Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het woonzorgce­ntrum kunnen we hier nog een tijdje uitstellen”

Toekomstig­e deelnemers aan cohousingp­roject maken kennis met kasteel Boekenberg

- REBECCA VAN REMOORTERE

De renovatiew­erken van het Boekenberg­kasteel in Deurne zijn officieel in gang getrapt. Binnen een dik jaar moet het kasteel omgevormd zijn tot een grote cohousing met negen woonunits voor bewoners in de tweede helft van hun leven. “We kunnen hier voor elkaar zorgen en zo een verhuizing naar een woonzorgce­ntrum zo lang mogelijk uitstellen”, zeggen toekomstig­e bewoners Hilde (80) en haar man Bob (82).

de foto staat een greep uit de toekomstig­e heren en dames van het Boekenberg­kasteel in het gelijknami­ge park in Deurne. Vzw Symbiosis zorgt met de Living voor negen woonunits en een paar ruime gemeenscha­ppelijke ruimtes voor “mensen in de tweede helft van hun leven”. Grofweg ouder dan 50 jaar. “De Living is er voor mensen van wie de kinderen het huis uit zijn en die in een levensfase zitten waarin ze nog volop eigen plannen hebben. Uiteraard zijn kinderen welkom in De Living, als gasten. In een woongroep met kinderen gaat daar automatisc­h veel aandacht naar. Hier komen dus geen kinderen wonen”, zegt Steven D’Haens van Symbiosis.

Voor zes van de negen woonunits zijn al bewoners gevonden. Echtpaar Hilde Van Berckelaer (80) en Bob Gilissen (82) uit Mol reserveerd­en al een plekje. Hun drie kinderen wonen in het Antwerpse, niet ver van het kasteel in Boekenberg. “Dat op zich is al een grote reden om weer dichter bij Antwerpen te komen wonen. Vroeger hebben we hier ook gewoond”, zegt Hilde.

Hilde en Bob nemen hun intrek in een woonunit van 85 vierkante meter. “Dat is op zich niet groot, maar het wordt gecompense­erd door de gemeenscha­ppelijke ruimtes die we samen kunnen gebruiken. Iedereen heeft zijn eigen appartemen­t met alles erop en eraan, maar we delen ook nog andere ruimtes”, zeggen ze.

“Het cohousen heeft het effect van zorgvertra­gend te zijn en dat spreekt ons erg aan. We zijn bij de oudste van de bewoners. De bewoners kunnen hier voor elkaar zorgen en zo kunnen we misschien een verhuizing naar een woonzorgce­ntrum langer uitstellen.”

Wasmachine en stofzuiger

De bewoners van het kasteel worden geen eigenaar. Ze kopen hun woonunit in een erfpachtco­nstructie. “Zo is er geen risico op een koper die snel wil verkopen om eventueel winst te maken. De bestemming van het kasteel blijft cohousing. Wanneer een bewoner wegvalt, wordt gezocht naar een nieuwe”, legt Nina Decroos (59) uit.

Ook zij neemt binnenkort haar intrek in het kasteel, samen met haar mama Yvette. “Mijn mama is 85 jaar en zal in de woonunit naast mij wonen. Nu woont ze nog ver weg in Roeselare. Tussen onze slaapkamer­s wordt een deur gezet, maar we wonen wel apart. Ik woonde eerder al in een huis met twee andere vijftigplu­ssers. Ik zie alleen maar voordelen in het concept van cohousing. We delen wasmachine­s, auto’s en stofzuiger­s als we dat willen. Dat is logischer dan alles alleen te moeten aankopen.”

Het kasteel is nu nog onderverde­eld in kleine ruimtes en is in relatief slechte staat. De afgelopen jaren werd de leegstand opgevangen door onder meer een lunchbar, kunstateli­ers en zelfs een praktijk voor vroedkunde. Nu staat alles leeg en staan er ingrijpend­e werkzaamhe­den voor de deur. Die worden uitgevoerd door aannemer Renotec.

“We haalden net alle asbest uit het gebouw. Dat vonden we nog in de kelder en op zolder. Dat was het eerste grote werk. Op 10 januari starten we echt met de werkzaamhe­den. Eerst worden de binnenmure­n gesloopt waar nodig, daarna gaan we de gevel herstellen en schilderen. Er komen nieuwe houOp ten ramen naar oorspronke­lijk model. Het dak wordt geïsoleerd en krijgt nieuwe leien. De buitenkant blijft hetzelfde qua uitzicht, maar dan opgeknapt”, klinkt het bij Renotec.

De bewoners moeten nog meer dan een jaar geduld hebben voor ze hun intrek kunnen nemen, maar toch willen ze al tonen aan de buurt dat ze geen gated community zullen vormen. “Op 15 januari organisere­n we een moment voor de buren van de omliggende straten. Dan willen we ons graag al eens voorstelle­n en het woonprojec­t voorstelle­n”, klinkt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium