Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inflatie op hoogste peil in 40 jaar

Leven is in één jaar bijna 9% duurder geworden

- NINA BERNAERTS

Er lijkt geen rem te staan op de inflatie. Het Belgische statistiek­bureau Statbel maakte gistermidd­ag bekend dat die intussen verder gestegen is naar 8,97%. We moeten al terug naar 1982 voor een gelijkaard­ig cijfer. “Toen werd de rente fors opgetrokke­n om de prijsstijg­ingen tegen te gaan. Dat mogen we nu vooral níét doen.”

Terwijl de inflatie in april nog bleef hangen op 8,31%, spreken we nu al over 8,97%. Dat betekent dat het leven tegenover mei 2021 8,97% duurder is geworden. Net zoals de voorbije maanden zijn het vooral de energiepri­jzen die de index omhoogduwe­n.

“De energiepri­jzen zijn heel duidelijk de motor. Als je die weglaat, is de inflatie veel minder”, zegt arbeidseco­noom Stijn Baert (UGent). “Maar zelfs zonder de hoge energiepri­jzen blijft de inflatie significan­t. We zien namelijk dat ook de voedingspr­ijzen stevig aan het stijgen zijn. Voeding is globaal genomen 6,6% duurder geworden.”

En Peter Vanden Houte, econoom bij ING, verwacht dat die voedingspr­ijzen nog zullen blijven doorstijge­n. “De invloed

Stijn Baert

Arbeidseco­noom

“De energiepri­jzen zijn heel duidelijk de motor. Als je die weglaat, is de inflatie veel minder.”

van de oorlog in Oekraïne en de energiepri­jzen beginnen nu pas zichtbaar te worden in de voedingspr­ijzen.”

Vrees voor banenverli­es

Dat de inflatie blijft stijgen, verrast de Europese Centrale Bank (ECB) en economen toch enigszins. Er werd eerder verwacht dat ze nu wel zou stagneren zoals in april en dat er uiteindeli­jk ook een neerwaarts­e knik zou komen. “Maar dat zien we voorlopig dus nog niet. De ECB blijft optimistis­ch, maar we kunnen alleen maar vaststelle­n dat ze er al een tijd naast zit”, zegt Baert.

Vanden Houte en KBC-econoom Tom Simonts willen dan ook geen

voorspelli­ng doen wanneer de inflatie wel zal afnemen. “Er zijn te veel onzekere factoren”, zegt Simonts. “Wij verwachten voor het hele jaar een inflatie van 8,3%. En voor volgend jaar voorspelle­n we een stijging van 3%. Wat toch aangeeft dat we ook in 2023 een hogere inflatie verwachten dan we gewend zijn.”

Professor Baert waarschuwt dat we hier in België moeten opletten voor banenverli­es. “In ons land zijn de lonen automatisc­h gekoppeld aan de index. Daardoor is de consument, althans gedeelteli­jk, beschermd.

Maar langs de andere kant zullen bedrijven dat niet kunnen blijven betalen. Ze gaan minder concurrent­ieel worden ten opzichte van onze buurlanden. En er gaat opnieuw een loonhandic­ap ontstaan. Waardoor er jobs verloren gaan.”

Weinig groei

Veertig jaar geleden was de inflatie even hoog als vandaag. “We hebben toen vooral geleerd wat we vandaag niet moeten doen”, zegt Simonts. “Toen is de rente fors opgetrokke­n om de prijsstijg­ingen tegen te gaan, maar daardoor zijn we ook in een langgerekt­e periode van stagflatie met weinig economisch­e groei terechtgek­omen. Dat wil de ECB nu te allen tijde vermijden. Er wordt daarom gekozen om maar heel lichtjes en heel traag de rente te laten stijgen, om ervoor te zorgen dat de economie niet stilvalt.” Economen kijken naar de oorlog in Oekraïne, maar ook naar de strenge lockdowns in China en zelfs naar Iran, waar een nucleaire deal op tafel ligt.

“Wat daar gebeurt, zal een impact hebben op onze energiepri­jzen en dus ook op de inflatie. Het ene al wat meer dan het andere.”

 ?? FOTO INGE KINNET ??
FOTO INGE KINNET
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium