Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nieuwe staatssecr­etaris wordt sowieso een vrouw

Als christende­mocraten hun belofte houden, blijven vijf kandidaten over om Sammy Mahdi op te volgen

- PIETER LESAFFER

Sammy Mahdi wordt sowieso de nieuwe CD&V-voorzitter. Hoeveel procent van de stemmen hij krijgt, weet hij pas eind juni. Maar zijn eerste opdracht kent hij nu al: zijn opvolging als staatssecr­etaris regelen.

Het moet een vrouw worden, en bij voorkeur iemand uit de Kamerfract­ie. Vijf politica’s komen dan in aanmerking.

Sammy Mahdi is de enige kandidaat-voorzitter bij CD&V. Eventuele tegenkandi­daten hadden tot gisteren om zich te melden, en niemand heeft dat gedaan. Dat betekent dat hij ook al kan beginnen nadenken wie hem opvolgt als staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie. Huidig partijvoor­zitter Joachim Coens heeft alvast een voorzet gegeven.

“De volgende benoeming wordt een vrouw”, beloofde Coens twee weken geleden bij de aanstellin­g van Jo Brouns als Vlaams minister. In de G7 – de partijtop met de zes ministers en de voorzitter – zitten met Hilde Crevits en Annelies Verlinden nu twee vrouwen. Dat zou er dus minstens één meer moeten worden. Een engagement waarop Mahdi nu moeilijk kan terugkomen. Tegelijk is de verwachtin­g dat de nieuwe staatssecr­etaris uit de Kamerfract­ie komt. Bij de aanstellin­g van fractielid Brouns gold dat ook als argument om hem Vlaams minister te maken.

Geen wit konijn

De druk is groot om minstens één regeringsl­id uit de eigen fractie te hebben en de statuten spelen daarbij in het voordeel van parlements­leden. De nieuwe staatssecr­etaris moet het fiat krijgen van twee derde van de partijraad, het “parlement” van de partij. Een wit konijn ligt daar moeilijker dan een kandidaat uit eigen rangen.

Vanuit die redenering komen maar vijf mensen in aanmerking

(zie hieronder), waarbij Nathalie Muylle de beste kaarten heeft. Daarbij spelen niet enkel de criteria ‘vrouw’ en ‘Kamerlid’ een rol, er is ook de geografisc­he spreiding. Bij CD&V is het traditie om het evenwicht tussen de provincies goed te bewaken.

Het wordt pittig

Al kan dat deze keer meerdere richtingen uitgaan. Met het vertrek van Coens hebben de vijf provincies en Brussel (met Benjamin Dalle) elk één vertegenwo­ordiger in de G7. De nieuwe staatssecr­etaris trekt die verdeling dus sowieso scheef. En dus is het vooral de vraag welke redenering Mahdi volgt. Wil hij bijvoorbee­ld een nieuw boegbeeld voor een bepaalde provincie lanceren?

Wie het ook wordt, er wacht de staatssecr­etaris een zware opdracht. Asiel en Migratie is een pittige bevoegdhei­d, waarop Vlaams Belang en N-VA met een vergrootgl­as zitten. Bovendien wordt het in 2024 ongetwijfe­ld opnieuw een verkiezing­sthema, en die verkiezing­en worden existentie­el voor CD&V.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium