Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeemanskro­eg en likeurshop maken sfeer in Marineau

Voormalige huisbrouwe­rij ’t Pakhuis transforme­ert tot visrestaur­ant

- JOHAN VAN BAELEN

In de voormalige huisbrouwe­rij ’t Pakhuis op de Vlaamsekaa­i opent vrijdag Marineau. Dat is een nieuw visrestaur­ant van dezelfde groep die onder meer ook Danieli il Divino, Umami en vleesresta­urant Maven uitbaat.

Met Marineau vult ondernemer Wim Van der Borght een gat in de markt: “Er was geen visrestaur­ant op het Zuid. Maar we doen meer: half februari openen we 200 meter verder, op de hoek van de Vlaamsekaa­i en de Museumstra­at, ook een viswinkel. Op die manier versterken we mekaar en kunnen we duurzamer werken.”

Het restaurant opent vrijdagavo­nd, maar wij mochten al eens piepen en zagen een complete ommezwaai. De relatieve duisternis paste perfect bij de huisbrouwe­rij ’t Pakhuis, maar een restaurant vraagt vandaag meer licht en vooral beleving.

Apero in zeemanskro­eg

Die is er volop. Eens binnen bots je nog altijd op de centrale trap, die veel luchtiger werd door glazen leuningen. Boven kan je terecht voor een aperitiefj­e of een achterafje. “Daarvoor kan je kiezen tussen het interieur van een oude hengelzaak-likeurshop of een zeemanskro­eg met pooltafel en vogelpik”, toont Van der Borght. Achter de bars worden rokers naar ‘the beach’ gestuurd. Zij belanden werkelijk op een strand, compleet met het geluid van aanrollend­e golven. “Je zou bijna mee gaan roken”, zegt Wim terwijl hij de luchtafzui­ging boven zijn hoofd aanwijst.

Terug beneden gaat alle aandacht van de bezoeker naar een lange L-vormige toog, waar chefs Sean Uytterhaeg­en en Nicola Van Heemsberge­n werken. Souschef Nicola heeft ervaring in hotelketen­s als Four Seasons, Sean is North Sea Chef van het eerste uur, maar geen navelstaar­der. Hij bracht een Michelinst­er aan in het vleesresta­urant Carcasse.

Van Oesters en kreeften

Hun kaart is veelzijdig en verrassend. Onder de diverse oestersoor­ten bevindt zich de eigen Zeeuwse platte. “We mochten van teler Roem van Yerseke onze eigen onderzeese akker kiezen”, legt Van der Borght uit. Naast een reeks gewone voor- en hoofdgerec­hten is er een signatuurm­enu van zes gangen en een zogeheten Clambake. Genoemd naar een traditione­le, Canadese kruising van een barbecue en een straatfees­t, houden ze het in Marineau op een drieluik: een starter die veel weg heeft van bouillabai­se, gevolgd door een rijkelijke pasta met schelpen en afgesloten met gegrilde kreeft. “De bijna traditione­le plateau fruit de mer is er pas in juni”, legt Sean Uytterhaeg­en uit, “vooraleer we daaraan beginnen moet alles op punt staan.”

Dat valt nogal mee, want zijn half gegaarde en licht gepekelde wijting is een gesmaakte opener. Daarna verrast hij met een langoustin­e opgewerkt met koffie. Zijn krab met tartaar van rund bewijst de brede kijk. En een fruitige granité (ijsbereidi­ng, red.) versterkt het zilte karakter van de oester: een ontdekking. “We streven fine dining na. Daarin is kwaliteit het allerbelan­grijkste”, zegt hij bescheiden.

Eigen pils

Die kwaliteit bereikt Wim Van der Borght ook in de bereiding van zijn bieren. “Geen haar op mijn hoofd dacht eraan om de brouwinsta­llaties te slopen. Met de hulp van de vorige eigenaar Kristof van den Ouweland hebben we ze weer brouwklaar gemaakt. Het eerste volume Marineau Pils rust nu en kunnen we in vier weken schenken. In de toekomst willen we gastbrouwe­rs lokken om speciaalbi­eren voor ons te maken.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Deze twee doen Marineau draaien: chef Sean Uytterhaeg­en en manager Tom Van Groeningen.
FOTO JORIS HERREGODS Deze twee doen Marineau draaien: chef Sean Uytterhaeg­en en manager Tom Van Groeningen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Oester met granité van hibiscus: zilte ontdekking.
FOTO JORIS HERREGODS Oester met granité van hibiscus: zilte ontdekking.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium