Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn fans hebben 45 jaar lang de tijd gehad om te sparen”

Jeroom verkoopt voor het eerst zijn werk dankzij NFT’s

-

Voor het eerst veilt cartoonist Jeroom een selectie van zijn werken. Daarvoor slaat hij de handen in elkaar met het toonaangev­ende veilingpla­tform Catawiki. De werken van Jeroom Snelders (45) gaan fysiek en als NFT onder de hamer. “Maar je hoeft echt geen computerne­rd te zijn om een Jeroom in huis te halen”, verzekert de cartoonist en presentato­r van bakwedstri­jd ‘Junior Bake Off’.

Jeroom Snelders is een van Vlaanderen­s bekendste cartoonist­en. Samen met Hugo Matthysen en Jonas Geirnaert stond hij aan de wieg van ‘Het Gat Van De Wereld’, de bekende Humo-rubriek die tot op vandaag loopt. Zijn werk verscheen ook in verschille­nde buitenland­se titels en dankzij sociale media werden zijn cartoons internatio­naal opgepikt. Sommige ervan groeiden zelfs uit tot klassieke meme’s.

“Maar tot nu toe heb ik nog nooit een werk van mezelf verkocht”, vertelt de besnorde humorist. “Ik heb wel al vaak de vraag gekregen of ik een origineel werk wilde verkopen. Maar ik ben een digitaal kunstenaar. Waarom zou ik geld vragen voor iets dat ik de dag nadien opnieuw kan afdrukken en naar iemand anders kan opsturen?”

Digitaal certificaa­t

Enter NFT’s, ofwel non-fungible tokens. Dat is een digitaal certificaa­t waarmee je bewijst dat iets jouw eigendom is. Via een NFT kan je dus eigenaarsc­hap koppelen aan digitale objecten. “In mijn geval maakt deze technologi­e het mogelijk om mijn digitaal werk eindelijk als origineel te verkopen. Elk bestand krijgt een unieke code en dus ook een unieke eigenaar”, legt Jeroom uit.

Daarnaast krijgt de hoogste bieder het werk ook fysiek toegestuur­d. “Dat maakt het leuk, want koop je enkel een NFT…, ja wat koop je dan eigenlijk? Op deze manier willen we zowel verzamelaa­rs aanspreken die een eigendomsc­ertificaat willen als mensen die graag een van mijn werken in hun gang willen ophangen.”

In totaal selecteerd­e de in Antwerpen geboren cartoonist veertig werken die vanaf dinsdagoch­tend worden geveild: een retrospect­ieve van zijn 25-jarige carrière. Van comics en illustrati­es tot schilderij­en. “Het gaat om enkele van mijn bekendste werken”, zegt Jeroom. Denk onder meer aan de ‘G-plek’-cartoon, aan enkele ingelijste schilderij­en geïnspiree­rd op Vlaamse Meesters én aan ‘Charlie’s view’ met Snoopy in de hoofdrol. “Die Snoopy is mijn favoriet”, glimlacht hij. “Daar ga ik zelf op meebieden. Door dat

werk ben ik zes maanden lang van Facebook gebannen.” Humor is de rode draad

Jeroom Snelders

Cartoonist

“NFT’s maken het mogelijk om mijn digitaal werk eindelijk als origineel te verkopen.”

Op 25 jaar tijd groeide Jeroom uit van cartoonist tot een bekend gezicht op de Vlaamse televisie. Velen kennen hem als jurylid in

‘De Slimste Mens Ter Wereld’ en op dit eigenste moment is hij als presentato­r te zien tussen de jonge bakkers in het tweede seizoen van bakwedstri­jd ‘Junior Bake Off’.

“Maar cartoons maken, dat blijft mijn basis. Ik ben begonnen als cartoonist en zal eindigen als cartoonist. Voor Woestijnvi­s werk ik

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Vanaf 270 euro kan een origineel werk van cartoonist Jeroom van u zijn: “Bij de vijf hoogste bieders kom ik het werk persoonlij­k afleveren. Als ze dat willen tenminste.”
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Vanaf 270 euro kan een origineel werk van cartoonist Jeroom van u zijn: “Bij de vijf hoogste bieders kom ik het werk persoonlij­k afleveren. Als ze dat willen tenminste.”
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium