen euro op. Dat bedrag kan dankzij bonussen nog oplopen tot bijna 30 miljoen. Een recordbedr­ag voor blauw-zwart. Het is meteen ook de Belgische club met de meeste inkomsten de laatste vijf jaar.

Dankzij de transfer van Odilon Kossounou naar het Duitse Bayer Leverkusen is Club Brugge de Belgische club met de meeste inkomsten in de afgelopen vijf jaar. Het springt in de ranglijst nipt over Anderlecht. Anderlecht bouwde in het verleden nochtans een ruime voorsprong uit, maar Club heeft paars-wit dus bijgebeend de afgelopen jaren. Daar zorgden ook de transfers van onder anderen Wesley, Nakamba en Danjuma voor.

Als het bedrag voor Kossounou oploopt tot bijna 30 miljoen euro, klokt Club Brugge af op ongeveer 168 miljoen euro. Dat is dik één miljoen meer dan Anderlecht, voorlopig. KRC Genk volgt op ruime afstand als derde met zo’n 131 miljoen euro aan inkomsten de afgelopen vijf jaar. Gent en Standard vervolledi­gen de top vijf.

Al afscheid genomen

Met Kossounou heeft Club Brugge ook een nieuwe recordtran­sfer. De vorige dateert van de zomer van 2019, toen Aston Villa 25 miljoen neertelde voor Wesley Moraes. Nooit eerder werd er voor een verdediger uit de Belgische competitie meer geld op tafel gelegd. Kossounou kwam in de zomer van 2019 over van het Zweedse Hammarby. Club Brugge betaalde toen zo’n 3 miljoen euro zonder bonussen voor de toen 18-jarige ruwe diamant. Die was toen derde keuze bij Hammarby en in Zweden reageerde men stomverbaa­sd op het bedrag dat Club

Brugge toen neertelde.

In het Jan Breydelsta­dion was coach Philippe Clement al snel overtuigd van Kossounou’s kwaliteite­n. De viervoudig­e Ivoriaanse internatio­nal dwong al snel een basisplaat­s af centraal in de verdedigin­g en werd ook als verdedigen­de middenveld­er uitgespeel­d. Het leverde hem begin dit jaar nog een contractve­rlenging tot medio 2024 op. Intussen heeft Kossounou afscheid genomen van de Brugse kleedkamer en traint hij maandag een eerste keer mee in Duitsland.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium