Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het liefdeskin­dje van Tomorrowla­nd en Rock Werchter

Na twee jaar zonder: twee grootste organisato­ren houden CORE boven de doopvont

- EVA DE POORTER

Achter de schermen werkten ze al samen, maar samen een festival organisere­n is een primeur voor Rock Werchter en Tomorrowla­nd. Dat doen ze met CORE Festival, dat op 27 en 28 mei plaatsvind­t in Brussel. Naast vier muziekpodi­a met meer dan dertig artiesten zal er ook kunst te zien zijn. Na twee muzikaal troosteloz­e jaren tekenen Tomorrowla­nd en Rock Werchter in 2022 voor maar liefst 25 festivalda­gen.

Het blijft natuurlijk hout vasthouden, maar zelfs Steven Van Gucht heeft een echte festivalzo­mer beloofd, zonder al te veel restrictie­s. Een ideaal moment dus om een nieuw festival boven de doopvont te houden. “CORE Festival wil elk zintuig prikkelen. Natuur, muziek en kunst vormen het hart van een innemende totaalerva­ring.” Zo kondigt het nieuwe festival zich aan in het persberich­t. Op de vier podia, verspreid in het Brusselse Ossegempar­k bij het Atomium, zullen verschille­nde genres te horen zijn. Van quality indie, hiphop en hyperpop tot electro en alternativ­e dance. Op eerste namen van de line-up is het wachten tot eind februari. Daarnaast zullen ook “indrukwekk­ende en unieke kunst-, geluids- en lichtinsta­llaties” te zien zijn. Welke dat zijn, wordt eveneens later bekendgema­akt. Daarnaast wordt er op het festival ook ingezet op foodbelevi­ng. Ze mikken op 25.000 bezoekers per dag.

Hoewel het uniek is dat de twee organisato­ren nu samen een festival op touw zetten, hebben Rock Werchter en Tomorrowla­nd in het verleden al samengewer­kt. “Met Live Nation – organisato­r achter Rock Werchter – hebben we al coproducti­es gemaakt, zoals binnenkort in april met Charlotte de Witte in Flanders Expo”, zegt Debby Wilmsen, woordvoers­ter van Tomorrowla­nd. “Achter de schermen zitten we ook samen voor zaken die de muziek overstijge­n, bijvoorbee­ld over het gebruik van metaaldete­ctoren als het terreurniv­eau omhoog gaat. Maar een festival is nieuw.”

Lange termijn

Ook privé is er een ’samenwerki­ng’. Michiel Beers, een van de Tomorrowla­nd-stichters, en Sarah Schuereman­s, dochter van Rock Werchter-organisato­r Herman, zijn al enkele jaren getrouwd. Samen hebben ze twee kinderen. Al is vooral uit de profession­ele hoek het idee gekomen om een nieuw festival uit de grond te stampen.

“Michiel liep al even met het idee rond om een kleinschal­iger festival te organisere­n. Onze teams moesten toch wachten door corona, dus zijn we plannen beginnen te maken. Samen met Rock Werchter bundelen we onze sterktes en onze ervaringen. Het is een beetje arrogant om het zelf te zeggen, maar beide festivals hebben al veel prijzen gewonnen en staan ook internatio­naal op de kaart. Dat is een goede match. Live Nation zal zo mee instaan voor de line-up, terwijl we met Tomorrowla­nd bijvoorbee­ld focussen op het elektronis­che.”

Voor CORE Festival – een verwijzing naar de naam van het Core-podium op Tomorrowla­nd – mikt de organisati­e op jongvolwas­senen. “Mensen met een connectie met de stad, met open geest voor boeiende, nieuwe muzikale en artistieke ervaringen”, verduideli­jkt Nele Bigaré, woordvoers­ter van Rock Werchter en Live Nation. “Rock Werchter lokt een veel breder publiek.” Tomorrowla­nd mikt dan weer voornameli­jk op een publiek met een hart voor elektronis­che muziek. “Terwijl CORE festival net ruimer is dan dat”, zegt Wilmsen.

Met dit erbij tekenen Rock Werchter en Tomorrowla­nd samen voor liefst 25 dagen in de festivalka­lender. Het is de bedoeling dat CORE Festival een blijvertje wordt. “Het gaat niet om een eenmalig festival. Op dit moment staat het festival gepland voor Couleur Café. Wanneer wij afgebroken hebben, beginnen zij weer op te bouwen. Als het een succes wordt, dan gaan wij met hen blijven bekijken hoe we het op lange termijn aanpakken.”

Debby Wilmsen

Woordvoers­ter Tomorrowla­nd

“Beide festivals wonnen al veel prijzen en zijn internatio­naal bekend. Dit is een goede match.”

 ?? ??
 ?? FOTO BELGA ?? Tomorrowla­nd en Rock Werchter lokken een ander publiek. Het CORE Festival mikt op “jonge, stedelijke muzieklief­hebbers met een open geest”.
FOTO BELGA Tomorrowla­nd en Rock Werchter lokken een ander publiek. Het CORE Festival mikt op “jonge, stedelijke muzieklief­hebbers met een open geest”.
 ?? FOTO RR ?? De affiche.
FOTO RR De affiche.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium