Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit is geen kanaalwate­r, dit is ons grondwater”

Inwoners slaan alarm nu Vlaamse Waterweg vijf pompen tegelijk laat draaien

- KRISTIN MATTHYSSEN

Peter Antonissen en Louis Van de Peer, twee bewoners uit Massenhove­n, slaan alarm over het grondwater­peil. Ze stelden in september 2020 al eens De Vlaamse Waterweg in gebreke voor het wegpompen van water naar het Albertkana­al. Er kwam toen even beterschap, maar nu is het pas mei en staat het grondwater in Massenhove­n weer laag. “Geen weldenkend mens krijgt het in zijn hoofd om met deze droogte met vijf pompen water van opzij in het kanaal te blijven storten”, zegt Van de Peer.

De twee mannen wonen in de Kerkstraat naast het Albertkana­al. “Maar het probleem stelt zich ook verderop in ons dorp. De mensen uit de wijk Vogelzang komen bij mij klagen omdat hun huizen scheuren en hun vijvers droogvalle­n”, zegt Louis, die een eigen peilputje heeft waar hij nauwgezet de grondwater­stand in de gaten houdt.

Het is bekend dat het Albertkana­al lekt op bepaalde plaatsen in Massenhove­n, Viersel, Pulle en Grobbendon­k. Om problemen te voorkomen, pompt De Vlaamse Waterweg ingesijpel­d kanaalwate­r weg.

Afspraken waren gemaakt

Volgens de bewuste omwonenden gaat het niet alleen om weggelekt kanaalwate­r maar ook om het lokaal grondwater dat via vijf pompen in het Albertkana­al wordt gestort. “Terwijl er destijds zwart op wit afspraken zijn gemaakt dat de natuurlijk­e grondwater­stand hier tussen de 80 centimeter en 1,4 meter gehandhaaf­d zou worden”, zegt Peter. “Er werden verschille­nde peilputten gemaakt die vroeger wekelijks geopend werden. Maar die monitoring gebeurt nu niet meer.”

Louis, die elke twee dagen zijn moestuin moet bevloeien met water uit zijn put, houdt de grondwater­stand nauwgezet bij. Hij heeft een eigen peilbuis waar hij met een peilstok insteekt. “Toen we in september 2020 alarm sloegen, stond het grondwater 1,97 meter diep. Daarna stabilisee­rde de stand op zo’n 1,20 meter. Maar mijn gewone peilstok is intussen weer te kort, zodat ik nu met een langere bamboestok moet controlere­n. Ik zit nu aan 1,70 meter, en we zijn nog maar mei.”

Reactie Vlaamse Waterweg

Het bedrijf achter de pompen zou door de Vlaamse Waterweg betaald worden per kubieke meter teruggepom­pt water in het kanaal. “Zolang dit systeem blijft, heeft dit bedrijf er natuurlijk alle baat bij om dat debiet hoog te houden.” De inwoners benadrukke­n dat ze niets hebben tegen de wateronttr­ekking, zolang het debiet aangepast wordt aan de grondwater­stand.

Volgens Liliane Stinissen, woordvoerd­er en klachtenbe­handelaar bij De Vlaamse Waterweg, ligt het Albertkana­al in de zone Zandhoven in een ophoging. “Hierdoor wordt de grondwater­stand er niet door meteorolog­ische condities bepaald, omdat er vanuit het lekkend Albertkana­al een voortduren­de voeding is. Het grondwater­peil wordt er kunstmatig verhoogd. Het pompen heeft dus uitsluiten­d tot bedoeling het insijpelen­d kanaalwate­r op te vangen. De ervaring heeft ons geleerd dat het stoppen van de pompen direct aanleiding geeft tot verhoogde grondwater­standen.”

Dat is wat Peter, Louis en andere Massenhove­naars willen, maar volgens De Vlaamse Waterweg zou de grondwater­stand dan té hoog worden, en zoals in de jaren negentig het geval was tot natte kelders en rottende huizen leiden. “Om de toestand beheersbaa­r te houden, moét het overtollig water worden teruggepom­pt”, zegt Stinissen. “Dat het grondwater­peil zakt is een regionaal gegeven door de droogte.”

 ?? MATTHYSSEN FOTO KRISTIN ?? Louis Van de Peer bij de buis waarlangs het opgepompt water in het Albertkana­al wordt gestort
MATTHYSSEN FOTO KRISTIN Louis Van de Peer bij de buis waarlangs het opgepompt water in het Albertkana­al wordt gestort
 ?? FOTO KMA ?? Louis met zijn peilstok, waar hij het grondwater mee meet.
FOTO KMA Louis met zijn peilstok, waar hij het grondwater mee meet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium