Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Schepencol­lege vraagt minister Jambon negatief advies Toneelhuis niet te volgen

-

Het Antwerpse schepencol­lege houdt in een brief aan Vlaams ministerpr­esident en minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) een pleidooi voor het Toneelhuis. Er wordt gevraagd om het negatieve advies van de commissie niet te volgen.

Het Toneelhuis dreigt na een negatief advies van de disciplina­ire beoordelin­gscommissi­es zijn Vlaamse subsidies te verliezen. Dit zorgt voor ongerusthe­id. Zakelijk leider Maud Van de

Velde en artistiek leider Kathleen Treier legden al hun taken neer wegens ziekte.

Het Antwerpse schepencol­lege hoopt nu de zaak recht te trekken met een brief aan minister Jambon. Daarin wordt om duidelijkh­eid gevraagd over de toekomst van het Toneelhuis.

“Wij vragen u, minister-president en Vlaams minister van cultuur, om het negatieve advies van de commissie niet zonder meer te volgen. Maar integendee­l, om het belang van het Antwerps

stadstheat­er te erkennen voor het brede Vlaamse culturele veld”, aldus de brief.

150.000 toeschouwe­rs

In de brief wordt gewezen op het belang van het Toneelhuis. “Het Toneelhuis is het grootste stadstheat­er van Vlaanderen”, schrijft Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) in de brief. “Een theater met een rijke geschieden­is, in de prachtige Bourla schouwburg, met jaarlijks 600 tot 700 voorstelli­ngen waar 150.000 toeschouwe­rs naar komen kijken, uit binnenen in buitenland. Het creëert tewerkstel­ling voor meer dan 80 vaste medewerker­s en evenveel cultuurwer­kers op seizoenbas­is. Dat alles geeft voeding aan een rijk ecosysteem waarin vele artiesten en organisati­es podiumkans­en krijgen en waarin culturele productie kan groeien en bloeien.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium