Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Sporttas vol oorlogswap­ens in garage leidt naar beroepscri­mineel

-

In een garagebox op de Bisschoppe­nhoflaan in Deurne werd in 2019 een sportzak vol oorlogswap­ens aangetroff­en. Huurder Niels D.C. riskeert nu drie jaar cel. “Ik dacht dat ze er gewoon drugs wilden bijhouden”, zei hij.

Speurders van de federale gerechteli­jke politie deden op 31 oktober 2019 een huiszoekin­g in een garagebox in de Bisschoppe­nhoflaan in Deurne. Ze hadden ‘politionel­e informatie’ dat daar wapens gestockeer­d werden. Binnen werd een sporttas gevonden met daarin zeven wapens.

“Een semi-automatisc­h wapen en zes automatisc­he wapens waarvan vijf kalasjniko­vs”, zei de procureur maandag tijdens de rechtszaak tegen Niels D.C., huurder van de garage.

Telefoonve­rkeer

Hoewel er geen papieren overeenkom­st was, werd Niels D.C. (32) formeel herkend als de huurder. “Uit zijn telefoonve­rkeer bleek dat hij veel contacten onderhield met mensen uit het criminele milieu. Een van hen vertelde aan de speurders dat Niels D.C. hem een uzi (machinegew­eer,

en patronen getoond had”, zei de aanklager.

Op een van de wapens in de garagebox werd het DNA van D.C. aangetroff­en en op een plastiek zak in de sporttas zaten ook zijn vingerafdr­ukken. Niels D.C. was ondertusse­n op de hoogte van de huiszoekin­gen en was naar Spanje gevlucht. Hij werd later opgepakt en verklaarde ‘niets met de wapens te maken te hebben’. Volgens het parket was het zonneklaar dat de garagebox als wapenopsla­g diende. “Het gaat hier om een beroepscri­mineel met zware oorlogswap­ens”, onderstree­pte red.) de aanklager. Hij vorderde drie jaar cel.

Tijdens de rechtszaak besliste D.C. om niet langer te zwijgen. De Antwerpena­ar, die op zijn badsloefen uit de gevangenis van Lantin bij Luik was overgebrac­ht, vertelde zelf dat hij de garage had moeten huren om een ‘schuld in het milieu af te lossen’. “Maar ik wist niet dat het was om wapens te bewaren, ik dacht dat het gewoon om drugs ging. Toen ik eens ging kijken, stonden er verschille­nde sportzakke­n. Ok heb die ene zak opengedaan en zag dat er wapens inzaten. Ik heb die er meteen terug ingeduwd. Kijk naar mijn strafblad, ik heb nooit iets met wapens of geweld te maken gehad, alleen met drugs.”

“Mijn cliënt is gebruikt om een garage op zijn naam te zetten, hij is hier niet de grote man”, zei advocaat Xavier Potvin. D.C. zal de komende maanden en jaren allicht nog verschille­nde keren voor de rechter moeten komen. Uit de kraak van berichtend­ienst Sky ECC maken de speurders op dat hij betrokken was bij verschille­nde grote drugsdossi­ers, de dertiger wordt gezien als de rechterhan­d van Yannick ‘Flash’ W.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium