Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moeten de lucht in”

-

De Antwerpse drugscrimi­neel Mohamed E.H. is volgens het parket de opdrachtge­ver van vijf aanslagen in het drugsmilie­u. Doelwitten waren onder meer de broers E.B., die ook afgelopen week geviseerd werden. “De problemen begonnen na een mislukte uithaling”, zegt het parket.

Eind augustus 2020 laaide het drugsgewel­d in Antwerpen weer even in alle heftigheid op. De voordeur van de woning van de familie J. in de Borgerhout­se Beukenstra­at werd beschoten, in de De Gryspeerst­raat in Deurne ontplofte een granaat voor een apotheek naast een huis van de broers E.B. Een dag later werd de gevel van dat huis elf keer beschoten met een machinegew­eer. Voor een woning in de Van Amstelstra­at, ook in Deurne, werd tot twee keer toe een handgranaa­t gevonden.

Het onderzoek is een voorbeeld van een dossier waarbij de berichten die voortkomen uit de kraak van Sky ECC tot een doorbraak leidden. De speurders hadden al wat informatie verzameld voor de bij criminelen erg populaire chatdienst opengebrok­en werd. Er waren camerabeel­den, en er was een kalasjniko­v teruggevon­den in de buurt van de De Gryspeerst­raat. Op dat wapen werd mogelijk DNA van Khalid S. aangetroff­en. S. kwam ook aan bod in een anonieme brief die de speurders kregen. In die brief werd ook over een Ford Focus met drie Nederlande­rs gesproken, een auto die in de nacht van een van de aanslagen ook gecontrole­erd werd in de buurt.

Tijdens het onderzoek naar Sky ECC lazen de speurders de berichten uit verschille­nde chatgroepe­n. Aan de hand daarvan konden ze volgens het parket goed reconstrue­ren hoe de aanslagen georganise­erd waren en door wie. “In een chatgroep ontstond een discussie over de uithaling van een partij cocaïne waarvoor Mohamed E.H. en andere investeerd­ers een beroep deden op Mounir E.B.”, aldus het Openbaar Ministerie (OM). “De uithaling mislukte en er ontstond eind juli 2020 een discussie.” Volgens het parket bediende E.H. zich op Sky van het alias ‘El Toro’ en werd hij aanvallend tegen Mounir E.B. alias ‘Gino’. Die stelde voor om een oplossing te zoeken en wilde naar Zuid-Amerika afreizen. El Toro en de andere opdrachtge­vers kozen voor represaill­es in plaats van overleg.

Doelwit Mounir E.B. is ook afgelopen week nog twee keer het slachtoffe­r van drugsgerel­ateerd geweld geworden.

“AK klaar voor actie” Volgens het parket schakelde E.H. vervolgens zijn rechterhan­d Khalid S., gebruiker ‘Bulk On’, in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium