Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vertrouwen tussen Vosselaars­e meerderhei­dspartijen was zoek”

Na Zoersel nu al tweede gemeente in provincie Antwerpen die coalitiewi­ssel doorvoert

- BART VAN DEN LANGENBERG­H

Na Zoersel leidt politiek gekrakeel nu ook in Vosselaar tot een machtswiss­el. CD&V, de partij van burgemeest­er Gilles Bultinck (32), ruilt coalitiepa­rtner N-VA in voor de voltallige oppositie om een nieuwe meerderhei­d te vormen. Dat gebeurde nadat N-VA zelf eerst mislukte pogingen had ondernomen om een coalitie te vormen.

Vosselaar, een anders zo rustige gemeente met 11.500 inwoners in de schaduw van Turnhout, davert op zijn politieke grondveste­n. Gisterocht­end raakte bekend dat bestuurspa­rtij CD&V zijn coalitiepa­rtner N-VA laat vallen om een nieuwe meerderhei­d te vormen met de partijen Vosselaar Vooruit, Visie Op Vosselaar, Vooruit en een onafhankel­ijk raadslid. Dit betekent dat N-VA op de oppositieb­anken belandt en drie schepenpos­ten moet afgeven. CD&V gaat in zee met alle raadsleden die nu de oppositie uitmaken. De nieuwe meerderhei­d heeft een meerderhei­d van 13 op 21 zetels, 3 zetels minder dan de vorige coalitie tussen CD&V en N-VA. Hoewel dat voor de buitenwere­ld niet meteen duidelijk was, was het vertrouwen tussen de twee partijen al langer zoek. Er was een verschil in de stijl van besturen en er waren spanningen over het benaderen van het gemeentepe­rsoneel. CD&V wilde naar eigen zeggen alles uitklaren om met frisse moed aan het tweede deel van de legislatuu­r te beginnen, maar het kwam zelfs niet tot een deftig gesprek hierover.

Position switch

Het was trouwens N-VA die begin januari zelf toenaderin­g had gezocht tot enkele oppositiel­eden om een nieuwe coalitie te vormen. Maar die gesprekken leidden niet tot een overeenkom­st. “Tijdens de gesprekken voelde ik gaandeweg aan dat de puzzel niet klopte en dat het met de N-VA-bestuurder­s moeilijk samenwerke­n zou zijn”, zei oppositiel­id Jef Michielsen (Visie op Vosselaar) over die toenaderin­g. Toen CD&V lucht kreeg van die onderhande­lingen, was het hek helemaal van de dam en bleek een samenwerki­ng niet meer mogelijk te zijn.

CD&V besliste dan het heft zelf in handen te nemen en N-VA een koekje van eigen deeg te geven door op zoek gaan naar een alternatie­ve meerderhei­d. Met succes deze keer. Burgemeest­er Gilles Bultinck kan in de nieuwe coalitie op post blijven en laat zich omringen door huidig schepen Inge Van Goubergen (CD&V) en nieuwkomer­s Jef Michielsen (Visie op Vosselaar), Myriam Maes (Vooruit) en onafhankel­ijke Kevin Luyckx. De oppositie bestaat na de ‘position switch’ op de gemeentera­ad van donderdag 3 februari enkel nog uit de acht raadsleden van N-VA, onder wie Jan Swinnen, Tinne Wouters en Jef Pelgrims als opzijgesch­oven schepenen.

Absolute meerderhei­d De nieuwe ‘monstercoa­litie’ in Vosselaar leidde tot een bestuursak­koord tot wellicht het einde van

de legislatuu­r in 2024. “Dit biedt perspectie­f voor een constructi­eve en hartelijke samenwerki­ng”, zegt burgemeest­er Gilles Bultinck. “In ons nieuwe bestuursak­koord zit een visie voor de lange termijn.” Het was in 2019 al jaren geleden dat CD&V een coalitie moest aangaan met een andere partij. Jarenlang werd de gemeente, de woonplaats van wijlen dokter Paul Janssen van Janssen Pharmaceut­ica, geleid door een absolute meerderhei­d van CD&V. Burgemeest­er Josee Heykants-Jansens (CD&V) was van 1998 tot 2018 burgemeest­er in Vosselaar en had de touwtjes stevig in handen.

Eind 2018 nam de toen 76-jarige ‘sterke vrouw van Vosselaar’ afscheid van de politiek. De oudste burgemeest­er uit de Kempen maakte toen plaats voor de jongste burgemeest­er uit het arrondisse­ment Turnhout. Gilles Bultinck was met zijn 29 jaar de op één na jongste burgemeest­er van Vlaanderen, maar zijn partij CD&V was wel de absolute meerderhei­d kwijt. De kersverse burgemeest­er vormde een coalitie met N-VA en had een ruime meerderhei­d. De coalitie voerde de omvorming van de voormalige Sint-Jozefkerk naar een nieuw vrijetijds­huis uit, maar introducee­rde ook een omstreden mobiliteit­splan. Begin dit jaar probeerde N-VA eerst zelf de coalitie te ondermijne­n, maar die poging kwam als een boemerang in het gezicht van die partij terug. Het was trouwens in 2018 de eerste keer dat N-VA in Vosselaar naar de kiezer trok. In 2012 was Vosselaar de enige gemeente in de Kempen waar N-VA nog niet opkwam.

De partij verzeilt nu in de oppositie en moet al vooruitkij­ken

Gilles Bultinck

Burgemeest­er Vosselaar

‘‘Dit biedt perspectie­f voor een constructi­eve en hartelijke samenwerki­ng. In ons nieuwe bestuursak­koord zit een visie voor de lange termijn.”

naar de komende gemeentera­adsverkiez­ingen van 2024. Tegen dan verschijnt met Vlaams Belang nog een nieuwkomer aan het Vosselaars­e politieke firmament. Vosselaar is de tweede gemeente in de provincie Antwerpen die gebruikmaa­kt van het nieuw Vlaams decreet om gemakkelij­ker een coalitiewi­ssel door te voeren. In Zoersel vormen N-VA, CD&V, Groen en Open Vld sinds september 2021 een nieuwe meerderhei­d. Net als in Vosselaar kon ook in Zoersel de burgemeest­er, Liesbeth Verstreken (N-VA), op post blijven.

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Burgemeest­er Gilles Bultinck (midden) van Vosselaar vormde een nieuwe bestuurspl­oeg.
FOTO JOREN DE WEERDT Burgemeest­er Gilles Bultinck (midden) van Vosselaar vormde een nieuwe bestuurspl­oeg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium