Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaming wordt grootste kotbaas van Europa

Xior gaat onderdak bieden aan 26.526 studenten na overname van bijna 1 miljard

-

939 miljoen euro had CEO Christian Teunissen veil voor zo’n 5.300 studentenk­oten in Duits- land, Denemarken, Zweden en Polen. Studentenh­uisvesting­maatschapp­ij Xior wordt zo de grootste speler op het Europese vasteland.

Het is op zijn eigen studentenk­ot dat bij Christian Teunissen het zaadje geplant werd: kotbaas worden, dat moet toch fantastisc­h

zijn. Samen met zijn vrouw startte hij in 2007 met 45 studentenk­oten in Leuven, die hij nota bene overnam van zijn eigen oude kotbaas. In 2015 trok Xior, dat zijn hoofdzetel in Antwerpen heeft, met succes naar de beurs, om in 2019 de eerste stappen te zetten buiten België en Nederland. Xior richtte zijn pijlen op Spanje, een land met 1,9 miljoen studenten. Het kocht het prestigieu­ze Leonardo da Vincistude­ntengebouw in Madrid.

Gisteren raakte de grootste overname tot nog toe bekend. Xior neemt voor 939 miljoen euro 5.341 koten over. Het gaat om elf gebouwen, waarvan er nog drie gebouwd moeten worden, in negen universite­itssteden in Duitsland, Polen, Denemarken en Zweden. Als die deal straks rond is, zal Teunissen kotbaas zijn van 26.526 studenten. Wat begon als een kleine familiale ondernemin­g is daarmee plots de grootste huisvestin­gsmaatscha­ppij voor studenten van Europa.

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, zegt Teunissen. “Eigenlijk voeren we al twee jaar gesprekken met uitbater Basecamp Group. Van in het begin was er een klik. Door corona gingen de plannen voor de overname in de koelkast, maar onlangs zijn de gesprekken heropgesta­rt. Het is onze grootste overname, maar zo voelt dat eigenlijk niet. Het voelt als een logische volgende stap.”

De groep neemt bestaande platformen over en wordt zo voor het eerst actief in Duitsland, Zweden en Denemarken. “Landen met een sterke studentenc­ultuur. In

Duitsland alleen al zijn er zo’n 2,8 miljoen studenten. Ook Zweden, Denemarken en Polen hebben steden met veel internatio­nale studenten. En daar valt nog veel te ontwikkele­n.”

We lopen in Europa namelijk achter als het gaat om studentenh­uisvesting, meent de kotbaas. “In het Verenigd Koninkrijk staan ze daar al veel verder in. Daar is de studentenh­uisvesting enorm geprofessi­onaliseerd. Dat is ook waar we met Xior naar streven.” Teunissen kijkt ook nog halsreiken­d uit naar landen als Frankrijk en Italië, waar Xior nog geen vestiginge­n heeft.

 ?? BELBACHIR FOTO BOUMEDIENE ?? Christian Teunissen.
BELBACHIR FOTO BOUMEDIENE Christian Teunissen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium