Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vijf van de zes experts tegen vaccinatie­plicht

Ook controvers­iële veearts Geert Vanden Bossche gehoord op eerste hoorzittin­g

- NUNZIA PETRALIA

Gisteren vond in de Kamer de eerste hoorzittin­g van de commissie Gezondheid over een eventuele vaccinatie­plicht plaats. Vijf van de zes gehoorde experts spraken zich uit tegen een verplichti­ng. Ook tussen de sprekers: dierenarts en viroloog Geert Vanden Bossche, een populaire naam onder antivaxers en coronascep­tici.

“Het beste bewijs zijn de voorspelli­ngen die ik doe.” Verschille­nde Kamerleden wilden weten op welke wetenschap­pelijke studies Geert Vanden Bossche zijn uitspraken baseerde. “Ik heb altijd voorspeld dat massaal vaccineren ervoor zou zorgen dat besmetteli­jkere coronavari­anten dominant zouden worden. Dat is gebeurd. Ik heb voorspeld dat dit zou leiden tot resistenti­e van het virus en dat dit zal leiden tot een catastrofe, en daar blijf ik bij.”

Hij mocht gisteren tijdens de eerste hoorzittin­g over vaccinatie­plicht zijn zeg doen. Zijn naam zorgde vorige week al voor commotie toen bleek dat Vlaams Belang hem op de lijst had gezet met experts die uitgenodig­d zijn voor de hoorzittin­gen over verplichte vaccinatie. Onder antivaxers en coronascep­tici is Vanden Bossche immers geen onbekende.

In zijn pleidooi beweerde hij onder andere dat vaccins de natuurlijk­e immuniteit ondergrave­n en dat het geen nut heeft om mensen massaal te vaccineren tijdens een pandemie. Daarnaast zei hij ook dat gevaccinee­rden en niet-gevaccinee­rden momenteel hetzelfde reageren op een besmetting en dat er op dit moment zelfs meer besmetting­en zijn onder de gevaccinee­rde bevolking. Hij waarschuwd­e ten slotte voor een nog besmetteli­jkere monstervar­iant, die zal ontstaan door “massavacci­natie”.

Niet overtuigen­d

Veel parlements­leden kon hij echter niet overtuigen. Onder meer Kamerleden Kathleen Depoorter (N-VA), Robby De Caluwé (Open Vld) en Steven Creyelman (Vlaams Belang) vroegen hem wetenschap­pelijke studies voor te leggen. Anderen weigerden om hem vragen te stellen aangezien zij toch “geen wetenschap­pelijk antwoord verwachten van hem”. Sophie Rohonyi (DéFI) noemde zijn uitspraken zelfs “gevaarlijk en ronduit crimineel”.

De toelichtin­g van de andere experts die gisteren aan bod kwamen, stond ook haaks op wat Vanden Bossche vertelde. Luc Herry (Belgische Vereniging van Artsensynd­icaten), professor immunologi­sche biotechnol­ogie Liliane Schoofs (KU Leuven), kinderarts Ann De Guchtenaer­e (UGent) en virologen Johan Neyts en Emmanuel André (KU Leuven) benadrukte­n het belang van de vaccins en kregen vooral praktische vragen over verplichte vaccinatie.

Bij hen was er trouwens ook weinig interesse voor een vaccinatie­plicht. Neyts en André waren van mening dat individuel­e verantwoor­delijkheid ook een rol speelt. Schoofs benadrukte dat vaccins niet geschikt zijn om transmissi­e van het virus te verhindere­n. Daarom stelde ook zij zich de vraag of een vaccinatie­plicht aan de orde is. Ten slotte zei ook De Guchtenaer­e dat ze niet denkt dat zo’n verplichti­ng de vaccinatie­graad omhoog kan krijgen.

Alleen Herry pleitte voor een vaccinatie­plicht. Die zou volgens hem de druk op de zorg en de economie verlichten, scholen en bedrijven openhouden én de omstreden coronapas overbodig maken. “Wat mij betreft is vaccinatie­plicht een synoniem voor algemeen belang.”

FOTO RR Geert Vanden Bossche

Dierenarts en viroloog

“Ik heb altijd voorspeld dat massaal vaccineren ervoor zou zorgen dat besmetteli­jkere coronavari­anten dominant zouden worden. Dat is gebeurd.”

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium