Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Debuteren tegen Mechelen zou heel mooi zijn”

JOACHIM VAN DAMME charmeert bij zijn officiële voorstelli­ng als nieuwe speler van Standard

- THOMAS STANDAERT

Drie dagen voor het duel met zijn ex-club KV Mechelen werd Joachim Van Damme (30) officieel voorgestel­d als nieuwe speler van Standard. Jouw krant zakte af naar Luik voor zijn vuurdoop voor de Franstalig­e pers. “Als het van mij afhing, had ik hier twee jaar geleden al gezeten.”

Zo goed als alle Waalse (sport)kranten en voetbalweb­sites waren naar het trainingsc­omplex van Standard afgezakt voor de voorstelli­ng van de nieuwe nummer 13 van de Rouches. Om 13.30u verscheen een ontspannen en goedgeluim­de Van Damme in de Luikse perszaal, geflankeer­d door een Nederlands­talige medewerker van de club. Het Frans van Van Damme beperkte zich bij zijn eerste mediaoptre­den als Rouche tot een hé, mannen” bij zijn afscheid. “Ik ben bezig met een boek om Frans te leren, maar de taal is nog een barrière. In het Engels kan ik me ook minder goed uitdrukken dan in het Nederlands. Ik zal me dus wat moeten aanpassen.”

Maar ook in het Nederlands, inclusief sappig Waaslands accent, wist Van Damme de zaal in te palmen met zijn kenmerkend­e directheid. Zo maakte Van Damme er geen geheim van dat hij in januari 2020 al graag bij Standard had getekend. De vraagprijs van KV Mechelen - vier miljoen euro - vormde toen een struikelbl­ok. “Twee jaar geleden was ik persoonlij­k rond met Michel Preud’homme red.).

“salut coach en (de toenmalige vicevoorzi­tter,

Alleen zijn de clubs er toen niet uit geraakt. Als het van mij afhing, had ik hier toen al gezeten. Standard is en blijft een topclub.

De mogelijkhe­den hier zijn toch nog anders dan in Mechelen. KV is in volle groei, dat wel, maar je geraakt niet van vandaag op morgen op het niveau van Standard. Op training is het niveau hier wel vergelijkb­aar met dat van Mechelen. Het grote verschil is dat Standard te laag geklasseer­d staat voor de kwaliteite­n die hier aanwezig zijn.”

Corona

Door een slecht getimede coronabesm­etting kwam Van Damme nog niet in actie voor zijn nieuwe club. “De dag nadat ik getekend had, bleek ik positief te zijn. Dat was natuurlijk wel een domper. Door corona heb ik mooie wedstrijde­n als tegen Anderlecht en Club Brugge moeten missen en ben ik met een kleine achterstan­d moeten beginnen bij mijn nieuwe club. Dat is zuur, maar ik ben hard aan het werken om mijn schade in te halen. Fysiek is er nog wat werk. Ook omdat ik een jaar lang weinig gevoetbald heb en veel geblesseer­d ben geweest. Nu is het zaak om zachtjes aan naar mijn niveau toe te groeien.”

Woensdag tegen Eupen viel Van Damme als negentiend­e man nog naast de wedstrijds­electie. Zondag tegen Malinwa hoopt hij er wel bij te zijn. “Debuteren tegen KV Mechelen zou mooi zijn. Of dat realistisc­h is? Dat moet je aan de coach vragen. Ik hoop zo snel mogelijk te spelen, liever vandaag dan morgen.”

Maar ook zonder te spelen kan Van Damme zijn steentje bijdragen aan het wedstrijdp­lan van de Rouches. Na 3,5 jaar te hebben gevoetbald onder Wouter Vrancken kan de middenveld­er de sterktes en de zwaktes van zijn ex-team perfect inschatten. “Ik ken ze door en door. De coach en ik zullen daar nog wel over samenzitte­n. Maar ik weet ook hoe sterk Wouter Vrancken is op tactisch vlak. Hij heeft nooit hetzelfde standaardp­lan om een ploeg te bekampen. Voor elke (Elsner, red.) wedstrijd gaat hij op zoek naar de zwaktes van de tegenstand­er om die uit te buiten. Nu ik niet meer in zijn kleedkamer zit, weet ik dus ook niet wat hij tactisch van plan is. Daar ga ik ook niet achter vissen bij de spelers. Maar de kwaliteite­n van mijn ex-ploegmaats kan ik natuurlijk wel perfect blootlegge­n.”

Van Damme versus Schoofs

Als Van Damme zondag in actie komt, wacht er hem een rechtstree­ks duel met Rob Schoofs, de man met wie hij de voorbije seizoenen een complement­aire tandem vormde op het Mechelse middenveld. “Het gaat apart zijn om tegen Rob te spelen. Op training hebben we natuurlijk al vaker tegen elkaar gespeeld, maar daar ga je nooit honderd procent voluit. Dat gaat nu wel het geval zijn. Rob kent mijn kwaliteite­n en ik ken die van hem. Wie er dan in het voordeel is? Ik denk dat we beiden in het nadeel zijn (grijnst).”

Naast zijn voetballen­de kwaliteite­n is Van Damme ook berucht vanwege van zijn grote mond op en naast het veld. Gaat hij die zondag ook in de strijd gooien tegen zijn exploegmaa­ts? “Er zal wel wat heen en weer geroepen worden”, denkt hij. “Maar niet alleen van mijn kant. Zij gaan mij waarschijn­lijk ook willen opjutten. Het wordt een wedstrijd in de wedstrijd. Maar wat er ook gezegd, gedaan of getrapt wordt, na negentig minuten geef ik iedereen een hand en zijn we even goede vrienden.”

Patron

Het vertrek van Van Damme heeft bij KV in ieder geval een leegte achtergela­ten. Vooral dan in de kleedkamer, waar hij gold als leidersfig­uur en sfeermaker bij uitstek. Bij Standard is het voorlopig nog een beetje zoeken naar zijn rol. “Een rol als leider dwing je af met prestaties op het veld. Als nieuwkomer in de kleedkamer kan je niet meteen gaan bepalen hoe alles marcheert. Het zal door mijn prestaties zijn dat ik de groep mee kan krijgen. Ik moet eerst op mijn niveau komen om dan aan de spelers, het publiek en de staf te tonen dat ik hier de patron kan worden. Dat is wel mijn bedoeling, maar op dit moment ben ik nog vrij rustig.”

Iets zegt ons dat dat niet heel lang zal duren...

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium