Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kempense coverband Radio Russia overweegt naamswijzi­ging

Muziekgroe­p krijgt haatmails en optredens zijn zeldzaam door conflict in Oekraïne

- STEFAN LAENEN

Radio Russia bestormt al vijftien jaar muziekpodi­a. De Kempense band bestookt hun publiek met een stevig spervuur aan covers. De groep overweegt een naamsveran­dering door haatmails, teruglopen­de optredens en het conflict in Oekraïne. “Wij zijn vier doodnormal­e en bovenal brave Kempenzone­n.”

“Radio Russia bekt lekker, verder hebben we geen enkele connectie met Rusland. Of het moest zijn dat onze repetities starten met een shotje wodka”, benadrukt zanger Jovitsj Witvrouwsk­in, alias Jo Witvrouwen uit Herenthout. “Over onze groepsnaam wordt al sinds het begin van de band meewarig gedaan. Blijkbaar roept Rusland geen positieve gevoelens op. De recente oorlog in Oekraïne draagt uiteraard niet bij aan het verketterd­e imago. De versterker van onze gitarist pikte eens rare radiosigna­len op. Het bizarre gebrabbel leek op Russisch en onze bandnaam was geboren.”

Berenmuts

Radio Russia trekt – bij wijze van gimmick – de Russische lijn door in hun outfits. De muzikanten spelen steeds ‘goedgemuts­t’. “Tijdens onze concerten dragen we de karakteris­tieke berenmuts”, zegt gitarist Tom Ballon. “Zo’n muts is niet alleen visueel aardig, het dikke ding blijkt bovendien een fantastisc­he zweetband. Onze bassist is een showman en krijgt tijdens optredens regelmatig lonkende blikken. Na onze passage op Rock Wechel zette een groupie zijn bezwete, doordrenkt­e muts op haar hoofd. De liefde bleek snel opgedroogd

“Russisch rood leek ons ook aardig. Dus kochten we rode kostuums. Toen we daarmee optraden, leken we meer op foute Romeo’s dan op ruige rockers. Ons (lacht).” repertoire is schatplich­tig aan de hitkoffers van onder meer Queens of the Stone Age, Triggerfin­ger, Chuck Berry, Kaiser Chiefs en dergelijke. Als het maar swingt als een tiet. Al is ons openingsnu­mmer steevast het rustige

Russia With Love.”

USSR-vlaggen

From

Bassist Nick Horemans verklapt dat hij net voor het uitbreken van het conflict vier gigantisch­e USSR-vlaggen kocht. En die dekken niet langer de lading. “Bij wijze van decoratie, maar voorlopig laten we die braaf in ons repetitiek­ot liggen. Meer dan repeteren doen we voorlopig niet, want op het vlak van optredens is het opmerkelij­k stil. We vermoeden dat festivalor­ganisatore­n en cafébazen misschien terughoude­nd zijn om een podium te geven aan een paar zotte namaak-Russen.”

De website van Radio Russia vertelt hoe de band ontstond in een kille kelder in Resrikivak. Op bevel van Jeltsin arresteert de KGB de vier rockers en verbant hen naar Siberië. De muzikanten kapen het vliegtuig dat hen deporteert en belanden zo in België. “Een straf verhaal, maar totale onzin”, zegt drummer Raf Lambrechts lachend. “Wij zijn vier doodnormal­e en bovenal brave Kempenzone­n. Al worden we via

Jo Witvrouwen

Zanger

“De versterker van onze gitarist pikte eens rare radiosigna­len op. Het bizarre gebrabbel leek op Russisch en onze bandnaam was geboren.”

onze website en via onze Facebookpa­gina regelmatig gecontacte­erd door Russische zangtalent­en. Ze denken dat we een Russisch radiostati­on zijn en ze vragen om hun muziek te draaien (lacht).”

Gevolgen van de oorlog

Helaas blijft het niet bij onschuldig­e verzoekjes. “Op onze sociale media voelen we de gevolgen van de oorlog”, zucht Witvrouwen. “We krijgen weleens anti-oorlogsber­ichten binnen. Of teksten waarvan de vele uitroeptek­ens weinig goeds voorspelle­n. Zelfs Google Translate loopt erop vast, maar we vermoeden niet dat het felicitati­es zijn van buitenland­se fans. De laatste weken discussiër­en we tijdens repetities regelmatig over onze groepsnaam. Hetgeen het plezier van samen muziek maken tenietdoet. Dat mag de bedoeling niet zijn. Het is jammer dat een kleine onschuldig­e muziekband de gevolgen voelt van een grote smerige oorlog. Wie een goede alternatie­ve naam heeft, mag die dus op ons afvuren. Dan starten wij met een nieuw charmeoffe­nsief.”

 ?? VAN DEN NIEUWENHUY­SEN FOTO KURT ?? Radio Russia rockt allesbehal­ve Russisch.
VAN DEN NIEUWENHUY­SEN FOTO KURT Radio Russia rockt allesbehal­ve Russisch.
 ?? FOTO RR ?? Radio Russia is ruiger dan De Romeo’s.
FOTO RR Radio Russia is ruiger dan De Romeo’s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium