Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles wordt uitgebreid getest, soms tot ergernis van de redactie”

Al bijna 400 spellen verzonnen in zoektocht naar ‘Homo universali­s’

-

Ze zijn nog met twaalf. Het vierde seizoen van Homo universali­s in Iedereen beroemd loopt bijna ten einde. Dat betekent ook dat er de voorbije jaren al bijna vierhonder­d spellen zijn gespeeld. “Alles testen we op voorhand uit, maar tijdens de opname loopt het soms toch nog fout”, zegt eindredact­eur Henk De Corte.

De Corte was bij elke opname aanwezig en zegt dat filmen met honderd deelnemers in coronatijd­en niet evident was. “Al hadden we behoorlijk veel geluk. De meeste opnames zijn tussen de twee laatste golven ingeblikt”, vertelt hij. “Er is wel een draaidag geschrapt omdat een deelnemer positief had getest. Volgens het reglement kan die persoon vervangen worden, maar de vorige opnamedag was nog maar pas achter de rug en we vreesden dat nog meer mensen zouden uitvallen. Toen hebben we besloten om de boel te verplaatse­n naar een latere datum. We werden ook nog strenger. Aanvankeli­jk moesten de kandidaten alleen een CST-ticket voorleggen, maar sindsdien moeten ze zich vooraf ook laten testen.”

Honderd nieuwe spellen bedenken is niet eenvoudig. “Het lijkt altijd onbegonnen werk, maar uiteindeli­jk lukt dat toch. Alle spellen worden vooraf getest, soms tot lichte ergernis op de redactievl­oer. Dat is echt nodig om goed aan te voelen hoe moeilijk of makkelijk iets is en waar de valkuilen liggen.”

Improviser­en

“Ik herinner me een opdracht waarbij de kandidaten op een drijvend bord een toren van lege drankblikj­es moesten maken. We hadden het getest: zeven blikjes boven elkaar leek ons de juiste grens. Vlak voor de opname had ik het aantal verlaagd naar zes. Tijdens de opname bleek dat nog te veel. Meerdere mensen slaagden niet. Tijdens de proef is dan beslist om de overblijve­rs slechts vijf blikjes op elkaar te laten plaatsen. Maar de kijker heeft daar niets van gemerkt.”

De setdresser­s zorgen steeds voor een veelvoud aan materiaal, en ook dat is soms wat zoeken en zwoegen. “Bij een opdracht moesten de kandidaten een appel schillen. De schil moest op een prikker geprikt worden en lang genoeg zijn om toch ook nog de tafel te raken zonder te breken. Het statiefje waarop die prikker stond, moest door een metaalbewe­rker gemaakt worden, in tachtigvou­d natuurlijk. De zwaarste klus was het plooien van tweehonder­d kartonnen dozen voor een opdracht.”

Mannen doen het beter

De vorige seizoenen bleken de mannen steeds ruimschoot­s vertegenwo­ordigd in de finaleweek. “Toen we dit seizoen met 25 overbleven, waren de vrouwen in de meerderhei­d. Maar de laatste dagen vallen ze weer bij bosjes. Toch blijven we hopen dat een vrouw eens erg goed scoort. Ik kan niet zeggen waarom mannen het vaak beter doen. Misschien komt het door de fysieke opdrachten? Jonge mensen scoren ook altijd beter dan ouderen.”

Dit seizoen blijft de hoofdprijs een reischeque ter waarde van 18.000 euro. Niet zo evident in coronatijd­en. “Maar onze sponsor is coulant. De reizen moeten binnen twaalf maanden gemaakt worden. Het jaar begint pas te tellen vanaf de eerste reis.” i Iedereen beroemd, Één, 19.40u

 ?? FOTO VRT ?? In de finale van 2020 moesten de deelnemers al schommelen­d een hoop dozen omver trappen.
FOTO VRT In de finale van 2020 moesten de deelnemers al schommelen­d een hoop dozen omver trappen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium