Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cursus geeft wegpiraten kans op strafvermi­ndering

Antwerps parket zet in op sensibilis­ering van snelheidsd­uivels

- WARD BOSMANS

Overdreven snelheid is nog steeds de hoofdoorza­ak van dodelijke ongevallen. Omdat de traditione­le boetes niet altijd het gewenste resultaat opleveren, krijgen chauffeurs die een zware snelheidso­vertreding begaan sinds kort een uitnodigin­g van het Antwerpse parket om deel te nemen aan de Groepsvorm­ing Snelheid van de Vlaamse Stichting Verkeersku­nde (VSV).

In 2021 waren er in Vlaanderen tachtig verkeersdo­den als gevolg van overdreven snelheid. En in de eerste helft van 2021 werden er alleen al in de provincie Antwerpen maar liefst 582.135 bestuurder­s betrapt op overdreven snelheid. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie. Voor heel Vlaanderen waren dat er zelfs 1,6 miljoen.

“8.492 bestuurder­s reden meer dan dertig kilometer per uur te snel. Het is een kleine minderheid die voor zeer grote risico’s zorgt”, zegt Antwerps provincieg­ouverneur Cathy Berx. “De meeste snelheidso­vertreding­en worden in de regel afgehandel­d door een onmiddelli­jke inning zonder tussenkoms­t van het parket, maar voor zware snelheidso­vertreding­en is een onmiddelli­jke inning niet mogelijk en ook niet wenselijk.” Die laatste overtreder­s worden dan ook doorverwez­en naar het parket. Dat kan dan overgaan tot dagvaardin­g voor de politierec­htbank, waar de snelheidsd­uivels een boete tot 4.000 euro en een rijverbod riskeren.

Aan den lijve ondervinde­n

Sinds 1 mei nodigt het parket van Antwerpen verkeersov­ertreders met een snelheidso­vertreding die tot dagvaardin­g kan leiden uit om deel te nemen aan de Groepsvorm­ing Snelheid van de VSV, nog voor ze voor de politierec­htbank moeten verschijne­n.

Het gaat over een cursus die de risico’s van overdreven snelheid aan den lijve doet ondervinde­n. De doelstelli­ng is om snelheidso­vertreders niet alleen te straffen, maar ook te zorgen voor een gedragsver­andering.

De groepsvorm­ing is een vrijwillig­e maatregel waarvoor de overtreder 390 euro betaalt. Wie intekent, maakt kans op een strafvermi­ndering bij de politierec­hter. “Na deelname ontvangen de deelnemers een attest dat ze aan de politierec­hter kunnen voorleggen. De rechter kan daarmee rekening houden bij het bepalen van de strafmaat. Er geldt één uitzonderi­ng: de maatregel geldt niet bij verzwarend­e omstandigh­eden zoals een combinatie van

verschille­nde overtredin­gen en herhaalde recidive”, legt procureur des Konings Franky De Keyzer uit. Drie lesmomente­n

De vorming bestaat uit drie lesmomente­n die in totaal zestien uur in beslag nemen. De cursus verloopt in kleine groepen van maximaal twaalf deelnemers. In een eerste deel van vier uur komen de snelheidsr­egels, de risico’s en de voor- en nadelen van te snel rijden aan bod. In een praktijkge­deelte van acht uur, dat plaatsvind­t bij Jesco in Ruisbroek (Puurs-Sint-Amands) en met een proefrit op de openbare weg, ligt de nadruk sterk op het belang van preventief rijden. De vorming wordt afgesloten met een nabespreki­ng van vier uur.

Sinds de VSV in augustus 2021 in de afdeling Mechelen met de groepsvorm­ingen van start ging als proefproje­ct, werden 167 personen door het Antwerpse parket uitgenodig­d om een cursus te volgen, iets minder dan de helft ging daarop in. Nu geldt het aanbod dus ook in de afdelingen Turnhout en Antwerpen.

Uit Brits onderzoek blijkt dat snelheidso­vertreders die een sensibilis­erende cursus volgen tot 23% minder kans hebben om binnen de zes maanden na hun eerste overtredin­g te recidivere­n in vergelijki­ng met overtreder­s die een boete krijgen.

 ?? FOTO WABO ?? Procureur des Konings Franky De Keyzer en gouverneur Cathy Berx in Ruisbroek, waar het praktijkge­deelte doorgaat. “Na de cursus ontvangen deelnemers een attest dat ze aan de rechter kunnen voorleggen.”
FOTO WABO Procureur des Konings Franky De Keyzer en gouverneur Cathy Berx in Ruisbroek, waar het praktijkge­deelte doorgaat. “Na de cursus ontvangen deelnemers een attest dat ze aan de rechter kunnen voorleggen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium