Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga zeker niet kijken”

beleeft moeilijkst­e dagen uit carrière na gemist WK

- JONAS WITHOUCK

Quinten Hermans (26) beleeft de moeilijkst­e dagen uit zijn carrière. Drie dagen na de positieve coronatest die zijn WK-droom verpestte, is de Limburger nog niet bekomen. “Ik heb slapeloze nachten achter de rug, het is een hel.”

Een positieve coronatest, zondag op de parking voor de cross in Hoogerheid­e. Daardoor zag Quinten Hermans zijn wereld instorten. Daags nadien stapte de Belgische selectie op het vliegtuig richting het WK in Fayettevil­le. Zónder Hermans, mét vervanger Toon Vandebosch. Nochtans hoopte Hermans nog steeds om naar de Verenigde Staten af te reizen om er aan de start te komen. “Quinten testte heel licht positief”, nam manager Hans van Kasteren eerst het woord op een virtuele persconfer­entie. “Het kon zijn dat er iets verkeerd gelopen was en daarom stelden we voor aan de bond om hem opnieuw te laten testen. We waren zelfs bereid op eigen houtje naar de VS te reizen en dat zelf te bekostigen. Maar zowel bond als bondsarts wilden er niet naar kijken. Heel zuur voor Quinten.”

Kerngezond

“Maandag heb ik weer getest en dat was op één punt na een negatieve test”, ging Hermans zelf verder. “De dokters waren er 99 procent zeker van dat ik dinsdag of woensdag negatief zou testen. Ik voel me kerngezond en heb ook niemand in mijn omgeving besmet. Als je je niet ziek voelt, hoop je echt om alsnog mee te doen. Maandag en dinsdag trainde ik alsof ik zondag het WK zou rijden. Ik hoopte er echt nog op, maar ze wilden niet van de regels afwijken en hun protocol strikt naleven.”

Fysiek voelt Hermans zich dus kiplekker, maar mentaal waren de voorbije dagen heel zwaar voor de renner van Intermarch­é-Wanty-Gobert. “De moeilijkst­e uit mijn carrière. Ik heb een paar slapeloze nachten achter de rug en heb dus ook veel nagedacht. Ik ga door een hel. Het spookt dan ook door mijn hoofd wat ik er allemaal voor gedaan en opgeofferd heb.”

Ideaal parcours

“Nog nooit had ik zo’n kans om wereldkamp­ioen te worden”, stelde Hermans vorige week nog vol ambitie in jouw krant. Het parcours in Fayettevil­le, waar hij in oktober zijn enige zege van het seizoen boekte, leek hem op het lijf geschreven. “Ik heb ook vertrouwen opgebouwd op de kampioensc­happen, met een tweede plaats op het EK en een derde plaats op het BK. Ik had echt het gevoel dat ik goed op weg was om dat opnieuw te doen. Ik was er echt klaar voor.”

Het zijn allemaal zaken die het des te moeilijker maken voor Hermans, die het niet over zijn hart krijgt om het WK zondag vanuit zijn zetel te volgen. “Ik ga absoluut niets volgen over het wereldkamp­ioenschap. Ik heb het er al moeilijk mee als ik op sociale media dingen zie verschijne­n. Ik ga dan ook niet kijken zondag, dat zou me te hard bij de keel grijpen.”

Wedijveren met WVA en MVDP

Afsluiten wou de Looienaar wel nog met een positieve noot. “Ik hoop dat de Belgen met de regenboogt­rui terugkomen, en ik ga er alles aan doen om er volgend jaar weer te staan. Natuurlijk was dit nu een unieke kans, aangezien Wout van Aert en Mathieu van der Poel er niet bijzijn. Misschien moet ik gewoon nog een beetje sterker worden, zodat ik tegen dan ook die twee het vuur aan de schenen kan leggen.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ??
FOTO SVEN DILLEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium