Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het Beerschot-icoon dat zelfs bij Antwerp de harten veroverde

- PATRICK VAN DE PERRE THOMAS FRANKEN

Joske Van Hout (89), de eremateria­almeester van Beerschot, is overleden. Het Kiel rouwt, maar ook supporters van andere voetbalclu­bs herdenken het populaire Joske. “Hij was een echte patriarch binnen de club. Iedereen luisterde naar Joske”, zegt zijn ex-collega en huidig materiaalm­an van Beerschot Seba Rodriguez.

Een verrassing is het overlijden van Joske niet. Het Kielse icoon was al een tijdje ziek en kon afgelopen seizoen nog maar weinig wedstrijde­n van Beerschot bijwonen. “Onze gedachten gaan in de eerste plaats naar zijn familie”, zegt voorzitter Francis Vrancken. “Uiteraard is het ook voor Beerschot een groot verlies. Ik kende hem zelf nog maar vier jaar. Joske was niet zomaar een clubicoon, maar een vaderfiguu­r, een broer, een beste vriend.”

“Ik heb altijd gevonden dat ik me als voorzitter nederig moest opstellen tegenover iemand als Joske. Hij kon iedereen, over alle generaties supporters, heen aan hetzelfde zeel laten trekken. Zijn overlijden is een moment om stil te staan bij wie we zijn als club en hoe belangrijk Beerschot voor veel mensen is”, vervolgt Francken.

Joske was, zoals hij zelf graag zei, sinds zijn zes jaar supporter van Beerschot. Nu, 83 jaar later, valt voor hem het doek. Enkele jaren geleden zei hij nog in het weekblad Sport/Voetbalmag­azine dat hij in zijn kist een trainingsp­ak van Beerschot wil dragen. Het zou zomaar kunnen gebeuren.

Dat de flamboyant­e Antwerpena­ar landelijke bekendheid geniet, blijkt uit de vele reacties op sociale media. Supporters van Antwerp, Lierse, Cercle Brugge en nog veel andere clubs tot de Pro League toe rouwen om zijn overlijden. Hij was bij iedereen populair.

“Altijd hartelijk”

“Dit is een serieuze patat, amai. Ik kende Joske al vijftien jaar via Beerschot. Ik weet nog goed hoe hij destijds wilde dat ik hem zou opvolgen als materiaalm­an”, vertelt Seba Rodriguez. “‘Seba, da’s hier een speciaal clubke. Gij moet mee het uithangbor­d worden. En als hier ne Janmijn-kloten passeert, moete gij altijd blijven lachen. Voor de spelers en de supporters.’ Een typische manier om met mensen om te gaan had hij wel. Hij was een echte patriarch binnen de club. Iedereen luisterde naar Joske.”

In het totaal was Joske twintig jaar materiaalm­eester bij Beerschot. In 2011 verkozen de supporters hem tot Manneke van het Jaar, hij was toen al enkele jaren eremateria­almeester. “Ik heb goede herinnerin­gen aan hem uit de periode dat ik nog bij Beerschot voetbalde. Ook toen ik met Antwerp enkele jaren terug een derby op het Kiel speelde werd ik door Joske hartelijk ontvangen”, zegt Faris Haroun, de kapitein van stadsrivaa­l Antwerp die ooit voor Beerschot uitkwam.

“Hartelijk” is ook hoe Beerschots­peler Tom Pietermaat Joske omschrijft. “Toen ik destijds bij Beerschot-Wilrijk tekende, was ik gekwetst en kwam ik op krukken het stadion binnen. Waarop Joske zei: ‘Wa gooien ze hier na binnen, iene oep krukken.’ Maar eens op het veld heb ik heel veel waardering en vriendscha­p van hem gekregen. En die anekdote, die rakelde hij nadien nog regelmatig op.”

Francis Vrancken,

Voorzitter Beerschot

“Joske was niet zomaar een clubicoon, maar een vaderfiguu­r, een broer, een beste vriend.”

 ?? FOTO'S GMAX AGENCY ??
FOTO'S GMAX AGENCY
 ?? ?? Met zijn opvolger, materiaalm­an Seba Rodriguez.
Met zijn opvolger, materiaalm­an Seba Rodriguez.
 ?? ?? Met Antwerpkap­itein Faris Haroun.
Met Antwerpkap­itein Faris Haroun.
 ?? ?? Beerschot-iconen onder elkaar: Joske en Hernán Losada.
Beerschot-iconen onder elkaar: Joske en Hernán Losada.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium