Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Rivaliteit tussen Club en Great Old krijgt vervolg in rechtbank

Ging “SPION VAN ANTWERP” met bedrijfsge­heimen van Club Brugge aan de haal?

- ARNE FRANCK, PIETER HUYBERECHT­S

Bij Club Brugge beschouwen ze consultant C.S. (36) als een blauwzwart­e mol. De man zou jaren terug duizenden geheime documenten - medische dossiers van Ruud Vormer en Brandon Mechele en een businesspl­an van Bart Verhaeghe - van de club hebben doorgespee­ld naar rivaal Antwerp, zijn latere werkgever. C.S. ontkent dat hij een spion was en noemt zich een speelbal tussen beide clubs. Het gerecht lijkt hem te geloven.

Hacking, heling, misbruik van vertrouwen en schending van de privacy. De betichting­en tegen de voormalige consultant van Club Brugge én Antwerp zijn niet min. Woensdag stond hij in Brugge voor de strafrecht­er. Zelf noemt hij zich een speelbal tussen beide topclubs. Geflankeer­d door advocaat Kris Luyckx ging hij vol voor de vrijspraak.

Eerst terug naar april 2015, het moment dat C.S. als financieel consultant aan de slag gaat bij LakeSpring­s, de familiale holding van Club Bruggevoor­zitter Bart Verhaeghe. In een volgende fase raakt hij ook betrokken bij het Personal Performanc­e Center van Club. Zijn achtergron­d als burgerlijk ingenieur komt van pas om de computermo­dellen te verfijnen. Het resultaat is Club Lab, een tool die ervoor moet zorgen dat blessures van spelers voorspeld kunnen worden. Op die manier komt hij ook in contact met de geheime, medische gegevens van spelers als Ruud Vormer en Brandon Mechele.

Wanneer Verhaeghe verneemt dat C.S. zijn diensten heeft aangeboden bij Paul Gheysens, sterke man bij concurrent Antwerp, wordt de samenwerki­ng in april 2017 beëindigd. Wat erna, in de opzegperio­de gebeurt, wordt het voorwerp van het gerechteli­jk onderzoek: Duizenden documenten met gevoelige informatie, van trainingsm­ethoden, medische gegevens tot een businesspl­an van de Club-voorzitter belanden op een laptop die hij krijgt van zijn nieuwe werkgever, Antwerp. “Een analyse van die laptop heeft dit aangetoond”, zegt Walter Van Steenbrugg­e, advocaat van Club Brugge. “Hij mocht die vertrouwel­ijke informatie niet kopiëren en er al zeker niet mee naar de concurrent­ie lopen. Ik kan mij wel voorstelle­n dat deze blauwzwart­e mol daar met open armen werd onthaald.”

“Geen kwade bedoelinge­n”

“De schuld van Dropbox”, klonk het ter verdedigin­g. “De updates van bepaalde documenten kwamen via Dropbox automatisc­h op zijn nieuwe laptop binnen”, legt Luyckx medepleits­ter Joke Bleys uit. “Zijn oude had hij nu eenmaal moeten teruggegev­en aan Club Brugge. Hij heeft nooit bewust en met kwade bedoelinge­n informatie gekopieerd. Hij had sowieso tot het einde van zijn opzeg toegang tot die documenten.” Er volgde een sneer terug: “Club zou beter zijn onbepaalde laatste factuur van 32.000 euro betalen.”

Volgens Vansteenbr­ugge bestaat er geen twijfel over dat C.S. de informatie aan de concurrent­ie heeft doorgespee­ld. “Hij heeft er mee gesollicit­eerd bij Antwerp. Dat bewijst een ontwerpmai­l die op zijn laptop werd teruggevon­den. Mij maak je niet wijs dat hij in de twee jaar die hij bij Antwerp aan de slag was nooit die informatie zou hebben gelekt. Maar zelfs het bijhouden van die informatie is op zich al strafbaar.”

“Speelbal tussen clubs”

Een aanhoudend dispuut tussen de voorzitter­s van Antwerp en Club Brugge ligt volgens C.S. zelf aan de basis van het geschil. “Ik ben een speelbal in de vete tussen de beide clubs”, sprak de man, die de voetbalwer­eld intussen achter zich liet. “Ik verrichtte bij Antwerp louter financiële en commerciël­e taken. In het sportieve had ik geen enkele inspraak. Ik heb altijd in eer en geweten gehandeld en heb al heel zwaar afgezien door deze onterechte beschuldig­ingen.”

Vormer en co burgerlijk­e partij

Naast Club Brugge en LakeSpring­s stelden ook Club-spelers Ruud Vormer en Brandon Mechele zich burgerlijk­e partij. Die twee eisen elk 25.000 euro schadeverg­oeding, onder andere omdat hun marktaande­el door de gegevensdi­efstal gedaald zou zijn. Opvallend: het gerecht vraagt de vrijspraak. Uitspraak op 23 februari.

Antwerp wenste niet te reageren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium