Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Efteling schrapt Het Spookslot

Fans starten petitie tegen sloop van attractie

- (adm)

De Efteling verbouwt: het park krijgt een nieuw hotel en een nieuw ‘themagebie­d’ met een overdekte attractie. Om daar plaats voor te maken, wordt Het Spookslot afgebroken. En dat is niet daar de zin van heel wat diehardfan­s. Zodanig zelfs dat ze een petitie opstartten.

“Stop de sloop van Het Spookslot!” De titel van de petitie is duidelijk. Gisteren stond de teller al op 5.386 handtekeni­ngen.

“Dit icoon mag niet verdwijnen”, zegt onderteken­aar Maikel uit het Nederlands­e Nieuwkuijk. “Het spookkaste­el is een heerlijk stuk nostalgie van ongekende waarde”, schrijft Gunther uit Sint-Niklaas dan weer. “Wat is het volgende dat moet verdwijnen, het sprookjesb­os? Degoutant gewoon.”

Verouderd

Maar Het Spookslot waar zij allemaal zo’n fan van zijn, moet onherroepe­lijk tegen de vlakte. Het attractiep­ark bij onze noorderbur­en wil immers heel wat vernieuwin­gen doorvoeren, en daarvoor is plaats nodig. Voor wie het park nooit eerder bezocht: Het Spookslot is een overdekte attractie waar je door kunt wandelen. “Als de torenklok in het Spookslot slaat, begint alles spookachti­g te bewegen”, staat te lezen op de website van het park. “Duistere figuren komen tot leven en zelfs de pilaren deinzen op de muziek mee. Aanschouw dit griezelige tafereel in het donker en probeer niet al te vaak te schrikken.”

Een enge show dus. Met muziek, licht en bewegende poppen. “Maar alles aan deze attractie is erg verouderd”, zegt Eftelingwo­ordvoerder Steven Van Gils. “Het Spookslot bestaat al sinds 1978 en zowel de techniek als het gebouw zijn aan renovatie of vervanging toe.”

Waarom die ruim vijfduizen­d fans dan niet facilitere­n met een Spookslot 2.0? “We zijn op de hoogte van deze petitie. Het is dan ook een iconische attractie en het is mooi dat dit mensen beroert, maar door de band is het onze slechtst gewaardeer­de attractie. Onze beslissing staat dan ook vast. Het Spookslot verdwijnt na de zomer en er komt iets heel moois voor in de plaats.”

De opening van het nieuwe parkdeel en hotel met ruim 140 kamers is gepland voor 2024. Momenteel is het park gesloten vanwege de coronamaat­regelen in Nederland en intussen zijn de voorbereid­ende werken al gestart.

 ?? FOTO EFTELING ?? Het Spookslot en deze griezel verdwijnen na de zomer.
FOTO EFTELING Het Spookslot en deze griezel verdwijnen na de zomer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium