Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De wonden van de oorlog

Italiaanse persfotogr­aaf brengt leed van gewone Oekraïners in beeld

-

De Spaanse persfotogr­aaf Emilio Morenatti verloor in 2009 een voet toen een bermbom in Afghanista­n ontplofte. In Oekraïne gaat de aandacht van de Pulitzerpr­ijswinnaar dan ook vooral naar de slachtoffe­rs van het oorlogsgew­eld. Morenatti legde de afgelopen weken en maanden in verschille­nde ziekenhuiz­en in Oekraïne het leed van gewone burgers vast. Het resultaat is een beklijvend­e fotoreeks, getiteld war.

The wounds of

Sasha Horokhivsk­yi Yana Stepanenko

(11) wordt door haar tweelingbr­oer Yarik in een rolstoel geholpen in een ziekenhuis in Lviv. Het meisje raakte op 8 april gewond bij de Russische raketaanva­l op het treinstati­on van Kramatorsk, waar de tweeling en hun moeder Natasha op een trein naar het veilige westen hoopten te stappen. Yana verloor bij de aanval haar beide benen: het ene net boven de enkel, het andere halverwege het scheenbeen. Haar moeder Natasha verloor haar linkerbeen.

(38) probeert met spiegelthe­rapie de fantoompij­nen aan zijn linkerbeen te behandelen in een ziekenhuis in Kyiv. De man verloor het been tot boven de knie toen hij op 22 maart in de kuit werd geschoten door een Oekraiense soldaat. Die verdacht hem van spionage omdat Horokhivsk­yi foto’s nam van een gebombarde­erd gebouw nabij zijn eigen woning.

Nastia Kuzik

(21) schreeuwt het bijna uit van de pijn tijdens een revalidati­esessie in een ziekenhuis in Kyiv. In de ochtend van 17 maart ging ze naar het huis van haar broer in Tsjernihiv, maar op de terugweg raakte ze verzeild in een bombardeme­nt. Ze verloor haar rechterbee­n onder de knie en ook haar linkerbeen raakte ernstig gewond. De vrouw werd inmiddels overgebrac­ht naar Duitsland voor verdere verzorging.

Anton Gladun

(22) ligt op zijn bed in een ziekenhuis in Tsjerkasi, in Centraal-Oekraïne. De hospik diende aan het front in OostOekraï­ne, toen hij op 27 maart zijn beide benen en zijn linkerarm verloor bij de explosie van een mijn. (jvh)

Olena Viter

(45) wordt op een brancard gelegd, zodat ze overgebrac­ht kan worden naar een operatieza­al in een ziekenhuis in Kyiv. Bij een explosie verloor ze niet alleen haar linkerbeen, maar ook haar zoon Ivan. De 14jarige was een begaafd muzikant. Haar man Volodimir begroef hun zoon en een andere jongen die stierf bij dezelfde explosie onder een rozenbed in hun tuin.

 ?? ??
 ?? FOTO AP ?? Sasha Horokhivsk­yi krijgt spiegelthe­rapie in het ziekenhuis in Kyiv.
FOTO AP Sasha Horokhivsk­yi krijgt spiegelthe­rapie in het ziekenhuis in Kyiv.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium