Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kompany ergert zich steeds meer aan arbitrage

Anderlecht laat dure punten liggen, rode kaart voor Hoedt

- (jüg, bvv)

Na Antwerp liet ook Anderlecht punten liggen. De nederlaag tegen Cercle kwam er na een vroege rode kaart voor Wesley Hoedt. Vincent Kompany gaat almaar luider tekeer tegen de refs, al was zijn team gisteren vooral zelf niet goed genoeg.

Als Anderlecht in de flow raakt en een zaak kan doen in het klassement, geeft het niet thuis. Door het puntenverl­ies van AA Gent en Charleroi kon paars-wit bij winst de Champions’ play-offs bijna omhelzen. Eerder deze week speelde ook Antwerp gelijk en vanavond is het Club Brugge Union. De hemelpoort stond open, maar wie het paradijs ziet, is soms met verstommin­g geslagen.

VAR ziet rood

Al moet gezegd dat Cercle het gisteren uitstekend aanpakte. De Vereniging zette hoog druk en Anderlecht had daar moeite mee. Vooral Wesley Hoedt wankelde. Zondag tegen KV Mechelen verdedigde de Nederlande­r autoritair, gisteren verstuurde hij veel matige passes en in minuut 23 ging het fout. De snelle Matondo brak door en de verdediger tackelde hem onderuit. De Cremer trok geel, maar de VAR oordeelde dat Hoedt de laatste man was en dus mocht hij gaan douchen. Te streng? Killian Sardella was nog dichtbij - al stond die ook gewoon de verkeerde kant van zijn man te dekken.

Het gevolg is wel dat Vincent Kompany zich steeds meer ergert aan de arbitrage. Als speler was de verdediger stoïcijns, maar dat lukt minder goed in de dug-out. “Bij de rode kaart dacht Wesley Hoedt de bal te halen, het was een eerlijke fout”, zei de coach. “Of dat een VAR-interventi­e verdiende? Het voetbal is nu gewoon zo. Tegen KV Mechelen bekeek de VAR de trekfout op Raman, zonder er gevolg aan te geven. Nu oordeelt hij dat het rood is. Beslissing­en die fiftyfifty zijn, draaien negatief uit voor ons. Het is eerder 51% voor de tegenstand­er en 49% voor ons. Details die vaak beslissend zijn, terwijl wij toch altijd fairplay etaleren en respectvol zijn naar de scheidsrec­hters en de tegenstand­ers.”

Al moet Anderlecht de schuld niet alleen bij de arbitrage leggen, maar de hand ook in eigen boezem steken. Zirkzee, Refaelov, Gomez: ze vonden nooit hun niveau. Na de rode kaart bracht Kompany met Delcroix een extra verdediger in voor Benito Raman. Die was boos, niet helemaal onterecht. Met zijn snelheid had de spits nog kunnen counteren, want Amuzu raakte voor de rust amper zes ballen.

Delcroix out na kwartier

Met nog 65 minuten te gaan, kon Anderlecht met tien man nooit een vuist maken. Cercle nam het heft nog meer in handen en de sterke Matondo velde na de rust het verdict met een heerlijke krul in de verste hoek. Na een serie van negen matchen zonder nederlaag verloor Anderlecht nu toch. Cercle had hiervoor nog maar twee keer gewonnen in 46 duels in het Astridpark. Anderlecht werd ook geconfront­eerd met de hiaten in de kern. Olsson en Murillo waren geschorst en laat dat net de posities zijn waar paars-wit geen vervangers voor heeft. Sardella, dat blijft harken. En Verschaere­n lager op het middenveld was ook geen succes. Een extra rechtsback zou geen overbodige luxe zijn. Zeker omdat Delcroix na amper zestien minuten opnieuw uitviel met pijn aan de adductoren.

24 op 27 voor Cercle

Een ommekeer zat er niet meer in. Kompany barstte zelfs nog eens uit toen een snel gegeven vrije trap werd geannuleer­d. In Mechelen kreeg hij nog geel, ditmaal was het zijn assistent die het karton onder zijn neus geduwd werd. Het protest baatte niet. Integendee­l, Kanoute maakte er nog 0-2 van.

Groen-zwart zet dus zijn fenomenale reeks voort met 24 op 27. Anderlecht trekt zondag naar het Dudenpark van Union voor de Brusselse derby. Mogelijk toch mét Wesley Hoedt, die na zijn rode kaart van gisteravon­d nog een schorsings­voorstel moet krijgen van het bondsparke­t, waartegen Anderlecht eventueel in beroep kan gaan. En de kans dat dit tijdig behandeld wordt, is klein.

 ?? FOTO ISOSPORT ??
FOTO ISOSPORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium