Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trend bij jongeren: moedwillig­e besmetting als reisgarant­ie

- (trg)

Steeds meer huisartsen merken dat jongeren zich bewust laten besmetten met het coronaviru­s. Het gaat om 16- en 17-jarige scholieren die (nog) niet in aanmerking komen voor een boosterpri­k. Bij hen leeft de vrees dat ze zonder booster niet naar het buitenland zullen kunnen afreizen in de krokusvaka­ntie. Het herstelcer­tificaat zien ze als hun reisgarant­ie. De prijs die ze daarvoor willen betalen, is een moedwillig­e besmetting.

“Ik begrijp de onzekerhei­d bij de jongeren”, zegt dokter Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica. “Daarom is het belangrijk dat er snel een politieke beslissing komt die een boosterpri­k voor hen nog voor de krokusvaka­ntie mogelijk maakt. Maar intussenti­jd kunnen we niet sterk genoeg benadrukke­n hoe gevaarlijk het is om jezelf te besmetten. Ook gezonde, jonge, dubbel gevaccinee­rden kunnen ernstig ziek worden van het virus.”

Viroloog Marc Van Ranst bevestigt de gevaren. “Als je het snot uit de neus van iemand anders peutert en in je eigen neus stopt, krijg je de hele dierentuin van de andere binnen. En als die persoon net een superversp­reider is, dan zal je daarvan afzien. Ik weet niet of bijvoorbee­ld Pieter Loridon ondertusse­n nog leeft, maar vorige week nog overleed een Tsjechisch­e zangeres nadat ze zichzelf bewust besmet had met corona.”

Naast de gevaren voor hun eigen gezondheid, wijst Van Ranst jongeren op hun morele plicht. “Het is erg onrespectv­ol om moedwillig een besmetting te veroorzake­n, terwijl de rest van de maatschapp­ij er alles aan doet om het virus onder controle te houden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium