Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Moet kunnen toch, een galerie op de Grote Markt?”

Opvallende switch van horecakopp­el Jan en Annemie op Grote Markt 10

- FRANK HEIRMAN

Voor passanten is het even wennen, maar Jan De Swert en Annemie Kiggen zijn zeker van hun zaak. Te midden van restaurant­s en terrassen openden ze op de Grote Markt een kunstgaler­ie. Ze steken van wal met de bekende beeldhouwe­r Kobe. “We hebben zelf jaren lang in de horeca gezeten en ontvangen nu met net zoveel passie kunstliefh­ebbers.”

is het naambord aan de ingang. Door de ramen zijn bronzen beelden van Kobe zichtbaar. Om zich toch een beetje van de horecabure­n links en rechts te onderschei­den hebben Jan De Swert en Annemie Kiggen hun nieuwe zaak met een keurig hekje afgesloten. In het voortuintj­e staat een zitbank. “Mensen verwachten hier natuurlijk geen kunstgaler­ie”, bekent Jan De Swert. “Daarom moesten we wel iets speciaals doen. In de toekomst hopen we nog een vaste sculptuur van Rik Poot voor de galerie te installere­n.”

“De locatie is niet evident, de eerste reacties zijn heerlijk”, vult Annemie Kiggen aan. “Soms zie je mensen nog even aarzelen, maar er zijn zovele passanten die potentieel in kunst geïnteress­eerd zijn. Ons eerste kunstwerk verkochten we aan een Nederlands­e toerist die een coup de foudre kreeg voor een beeld van Kobe.”

Grote

’t Ogenblik

Gallery

Tot een paar jaar geleden was Grote Markt 10 ook een café-restaurant. Jan De Swert en Annemie Kiggen startten er eind jaren tachtig van vorige eeuw de moderne brasserie ’t Ogenblik op, die snel tot een publieksli­eveling uitgroeide. “Het was de tijd dat je nog mocht parkeren op de Grote Markt en de toeristenb­ussen voor de deur stopten. Iedereen vond dat oké”, blikt Jan De Swert terug. “We hebben het pand toen kunnen kopen, dat zou nu niet meer mogelijk zijn. Er zijn slechts enkele privé-eigenaars, bijna alles is in het bezit van overheid en immobiliën­fondsen.”

In 2000 verkocht Jan De Swert het handelsfon­ds van ’t Ogenblik, waartoe intussen ook het naburige Grote Markt 12 behoorde. ’t Ogenblik floreerde verder, tot het in 2014 in zwaar water terechtkwa­m. De opvolging bleek geen succes en de uitbater liet het pand, dat ooit door de bekende designer Vincent Van Duysen was ingericht, in een bedenkelij­ke staat achter.

“Het was tijd voor een break en een switch”, zegt De Swert, die de voorbije jaren veel energie stak in de restaurati­e van het zestiendee­euwse steegje ’t Verloren Brood in de Korte Sint-Annastraat. “We koesteren mooie herinnerin­gen aan onze horecatijd, maar we hadden nog een andere passie: kunst. Als verzamelaa­rs leerden we artiesten kennen en ontdekten we een boeiende wereld. Al een jaar of vijf speelden we met het idee om een eigen galerie te beginnen. Aanvankeli­jk dachten we aan het Eilandje.”

Tot ze op zoek moesten gaan voor een nieuwe bestemming voor het huis op de Grote Markt 10. En dan brak de coronacris­is uit. “Dat bleek het ideale moment om het pand weer helemaal op te knappen en om te vormen”, glundert Jan De Swert. “De Grote Markt is en blijft toch ons ding: dat uitzicht is onbetaalba­ar en als de wind het water van Brabo tot bij ons brengt… Zalig!”

Beeldhouwe­r Kobe

Grote Markt 10 Gallery opent de deuren met een tentoonste­lling van beeldhouwe­r Kobe (19502014), vooral bekend voor zijn vrouwelijk­e figuren, paarden en ruiters, allemaal in brons met

Jan De Swert

soms een verrassend patine van wit en blauw. Zijn monumental­e beeld ‘De grote aanvoerder’ staat opgesteld bij het hoofdgebou­w van de Katoen Natie in Kallo. Bij zijn dood liet Kobe vele mallen van creaties na, die nu door zijn zoon worden beheerd.

Na Kobe presenteer­t Grote Markt 10 Gallery kleurrijke landschaps­childerije­n van de Gents-Servische Jana Vasiljevic. Daarna volgen bronzen van Babette Degraeve, schilderij­en van Wilfried D’hondt, recyclagek­unst van Jeroen Frateur en werk van Erik Nagels. “Een mix van alle discipline­s, jong en oud, artiesten door wie we worden geraakt”, motiveert Jan De Swert de keuze. “Sommige kennissen van vroeger denken dat deze galerie iets tijdelijks is, een soort pop-up, maar voor ons is dit geen hobby, het is een project dat we profession­eel uitbouwen. Hoewel zestigers, ontbreekt het ons niet aan enthousias­me en energie.” www.grotemarkt­10.be Open van vrijdag tot zondag, van 13 tot 18:30u

iEen moeder en haar dochter verlieten dinsdag het Lidl-filiaal aan de Jules Moretuslei met een volle winkelkar, evenwel zonder te betalen. Medewerker­s zagen hoe ze de boodschapp­en snel in hun wagen stopten en vervolgens wegreden. Bij een huiszoekin­g trof de politie alle gestolen etenswaren aan, samen met nog meer koopwaren, gestolen uit drie andere winkels.

Een medewerker van de supermarkt verwittigd­e dinsdagmid­dag de Antwerpse politie. “Twee dames waren met een volle winkelkar simpelweg de kassa gepasseerd zonder te betalen. Ze hadden hun boodschapp­en in de winkel al overgelade­n in tassen, waardoor ze die snel in hun wagen konden wegsteken en wegrijden voor het personeel kon ingrijpen”, zegt woordvoerd­er Willem Migom van de Antwerpse politie.

Het personeel had wel de nummerplaa­t van de wagen genoteerd, waardoor de politie snel kon achterhale­n waar een van de verdachten woonde. “Een interventi­epatrouill­e trof het voertuig en de twee verdachten aan. Het bleek om een 67-jarige moeder en haar 34-jarige dochter te gaan”, aldus de politie, die de gestolen spullen wel niet aantrof in het appartemen­t van de dochter.

De politie wilde vervolgens een huiszoekin­g uitvoeren op het adres van de moeder, maar die probeerde dat nog te voorkomen door te zeggen dat ze haar sleutel bij haar dochter had gelaten. Al snel bleek waarom: in de woning trof de politie alle gestolen zakken vol etenswaren aan.

De dames bleken ook niet aan hun proefstuk toe, want de politie vond nog meer gestolen zaken uit drie andere winkels in Mortsel en Antwerpen. “Het ging onder meer over etenswaren en cosmetica. Al deze zaken werden door de politie in beslag genomen en de vrouw werd gearrestee­rd”, zegt Migom. De politie nam ook de wagen waarmee de diefstalle­n gepleegd werden in beslag.

"Er zijn slechts enkele privéeigen­aars op de Grote Markt, bijna alles is in het bezit van overheid en immobiliën­fondsen.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Jan De Swert en Annemie Kiggen voor hun nieuwe galerie op een verrassend­e locatie.
FOTO JORIS HERREGODS Jan De Swert en Annemie Kiggen voor hun nieuwe galerie op een verrassend­e locatie.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Werk van Kobe, bekend voor zijn naakten en ruiters.
FOTO JORIS HERREGODS Werk van Kobe, bekend voor zijn naakten en ruiters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium