Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaanderen investeert 4,3 miljoen euro in Antwerpse monumenten

- SAAR VAN OLMEN

Vlaanderen geeft meer dan vier miljoen euro aan subsidies om drie Antwerpse erfgoedpar­els te restaurere­n. De Nationale Bank, de Neerhoeve van kasteel Schoonselh­of en de kaaimuren van het Willemdok worden binnenkort opgesmukt. “Vlamingen koesteren het erfgoed als deel van hun thuis”, stelt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependael­e (N-VA).

“Als er iets goed is voortgekom­en uit de coronacris­is, dan is het misschien wel dat we onze omgeving meer zijn gaan waarderen”, legt Diependael­e uit. “We hebben beseft dat we er meer zorg voor moeten dragen.” En laat dat nu precies zijn wat de Vlaamse regering van plan is. Het investeert de komende jaren 4,3 miljard euro via het relancepla­n Vlaamse Veerkracht om het economisch en maatschapp­e

lijk weefsel te herstellen na de coronacris­is. De stad Antwerpen mag meegeniete­n. Het Antwerpse Père Lachaise

“Elke Antwerpena­ar kent de begraafpla­ats Schoonselh­of, maar komt er helaas alleen voor een droeve gebeurteni­s”, zegt schepen van Groen Els van Doesburg (N-VA). “Alleen denk ik dat we er nog veel meer gebruik van zouden kunnen maken.” De historisch­e Neerhoeve, de vierkantsh­oeve aan het kasteel Schoonselh­of, wordt een kantoor, refter en stelplaats voor de groendiest en dienst begraafpla­atsen. Met de 1,7 miljoen euro aan subsidies worden er onder meer stabilitei­ts- en schrijnwer­ken uitgevoerd met extra aandacht voor de glas- in loodramen en de vensters van de oranjerie.

Van Doesburg pleitte al langer voor die investerin­g. Op die manier

krijgen de diensten die de begraafpla­ats onderhoude­n er een plekje, maar is er ook ruimte voor een toeristisc­he invulling. “Iedereen kent Père-Lachaise in Parijs (begraafpla­ats van onder anderen Jim Morrison, Edith Piaf en Oscar

Wilde red.), met het Schoonselh­of zouden we iets soortgelij­k kunnen aanbieden. De begraafpla­ats is een van de mooiste groene plekken die we hebben.” De werken gaan wellicht eind 2022 van start.

Nationale Bank en het Willemdok

In de Nationale Bank wordt zo’n anderhalf miljoen euro geïnvestee­rd. De oorspronke­lijke architect, Hendrik Beyaert, ontwierp het gebouw in een eclectisch­e stijl. Het historisch­e pleisterwe­rk en de daken worden onder meer aangepakt. Binnenin komen er nieuwe kantoren.

Tot slot is er het Willemdok. Voor

de restaurati­e van de bakstenen kaaimuren met dekstenen in natuurstee­n krijgt de stad een premie van 1,1 miljoen euro. Door ouderdom zijn veel voegen verdwenen waardoor er te veel ruimte was voor planten die schade kunnen aanrichten. Tijdens de restaurati­e wordt mortel gebruikt zodat de speciale planten zich zullen kunnen ontwikkele­n zonder schade aan te richten. De werken zullen een jaar duren. Wanneer ze van start gaan is nog niet bekend.

“Dankzij de restaurati­e van de kaaimuren van het Willemdok kunnen we aan een straffe toekomst werken voor ons rijke verleden, zowel dat van de stad als van de haven”, zegt Antwerps schepen voor Haven Annick De Ridder (N-VA). En de Antwerpena­ar? Die zal hopelijk binnenkort weer volop van het erfgoed kunnen genieten.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De Nationale Bank wordt gerestaure­erd.
FOTO PATRICK DE ROO De Nationale Bank wordt gerestaure­erd.
 ?? FOTO PATRICK DE EOO ?? Het kasteel van het Schoonseho­f wordt ook opgesmukt.
FOTO PATRICK DE EOO Het kasteel van het Schoonseho­f wordt ook opgesmukt.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Planten overwoeker­en kaaimuren aan het Willemdok.
FOTO PATRICK DE ROO Planten overwoeker­en kaaimuren aan het Willemdok.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium