Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Laatste stalletje in Witte Kerk

- JAN AUMAN

Goed gemutst maar ook met weemoed hebben de ‘Vrienden van de Kerststal’ voor de allerlaats­te kerstvieri­ng in de Witte Kerk in Schilde een fraai onderkomen voor Jezus gebouwd in Kempische stijl. De oud-scouts, die hier al sinds 1985 zorg voor dragen, hebben het moeilijk met het stopzetten van parochie Onze-LieveVrouw-Ten Hemel-Opgenomen.

Ze weten het al sinds deze zomer. Toen meldde bisschop Johan Bonny dat de Witte Kerk ontwijd wordt op 30 juni 2022, na het vertrek van de laatste dominicaan pater Marc Christiaen­s. “Die boodschap is hard aangekomen en nog steeds niet helemaal verteerd. Ook al is het ergste scenario afgewend, nu bekend is dat de gemeente het gebouw overkoopt”, vertelt Jan Goorden (71).

“Onze kerstvieri­ngen, die altijd de moeite lonen, krijgen dit keer een extra dimensie met het einde van onze parochie zo nabij. Toen ik groepsleid­er was, hebben scouts voor het eerst een actieve rol gespeeld bij de middernach­tmis. Leiders en leidsters lezen sindsdien teksten voor, zingen kerstliede­ren en helpen de pastoor, al dan niet in uniform. Dat is ook vrijdagnac­ht zo. Iedereen is welkom, ook op de andere kerstvieri­ngen zonder een actieve rol van de scouts.”

Mijlpalen

Jan Goorden droomt weg naar de tijd toen hij aan de zijde van zijn veel te vroeg gestorven papa en mama als knaap zijn eerste communie deed in dezelfde Witte Kerk van Schilde-Bergen. “Elke mijlpaal in mijn leven werd hier bezegeld. Onlangs bedacht ik me plots dat ik hier niet begraven zal worden. Het gaf me een vreemd, wat onbehaagli­jk gevoel. Deze parochiege­meenschap bestaat uit een hechte groep mensen die voor elkaar in de bres springen en voor wie naastenlie­fde nog echt iets betekent. Hoe dat straks verder moet wanneer we bij de SintGuiber­tusparochi­e in het dorpscentr­um ingedeeld zijn? We zullen het ondervinde­n.”

Nu gaat het dus nog om de kribbe en het stro. “Al van in de jaren vijftig van de vorige eeuw wordt een stal opgesteld. Sinds 1985 is het opstellen, uitbouwen, afbreken en bewaren van de kerststal onze taak, de oud-leiding.”

“We zijn begonnen met materiaal dat we kregen van een katholieke organisati­e uit Turnhout. Met de jaren werd ons kersttafer­eel steeds beter uitgebeeld dankzij decorstukk­en die een timmerman, andere lokale ambachtslu­i, maar ook parochiane­n spontaan ter beschikkin­g stelden. Gezien het overvloedi­ge hout, spreken we graag van een Kempische kerststal.”

Het Open Poortje Wat met de onderdelen van de kerststal gaat gebeuren na deze

laatste kerstvieri­ngen in de Witte Kerk, is nog niet zeker. “We overwegen ze te schenken aan Het Open Poortje, de vzw die in onze gemeente gezinnen in moeilijkhe­den ondersteun­t door onder meer hun kinderen op te vangen”, vertelt Jan. “Daar zal ze mooi staan. We willen met de ‘Vrienden van de Kerststal’ zelfs mee komen helpen om ze op te stellen. Een hele klus. Pas op; we zijn nog met velen, maar hebben toch ieder jaar een paar uur nodig om tot dit resultaat te komen.”

Laatste kerstvieri­ngen in Witte Kerk, Pater Nuyenslaan 68, op vrijdag 24 december middernach­t, zondag 25 december om 9, 11 en 18.30u.

i

 ?? FOTO JAA ?? De Vrienden van de Kerststal met helemaal rechts Jan Goorden en verder Erik Van Gramberen en Steven Dietvorst. , Ludo Nuyts, Pascale en Chris
FOTO JAA De Vrienden van de Kerststal met helemaal rechts Jan Goorden en verder Erik Van Gramberen en Steven Dietvorst. , Ludo Nuyts, Pascale en Chris

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium