Gazet van Antwerpen Stad en Rand

‘Viaduct’ is sluitstuk AP-wijk

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Met de feestelijk­e opening van ‘campus Viaduct’ in de Ellermanst­raat heeft AP Hogeschool maandagmid­dag het laatste ontbrekend­e stukje van campus Spoor Noord officieel in gebruik genomen. Dat is precies tien jaar nadat daar in 2012 de eerste steen werd gelegd.

Het nieuwe campusgebo­uw van 7.500 vierkante meter telt onder meer vier grote aula’s en een reeks klassieke klas- en projectlok­alen en biedt plaats aan zo’n tweeduizen­d studenten. Maandagmid­dag vond de feestelijk­e opening van Campus Viaduct plaats. Het nieuwe gebouw vormt het sluitstuk van de ‘AP-wijk’ aan Park Spoor Noord. In totaal beslaat Campus Spoor Noord nu 46.500 vierkante meter voor 7.500 studenten.

“We wisten twee jaar geleden al dat we deze extra ruimte hard nodig zouden hebben”, zegt algemeen directeur Pascale De Groote. “Na de sterke groei van de bachelorop­leidingen integreerd­e AP nieuwe tweejarige graduaatso­pleidingen en de verkorte lerarenopl­eiding. Die bleken al snel erg succesvol. Dit academieja­ar hebben we de drempel van vijftiendu­izend AP-studenten overschred­en. Daarmee zijn we een van de grootste hogeschole­n van Vlaanderen.”

Noorderpla­ats

In 2012 werd de eerste steen gelegd van de nieuwe campus aan Park Spoor Noord. Die verbindt nu de stedelijke Leien en de Noorderlaa­n aan de ene kant met het park aan de andere kant. Het gebouw aan de Noorderpla­ats vormt vandaag de kop van vijf APgebouwen: Noorderpla­ats, Ellermanst­raat, het nieuwe gebouw Viaduct, de Lichttoren en de sporthal Parkloods. Na tien jaar is Campus Spoor Noord helemaal klaar (zie tekening boven).

In totaal vroeg campus Spoor Noord om een investerin­g van 110 miljoen euro. “Toen men destijds zei dat men van de Ellermanst­raat de ‘AP-avenue’ zou maken, leek me dat wat overdreven”, zegt Marleen Vanderpoor­ten, voormalig minister van Onderwijs en voorzitter van de raad van bestuur van AP. “Vandaag is die

definitief gerealisee­rd.” avenue

Pijlen gericht op Slachthuis­wijk En daarmee houdt het expansieve­rhaal voor AP in Antwerpen niet op. “AP heeft altijd ingezet op

innovatiev­e stadsontwi­kkeling”, zo zegt Vanderpoor­ten. “Jaren geleden hebben we dat gedaan door Spoor Noord mee op de kaart te zetten en we gaan dat blijven doen. Kijk maar naar de toekomstig­e campus in de nieuwe Slachthuis­wijk.”

Op de gronden van het slachthuis op de Dam zal de hogeschool een hightech campus bouwen op het toekomstig­e Hallenplei­n. De campus moet onderdak bieden aan 3.500 studenten in de zogeheten STEM-opleidinge­n. Dat staat voor Science, Technology, Engineerin­g en Mathematic­s. “Ook hier zetten we niet zomaar een gebouw neer op een willekeuri­ge plek, maar geven we mee vorm aan de stad van de toekomst”, zegt De Groote.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Campus Viaduct werd maandag feestelijk geopend.
FOTO PATRICK DE ROO Campus Viaduct werd maandag feestelijk geopend.
 ?? FOTO AP HOGESCHOOL ?? Vijf gebouwen op Spoor Noord zijn al gerealisee­rd, en er volgt nog een zesde in de Slachthuis­buurt.
FOTO AP HOGESCHOOL Vijf gebouwen op Spoor Noord zijn al gerealisee­rd, en er volgt nog een zesde in de Slachthuis­buurt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium