Gazet van Antwerpen Stad en Rand

12.000 euro per maand, 3 pampers per dag

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be

Je zou denken dat de service nergens beter kan zijn dan in een woonzorgce­ntrum waar je van 4.000 tot 7.000 euro (suite met zicht op de tuin) per maand betaalt. Maar zo simpel is het niet in de wereld van rusthuizen. Soms is het zelfs omgekeerd, zo blijkt uit een onderzoek van de Franse journalist Victor Castanet, wiens boek

Doodgraver­s Frankrijk op stelten zet. Hij schrijft over stuitende toestanden in commerciël­e rusthuizen van de keten Orpea. Jawel, de keten van de ‘vijfsterre­n’ woonzorgce­ntra Park Lane in Antwerpen en James Ensor in Oostende, die op de ‘zwarte lijst’ van de Vlaamse Zorginspec­tie blijken te staan.

Kort gezegd zet Orpea volgens Castanet rendement boven het welzijn van de bewoners. Met als gevolg systematis­che personeels­tekorten, ondermaats­e verzorging, rantsoener­ing van eten en soms zelfs rantsoener­ing van pampers tot drie per dag. Castanet was zijn onderzoek begonnen nadat hij hoorde van klachten in een luxueus rusthuis met prijzen tussen 6.500 en 12.000 euro per maand. De Franse regering heeft de directie van Orpea intussen op het matje geroepen. Die directie noemde de aantijging­en “vals, schandelij­k en schadelijk”.

Het kan op zijn minst een merkwaardi­g toeval genoemd worden dat twee dure woonzorgce­ntra van Orpea bij ons gebuisd werden door de inspecteur­s van Zorg en Gezondheid Vlaanderen. Dat gebeurt niet zomaar, zegt die dienst. Van de zowat achthonder­d Vlaamse woonzorgce­ntra staan er maar twaalf op de zwarte lijst.

Het is een understate­ment om te zeggen dat woonzorgce­ntra big business zijn. Orpea haalt met 1.156 instelling­en in 23 landen een omzet van 4,3 miljard euro. Hun aandeel op de beurs kreeg zware klappen, goed voor een virtueel verlies van honderden miljoenen euro. Castanet beweert dat een tussenpers­oon hem 15 miljoen euro aanbod om zijn boek niet uit te brengen.

Van de achthonder­d Vlaamse woonzorgce­ntra zijn er een stuk of 130 in privéhande­n, meestal van ketens zoals Orpea of Armonea, de grootste Belgische groep, die ooit begon met één familiaal rusthuis in Balen en die inmiddels verkocht is aan een Franse concurrent. De ketens werken soms samen met vastgoedon­derneminge­n die de gebouwen kopen en vervolgens aan hen verhuren. Het is zeker niet gezegd dat een privérusth­uis minder goed is (hoewel ze gemiddeld iets minder personeel hebben), maar een model waarbij winst moet gemaakt worden met de opvang van hoogbejaar­de en zorgbehoev­ende mensen moet per definitie kritisch gevolgd worden. In Frankrijk schoten die controles tekort en ook bij ons is er kritiek uit verschille­nde hoeken. Doen we genoeg?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium