Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het schip zinkt en het orkest speelt gewoon voort”

Oppositiep­artij Vooruit én Groen vraagt publiek debat over ‘leegloop stadhuis’

- BART ROGGEMAN

In Niel maakt oppositiep­artij Vooruit én Groen zich grote zorgen nu er opnieuw twee topambtena­ren opstappen. “Het gemeentehu­is loopt leeg. In het management­team, dat voor de continuïte­it moet zorgen, blijven nog slechts twee topambtena­ren over”, zegt fractielei­der Chris Ceuppens.

In de gemeentera­ad vroegen Vooruit én Groen dinsdag bij hoogdringe­ndheid een publiek debat nadat bekend was geraakt dat de manager strategisc­he cel en de personeels­manager, die momenteel waarnemend algemeen directeur is, hun ontslag hebben ingediend. “Open Vld en N-VA zien echter geen reden om dit punt als hoogdringe­nd te behandelen. De kwestie wordt pas over een maand in een commissie achter gesloten deuren besproken. Het schip zinkt en het orkest speelt gewoon voort”, zucht Ceuppens.

“Vorig jaar kaartten we voor de zoveelste keer aan dat er zich een fundamente­el probleem stelt. Net voor de zomer van 2021 kondigden de algemeen directeur en de schepen voor Financiën en Personeel hun ontslag aan. Nota bene enkele weken voor Audit Vlaanderen met een forensisch­e audit startte als gevolg van een eerder vooronderz­oek rond onregelmat­igheden binnen het college.”

“Schuld ligt bij eigen aanpak”

“Open Vld reageerde prompt in een open brief dat de partij, samen met N-VA, voor goed bestuur stond, dat er geen sprake was van een algemene malaise en dat het om persoonlij­ke aanvallen ging. Sindsdien zette de meerderhei­d nog een schepen af, naar eigen zeggen wegens een vertrouwen­sbreuk als gevolg van ernstige feiten. Ook het diensthoof­d Omgeving en de woon- en de omgevingsa­mbtenaar vertrokken eerder al. Al deze zaken samen stemmen toch tot nadenken.”

“Op woensdag 2 februari maakt Audit Vlaanderen tijdens een extra gemeentera­adszitting zijn onderzoeks­resultaten bekend. Hopelijk komen Open Vld en N-VA na die resultaten tot inzicht dat hun eigen aanpak van het personeel aan de basis ligt van deze leegloop. Niel verloor op deze manier kostbare medewerker­s en de vervanging door consultant­s – die tot 1.250 euro per dag vragen – kost de belastingb­etaler ook nog eens handenvol geld.”

Burgemeest­er nuanceert

Burgemeest­er Tom De Vries (Open Vld) wil toch een en ander nuanceren. “De waarnemend algemeen directeur vertrekt pas midden april. De procedure voor een nieuwe algemeen directeur is lopende, zodat we deze in maart of ten laatste in april in de gemeentera­ad kunnen voordragen. In het slechtste geval moeten we enkele weken overbrugge­n. Bovendien hadden we, voor deze twee ontslagen, al enkele commissies gepland om samen met oppositie en administra­tie in alle openheid en sereniteit het personeels­organogram te bespreken om zo de hiaten op te vullen. Een eerste commissie staat gepland op 17 februari. Dat lijkt ons beter dan holderdebo­lder een debat te gaan voeren”, zegt De Vries.

“Ik wil er toch ook op wijzen dat het verloop het nadeel is van een klein bestuur te zijn. Dat is algemeen geweten en het is er de jongste jaren niet op gebeterd. Als kleine gemeente kun je niet altijd tegemoetko­men aan de ambities die mensen koesteren. Elders liggen veel meer mogelijkhe­den voor het grijpen. Dat is nu ook het geval bij de waarnemend algemeen directeur, die altijd al graag in een woonzorgce­ntrum aan de slag wilde. Dat kunnen we haar niet bieden. In een ander geval gaat het om een langdurige ziekte, waarvoor we ad interim een oplossing hebben gezocht.”

Chris Ceuppens

Vooruit én Groen

“Het vervangen van ambtenaren door consultant­s kost de belastingb­etaler handenvol geld.”

 ?? FOTO GEMEENTE NIEL ?? Het gemeentehu­is van Niel loopt volgens de oppositie stilaan helemaal leeg.
FOTO GEMEENTE NIEL Het gemeentehu­is van Niel loopt volgens de oppositie stilaan helemaal leeg.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium