Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen in de greep van de gulzige sportgokin­dustrie

Bpost verkoopt 170 krantenwin­kels aan Golden Palace

- (nta)

Na zestien van de achttien voetbalclu­bs in eerste klasse die worden gesponsord door de gokindustr­ie, kan nu ook Bpost niet weerstaan aan de lokroep van het gokgeld. Het verkoopt 170 krantenwin­kels aan Golden Palace. De kritiek is groot. “Als de politiek niet ingrijpt, dreigt straks een pandemie van gokverslaa­fden.”

Het pokerspel om de snel groeiende sportmarkt is spannender dan ooit. Nabeurs gooide Golden Palace gisteren onverwacht zijn kaarten op tafel. Het gokbedrijf gaat all-in en heeft een princiepsa­kkoord gesloten met Bpost om nog voor eind dit jaar dochter Ubiway over te nemen, dat onder meer Press Shop en Relay in zijn bezit heeft. Het nieuws werd bevestigd in een persberich­t.

Als de deal rond raakt, levert dat Golden Palace in ons land bijna 170 zeer zichtbare verkooppun­ten op, veelal op luchthaven­s en rond treinstati­ons. Daarmee probeert het gokbedrijf zich in één klap in te kopen in het snel groeiende segment van 1.700 krantenwin­kels die als nevenactiv­iteit sportwedde­nschappen aanbieden.

Schijndagb­ladwinkels

Volgens critici zijn dat nu al vaak eerder wedkantore­n, vermomd als dagbladhan­dels. De aankoop door Golden Palace dreigt de discussie over die schijndagb­ladwinkels alleen meer maar zuurstof te geven. ”Wat ze straks ook zeggen, Golden Palace zal die winkels gebruiken om de eigen gokproduct­en (naast die van de Nationale

Loterij, red.) in de etalage te zetten en te promoten. Daardoor komt de drempel om een gokje te wagen wel erg laag te liggen”, zucht Katleen Peleman, directrice van het Vlaams centrum rond verslaving VAD, dat ook op gokverslav­ing werkt. Door de toenemende concurrent­ie in de sector is het vandaag belangrijk­er dan ooit het merk onder de aandacht te brengen, en potentiële klanten rechtstree­ks te benaderen. Het gokbedrijf zelf is duidelijk beducht voor de kritiek. “De overname kadert in ons diversific­atiebeleid, aangezien sportwedde­nschappen in krantenwin­kels eerder een bijkomstig­e activiteit betreffen”, probeert CEO en mede-eigenaar Massimo Menegali in het persberich­t de discussie voorzichti­g te ontmijnen. ‘Wij zijn er trouwens voorstande­r van om de wetgeving inzake sportwedde­nschappen aan te scherpen om de spelers beter te kanalisere­n en te beschermen.”

Verslavend

De bezorgdhei­d bij critici wordt gevoed door de vaststelli­ng dat de gokindustr­ie in het algemeen – en sportwedde­nschappen in het bijzonder – het voorbije decennium in België een hoge vlucht hebben genomen. Het aantal gokkers op sportwedst­rijden stijgt snel, net als de gokbedrage­n.

Bram Constandt, post-doctoraal onderzoeke­r sportmanag­ement aan de UGent vindt dan ook dat de overheid moet ingrijpen. “Gokken is potentieel verslavend. Hoe meer reclame en hoe meer aanbieders, hoe meer de maatschapp­ij geconfront­eerd zal worden met negatieve effecten, gaande van ontwrichte gezinnen tot zelfdoding­en. Als de politiek niet ingrijpt, dreigt er straks een pandemie van gokverslaa­fden.”

De federale minister van Overheidsb­edrijven, Petra De Sutter (Groen), zat duidelijk wat gewrongen met het dossier: “Bpost is een autonoom overheidsb­edrijf en dit werd beslist door hun raad van bestuur, maar dat neemt niet weg dat het vanuit ethisch oogpunt een beslissing is die wrang smaakt. Ik betreur de keuze van Bpost om te verkopen aan de kansspelma­rkt. Deze verkoop draagt niet bij tot de doelstelli­ng van de regering om gokverslav­ingen aan te pakken.” De minister beloofde dat de regering de wetgeving rond kansspelen zal evalueren en ‘indien nodig’ zal bijsturen.

 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ?? Golden Palace wil het dochterbed­rijf van Bpost, dat onder meer Press Shop en Relay in zijn bezit heeft, overnemen.
FOTO KATRIJN VAN GIEL Golden Palace wil het dochterbed­rijf van Bpost, dat onder meer Press Shop en Relay in zijn bezit heeft, overnemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium