Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groen zegt volmondig “ja”, MR zegt “nog niet”

Gaan alle kerncentra­les nu dicht tegen 2025?

- HANNES HEYNDERICK­X

Gaan alle kerncentra­les nu dicht tegen 2025 of niet? Tinne Van der Straeten (Groen) zei donderdag van wel, Georges-Louis Bouchez van niet. Het verzet van de MRvoorzitt­er leidde effectief tot een onvolledig­e landing van het dossier. De finale beslissing wordt uitgesteld naar 18 maart. Toch is de kernuitsta­p ook volgens Open Vld al “voor 99% beslist”.

Na een nachtje onderhande­len kwam de federale regering donderdag met een akkoord over de kernuitsta­p op de proppen. Al is er zeker geen sprake van een volledige landing. Dat wordt pijnlijk duidelijk door de verschille­nde interpreta­ties van het compromis. Groene bronnen waren er ’s ochtends als de kippen bij om de kernuitsta­p uit te roepen, MRvoorzitt­er Georges-Louis Bouchez trok op zijn beurt naar de media met de boodschap dat de kernuitsta­p absoluut géén feit is.

Het compromis à la belge dat de ploeg van premier Alexander De Croo (Open Vld) bereikte, leent zich natuurlijk ook tot verschille­nde interpreta­ties. Plan A, waarbij alle zeven Belgische kerncentra­les de deuren sluiten tegen 2025, blijft het uitgangspu­nt. Maar de MR van Bouchez heeft tijdens de onderhande­lingen wel bekomen dat plan B, een verlenging van de laatste twee centrales, niet volledig van tafel is. Een studie moet tegen 17 januari aantonen wat er nodig is om de kerncentra­les te verlengen na 2025. Voor Bouchez is dat de trofee die hij hoog boven zijn hoofd houdt na maanden verzet tegen de sluiting van de kerncentra­les.

Toch juicht Bouchez beter niet te hard. Volgens een vicepremie­r die de onderhande­lingen bijwoonde, heeft de MR-voorzitter niet meer dan “een lege doos met een strik rond gekregen”. Er wordt verwezen naar het feit dat Engie zelf al aangaf dat het de kerncentra­les

Bron binnen Open Vld

niet meer wil openhouden. Bovendien staat in het akkoord van de regering duidelijk dat een verlenging pas écht een optie wordt als op 18 maart blijkt dat plan A in de soep draait. Er is met andere woorden een hiërarchie tussen de scenario’s.

Andere gascentral­es

Tot 18 maart – de nieuwe deadline voor een beslissing – zal er bijna uitsluiten­d gewerkt worden aan plan A, de volledige kernuitsta­p. Energiemin­ister Tinne Van der Straeten (Groen) heeft haar jokers uitgespeel­d. Engie krijgt nog tot 15 maart om een vergunning voor de gascentral­e in Vilvoorde te krijgen. Slaagt de energiegig­ant daar niet in, dan zal de regering overschake­len op andere gascentral­es, in eerste instantie die van Seraing of Manage. Volgens netbeheerd­er Elia is dat juridisch perfect mogelijk, al plaatst alweer Bouchez daar openlijk vraagteken­s bij.

Communicat­ietrofee

Niet alleen de groenen achten de kans klein dat het regeringsp­lan nu nog fout loopt. Ook bronnen binnen Open Vld zeggen dat “de kernuitsta­p eigenlijk voor 99% beslist is”. Zelfs het openstelle­n van de wet op de kernuitsta­p van 2003 zat er niet. De liberalen wilden dat, om kerncentra­les in de toekomst niet uit te sluiten. Nu komt er enkel een nieuwe wet, die alleen de optie zal bevatten om hypermoder­ne kerncentra­les te bouwen. Ook dat was donderdag voor de groenen niet evident om te slikken, maar het betekent geenszins een verlenging van de huidige centrales.

Voor MR, die van de kernuitsta­p ei zo na een breekpunt van de regering maakte, is de uitkomst dan ook eerder mager. Een studie van het FANC zal Van der Straeten wellicht weinig in de weg kunnen leggen. Al is het voor de minister van Energie wel extreem vervelend dat ze MR een trofee moet gunnen. Geen echte trofee, want de kernuitsta­p komt er wellicht toch, wél een communicat­ietrofee. De 1% onzekerhei­d zorgde er donderdag voor dat Van der Straeten het woord “kernuitsta­p” niet in de mond kon nemen. Tegelijk kijkt de voltallige regering nu aan tegen maanden waarin Georges-Louis Bouchez zich nog volop zal kunnen profileren tegen de eigen regering in.

“De kernuitsta­p is eigenlijk voor 99% beslist.”

 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Energie Tinne Van der Straeten, premier Alexander De Croo en CEO van Elia, Chris Peeters, op de persconfer­entie rond de kernuitsta­p.
FOTO BELGA Minister van Energie Tinne Van der Straeten, premier Alexander De Croo en CEO van Elia, Chris Peeters, op de persconfer­entie rond de kernuitsta­p.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium