Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Te weinig sociale woningen”

-

“De gemeente gaat prat op de lage belastinge­n die de inwoners betalen, maar door de sterke investerin­gen hebben we ook een schuldenla­st opgebouwd. De volgende jaren worden budgettair spannend”, zegt Tom Namurois van Vooruit als oppositier­aadslid.

“Met 5% aanvullend­e personenbe­lasting en een onroerende voorheffin­g van 551 opcentieme­n is Kapellen de goedkoopst­e gemeente in de regio. Kapellen scoort hiermee ook goed ten opzichte van alle andere Vlaamse gemeenten. Een lage belasting wil wel niet zeggen dat het bestuur ook efficiënte­r met zijn inkomsten omspringt dan bijvoorbee­ld Brasschaat, Stabroek of Essen, die hogere aanslagvoe­ten hanteren. Je zou denken dat Kapellen meer doet met minder middelen, maar dat is niet zo.”

“Door de sterke investerin­gen van de laatste jaren hebben we ook een sterke schuldenla­st opgebouwd. Er mogen zich de komende jaren niet veel tegenslage­n voordoen om de begroting niet te laten ontsporen. Zeker de komende jaren beloven spannend te worden en dat ga ik dan ook nauwletten­d in het oog houden”, verzekert Tom Namurois.

Kapellen schiet beschamend tekort in het aanbod sociale woningen, vindt hij ook. “Elke gemeente heeft vanuit Vlaanderen een bindend sociaal objectief opgelegd gekregen. Kapellen moet tussen 2007 en 2025 in totaal in 223 sociale woningen voorzien. Met nog maar drie jaar voor de boeg, staat de teller momenteel op slechts 96 woningen. Nog 127 te gaan. Slechts vijf gemeenten in Vlaanderen doen het nog slechter dan

Tom Namurois

Vooruit

“Kapellen moet tussen 2007 en 2025 in totaal 223 sociale woningen voorzien. Met nog maar drie jaar voor de boeg, staat de teller momenteel op slechts 96 woningen.”

Kapellen. Beschamend voor een rijke gemeente als de onze. Er wachten in onze gemeente nu 249 mensen op een sociale woning. Het bestuur geeft ook geen aandacht aan de Kapellenar­en die net naast de boot vallen om in aanmerking te komen voor een sociale woning.”

“De gemeente kan de klimaatuit­dagingen niet uit de weg gaan. Er komt wel een hemelwater­plan, maar er moet meer gebeuren. Ik merk dat veel inwoners bereid zijn om klimaatinv­esteringen te doen. De financiële impact in het begin van deze investerin­g is echter groot. Niet iedereen heeft zomaar enkele duizenden euro‘s opzij liggen. De gemeente kan hierin tegemoetko­men.”

 ?? FOTO EVDW ?? DONDERDAG 27 JANUARI 2022
Sociale woningen, aandacht voor het budget en … verkeersve­iligheid. Daar rekent Namurois het bestuur op af.
FOTO EVDW DONDERDAG 27 JANUARI 2022 Sociale woningen, aandacht voor het budget en … verkeersve­iligheid. Daar rekent Namurois het bestuur op af.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium