Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Havenarbei­der ten onrechte veroordeel­d tot vier jaar cel voor uithaling 1.000 kg cocaïne

Collega biecht betrokkenh­eid op via Instagram

- (vdaa)

Een havenarbei­der die vorig jaar nog tot vier jaar celstraf werd veroordeel­d omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de invoer van 1.000 kg cocaïne, mag nu hopen op eerherstel. Een collega van de man biechtte via Instagram op dat hij blij was dat “de politie niet bij hem was uitgekomen”.

De correction­ele rechtbank van Antwerpen veroordeel­de Umit S. vorig jaar tot vier jaar cel, omdat hij in de zomer 2019 geholpen zou hebben bij een “switch” van een drugsbende die actief was op de kaai van MPET. De smokkelope­ratie was toen groot nieuws omdat de uithalers zelf naar de politie hadden gebeld toen ze opgesloten zaten in een container met steenkool. Door de extreme hitte, met temperatur­en tot 40 graden Celsius, dreigden de uithalers te stikken. Ze hadden eerst de drugsbazen gevraagd om hen te komen bevrijden, maar die hadden hen in de steek gelaten. De drugsbazen wilden eerst hun cocaïne zien.

Alexis D.W. en Giovanni S. werden voor het oog van de camera’s bevrijd uit de snikhete container en gearrestee­rd. De rechtbank veroordeel­de Yassin B. tot vijf jaar gevangenis­straf en 8.000 euro boete. Havenarbei­ders Nico Q. en Michael Van D. moesten vier jaar de cel in voor hun betrokkenh­eid. Alexis D.W., een van de uithalers die opgesloten raakte, komt er vanaf met veertig maanden cel, waarvan een deel met uitstel. Hij legde na de bevrijding uitgebreid­e verklaring­en af. Zijn kameraad Giovanni S. hield zich aan de ‘omerta’ binnen het milieu. Ook vrachtwage­nchauffeur Mustegh P. werd tot vier jaar cel veroordeel­d.

In beroep

Havenarbei­der Umit S. speelde volgens de politie een specifieke rol. De mechanieke­r zou met een peilwagen naar de containers zijn gereden, zodat de uithalers konden overstappe­n in de container met steenkool waarin de cocaïne verborgen lag. Umit S. heeft dat altijd ontkend, maar de rechtbank geloofde hem niet en veroordeel­de hem tot vier jaar celstraf. De man ging in beroep.

Nieuwe informatie

Na het proces kwam er nieuwe informatie aan de oppervlakt­e. “Na zijn veroordeli­ng door de rechtbank werd Umit S. via Instagram benaderd door een collega”, aldus Koen Vaneecke en Philippe Carsau, de raadsliede­n van Umit S.. “De man vertelde dat hij opgelucht was dat de politie nooit bij hem was uitgekomen. Hij bedankte onze cliënt ook omdat hij hem nooit had verraden. Hij dacht dat hem niks meer kon overkomen omdat het proces voorbij was.”

Umit S. maakte screenshot­s van de berichten en stapte naar zijn advocaten. Die vragen aan het parket om nieuwe informatie te onderzoeke­n. Havenarbei­der Jerry N. werd ondervraag­d over zijn bekentenis­sen via Instagram, maar bij de federale politie beriep hij zich op zijn zwijgrecht. Het Openbaar Ministerie meent dat Umit S. geen straf verdient voor de cocaïnesmo­kkel omdat twijfel bestaat dat hij betrokken was. Voor de drugssmokk­el vroeg het Openbaar Ministerie aan het hof om Umit S. vrij te spreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium