Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het begon met kolen en savooien en dat kunstwerk maken we nu opnieuw”

-

Vijftig jaar geleden verkocht Ronny Van de Velde (69) zijn eerste kunstwerkj­es. De kunstwerel­d in België zou nadien niet meer dezelfde blijven. In vijf opeenvolge­nde tentoonste­llingen blikt het M HKA terug op de carrière van de kunsthande­laar die Panamarenk­o deed vliegen en musea de loef afstak met absolute topnamen als Marcel Duchamp. Dochter Sofie Van de Velde groeide de jongste jaren evenzeer uit als promotor van moderne kunst. maar over vader Ronny publiceert Uitgeverij Ludion nu een vuistdik fotoboek. Ronny Van de Velde selecteert en becommenta­rieert zijn tien cruciale momenten.

1 LEERMEESTE­R JOHN TROUILLARD

Ronny Van de Velde liep school aan het Stedelijk Instituut voor Sierkunste­n in de Cadixstraa­t en kreeg daar les van John Trouillard, die hem boeken leerde ontwerpen en hem soms meenam naar zijn vooruitstr­evende galerie Ad Libitum. “Trouillard runde met zijn vrouw de eerste internatio­nale galerie van Antwerpen. Hij exposeerde Tinguely, Yves Klein, Christo en Jef Verheyen. Op een dag toonde hij me de Marilyn Monroe’s van Warhol die hij uit Amerika had meegebrach­t. Een keer nodigde hij me uit om kunstwerk te gaan leveren in Engeland. Van hem heb ik veel opgestoken en ik beschouw hem als de pionier van hedendaags­e galeries in Antwerpen.”

2 VERTEERBAR­E KUNST VAN JEF GEYS

De allereerst­e tentoonste­lling die hem echt uit zijn lood sloeg, was ‘Verteerbar­e kunst: groenten en brood’ van Jef Geys. Het evenement vond plaats in contestati­ejaar 1968 in galerie Kontakt van Guy Schraenen op het Conscience­plein. “Toen besefte ik dat er nog andere kunst bestond dan wat er in het Museum voor Schone kunsten hing. Jef Geys stelde er kolen en savooien uit zijn tuin tentoon en achteraan broden. Van die expositie bestaat niets meer, buiten wat wazige foto’s. Voor het eerste luik van de vijf tentoonste­llingen die het M HKA me vroeg te maken over mijn loopbaan, reconstrue­er ik die installati­e van Jef Geys. Ik heb een bakker gevonden die dezelfde broden levert en tijdens de expo wisselen we twee keer van groenten.”

3 EERSTE AANKOOP: WOUT VERCAMMEN

Als teenager maakte Ronny Van de Velde de contestati­e mee. In Amsterdam kwam hij in contact met provo’s en kabouters, in Antwerpen leerde hij de voortrekke­rs van de happenings kennen: Wout Vercammen, Hugo Heyrman en Panamarenk­o. “Heyrman en Panamarenk­o heb ik voor het eerst gezien toen ze in de Groene Waterman op zoek waren naar het tijdschrif­t Aloha. Later zag ik hun werk in Wide White Space. Van Vercammen heb ik mijn allereerst­e kunstwerk gekocht. Het schilderij ‘A well considered idea of an art work’ heb ik destijds achtergela­ten bij een vriend. Die raakte in geldnood en verkocht het door. Enkele jaren geleden dook het plots op een veiling op en heb ik het voor de tweede keer gekocht.”

Ronny Van de Velde

4. ALS KUNSTENAAR MET NAMAAKGRAS IN VACUUM

Weinig bekend: Ronny Van de Velde probeerde het heel even als kunstenaar. In galerie Vacuum op de Cogels Osylei, geleid door Filip Francis en Luc Deleu, presenteer­de hij van 9 tot 23 mei 1971 ‘Garden objects’. “Ik leefde toen als een zwerver op gelegenhei­dsadressen, onder andere in het Gouden Huis waar Panamarenk­o werkte, en probeerde ook kunst te maken. Kunstgras en bloemen, appels en tomaten in kunststof, een beetje ecologisch­e popart. Het was bedoeld als protest tegen de wereld van plastic en wegwerpart­ikelen. Ik heb enkele werken verkocht, maar het is bij die ene expo gebleven omdat ik snel inzag dat anderen veel betere kunstenaar­s waren dan ik. Toen Luc Deleu me later vroeg wat hij met mijn achtergela­ten kunstobjec­ten moest doen, heb ik gezegd dat hij ze mocht wegsmijten. Zo blijft er zo goed als niets meer over van mijn kunstprodu­ctie. Zelfs een affiche bezit ik niet meer.”

5. SCHMALZIGA­UG IN AMERIKALEI

Begin jaren zeventig begon Ronny van de Velde met een boekenanti­quariaat in de Volkstraat en daarna een brocanteha­ndel in de Hoogstraat. Al snel bleek dat hij een neus voor kunst had. Schatten vond hij op de Vrijdagmar­kt, in Antwerpse roepzalen als Dixi en Napoleon, maar al snel ook bij Sotheby’s en Christie’s in Londen. “Het ging goed en ik had een plek nodig om tentoonste­llingen te maken. Samen met mijn vrouw Jessy heb ik dan een herenhuis op de Amerikalei ingericht als galerie en woonst. De eerste expositie was met Victor Servranckx. Daarna brachten we ook andere vergeten pioniers als Edmond Van Dooren, Jozef Peeters en Jules Schmalziga­ug onder de aandacht. Voor Schmalziga­ug hebben we de familie opgespoord en een eerste boek gepublicee­rd.

Veertig jaar later leidde dat tot een tweedelige oeuvrecata­loog en hebben we werken van hem aan het Museum voor Schone kunsten in Antwerpen en Kröller-Müller verkocht.”

Kunsthande­laar

“Het boek dat ik op vraag van het M HKA maakte over mijn carrière, groeide uit tot duizend pagina’s, dikker kon niet, maar volgend jaar komt er nog een vervolg.”

6 WARHOL IN ZUIDERPERS­HUIS

In de Amerikalei kwam ook hedendaags­e kunst aan bod van Jan Fabre en Panamarenk­o, naast grote buitenland­se namen zoals Mario Merz, Bruce Nauman en Gilbert & George. Daarvoor deed hij vaak een beroep op de gereputeer­de galeriehou­der Konrad Fischer uit Düsseldorf

 ?? ??
 ?? FOTO RVDV ?? De uitnodigin­g voor de expo van Jef Geys in 1968.
FOTO RVDV De uitnodigin­g voor de expo van Jef Geys in 1968.
 ?? FOTO RVDV ?? Poesjenel met wc-borstel, de hele kunstscene kwam kijken.
FOTO RVDV Poesjenel met wc-borstel, de hele kunstscene kwam kijken.
 ?? FOTO RVDV ?? John Trouillard, een van de leermeeste­rs van Van de Velde.
FOTO RVDV John Trouillard, een van de leermeeste­rs van Van de Velde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium