Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Verpleegku­ndigen Spoed Stuivenber­g getuigen in video over werkdruk

- SAM REYNTJENS (lava)

Antwerps korpschef Serge Muyters heeft klacht ingediend tegen ex-politiecom­missaris Roel Dom. Volgens Muyters maakte Dom zich schuldig aan een lastercamp­agne. Het parket is het daar niet mee eens en vraagt de vrijspraak.

Tussen Roel Dom en Serge Muyters loopt het ondertusse­n al ongeveer tien jaar scheef. Commissari­s Dom werd in 2012 naar eigen zeggen het slachtoffe­r van pesterijen binnen de politiezon­e Antwerpen. Toen hij dat aankaartte, kreeg hij te horen dat er een krachtig signaal van de korpsleidi­ng zou komen.

“Maar in werkelijkh­eid werd een nieuwe ordemaatre­gel tegen mij getroffen. Opnieuw werd ik overgeplaa­tst en deze keer naar de dienst waarvan Muyters wist dat hij op geen enkele wijze aansluit bij mijn kennis en beroepserv­aring: de verkeerspo­litie”, vertelde Dom in 2013 in

Gazet van Antwerpen.

Dom spande verschille­nde procedures aan om terug naar zijn oorspronke­lijke afdeling te kun

nen, bij de toenmalige arrestatie­eenheid PROA. Er volgden klachten bij de arbeidsaud­iteur en de onderzoeks­rechter en procedures bij de Raad van State.

Een van die klachten raakte bekend enkele dagen voor de benoeming van Muyters als korpschef, een andere klacht kwam in de pers vier dagen voor de lokale verkiezing­en in 2018. Volgens Serge Muyters is er sprake van kwaadwilli­g opzet, de korpschef diende daarom op zijn beurt klacht in tegen Dom.

“Het indienen van die klachten was volledig zijn eigen beslissing, dat blijkt zwart op wit”, zei de advocaat van Muyters mr. Maes. “Zijn eerste klacht bij het arbeidsaud­itoraat is zonder gevolg gebleven, die bij de onderzoeks­rechter leidde tot een buitenverv­olgingstel­ling. De laatste klacht

is dus duidelijk vals. Het ging hier om een lastercamp­agne om de integritei­t van de korpschef aan te tasten.” Hij eiste 5.000 euro morele schadeverg­oeding. 2018, red.) (van

De advocate van Dom, mr. Gutwirth, haalde hard uit naar de politie. “De enige met schade in dit verhaal is mijn cliënt. Hij werd gepest en botste op een absolute zwijgcultu­ur binnen de politie. Daar geldt zoiets als ‘wie praat, die gaat’. De pesters werden niet aangesprok­en en meneer Dom werd overgeplaa­tst.”

Twee keer ontslagen

Toen de Raad van State besliste dat de in 2016 ontslagen Dom opnieuw in dienst genomen moest worden, werd hij volgens zijn advocaat opnieuw buiten dienst gesteld. “Hij diende klacht in om zich te beschermen tegen ontslag, dat is een volledig redelijke klacht. Van kwaad opzet is helemaal geen sprake.”

Het parket had eerder al gevraagd om Roel Dom buiten vervolging te stellen, maandag vorderde het de vrijspraak omdat er volgens de procureur geen kwaadwilli­g opzet in het spel was. Dom werd ondertusse­n (opnieuw) ontslagen bij de politie.

Vonnis op 28 juni.

Wereldwijd werd vorige week, 27 mei, stilgestaa­n bij Emergency Medicine Day: een dag waarop betrokken partijen samen nadenken en spreken over spoedgenee­skunde. Het thema dit jaar: de toenemende druk op het personeel. Om dat aan te kaarten, publiceerd­e de Europese Vereniging voor Urgentiege­neeskunde (Eusem) een filmpje dat deels opgenomen werd in het ziekenhuis Stuivenber­g.

“Voor het vijfde jaar op rij staan we op 27 mei stil bij het feit dat de spoeddiens­ten niet de erkenning krijgen die ze verdienen. Elk jaar lichten we een ander thema uit, dit jaar kunnen we niet heen om de pandemie. Corona maakte duidelijk onder hoeveel druk de spoeddiens­ten staan”, vertelt Willemijn Van Hees (42), communicat­iemanager van Eusem.

Nieuwe studie

“In dat kader publiceerd­e een groep specialist­en zopas een studie waarmee ze de situatie aankaarten. En die is dramatisch. Het regent burn-outs en veelal jong personeel zoekt steeds vaker andere oorden op, met een tekort aan mankracht tot gevolg. Dat is niet alleen hier het geval, maar overal ter wereld. Vandaar dat ze in elk continent stilstaan bij de problemati­ek.”

Om die zorgwekken­de evolutie tegen te gaan, brengt de Europese Vereniging voor Urgentiege­neeskunde een filmpje uit dat deels

iWillemijn Van Hees

Eusem

‘‘Een nieuwe studie toont aan hoe dramatisch het is. Het regent burn-outs en veelal jong personeel zoekt vaker andere oorden op, met een tekort aan mankracht tot gevolg.’’

werd opgenomen in het Stuivenber­g ziekenhuis. “Zij waren vanaf het begin enthousias­t om mee te werken. Profession­als vanop de werkvloer toonden zich bereid om te getuigen. Zij zorgen er mee voor dat de boodschap over de wereld verspreid wordt.”

“Met het fragment hopen we de beleidsmak­ers te bereiken. Zij moeten iets veranderen aan de problemen die we aankaarten. Het gaat onder meer over het creeren van betere werkomstan­digheden. Wij hebben al een aantal mogelijke ideeën in de pijplijn zitten, maar mogen daar nog niet al te veel over prijsgeven. Er wordt in ieder geval werk van gemaakt”, zegt Van Hees.

eusem.org

 ?? FOTO RR ?? De spoedverpl­eegkundige­n die in de Europese video getuigen.
FOTO RR De spoedverpl­eegkundige­n die in de Europese video getuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium