Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De lokale beroemdhei­d die werd gefusillee­rd voor collaborat­ie

Achter ‘Meisje met Geit’ aan Stadspark schuilt tragisch oorlogsver­haal in Nîmes

- PATRICK VINCENT

Lieflijk ziet het eruit, het beeld van het meisje met haar favoriete geit. Maar achter dit bucolische kunstwerk van de Fransman Marcel Courbier schuilt het tragische oorlogsver­haal van Marcelle, de lokale beroemdhei­d die na de oorlog genadeloos werd aangepakt door de repressie.

Antwerpena­ars konden dit fraaie werk van de Zuid-Franse kunstenaar voor het eerst bewonderen in 1930, in het Franse paviljoen van de Wereldtent­oonstellin­g op het Kiel. Na de expo kreeg onze stad het beeld cadeau en het staat nu al sinds de jaren dertig in het grasperk van de Louiza-Marialei, naast het Onze-LieveVrouw­ecollege tegenover de hoofdingan­g van het Stadspark aan de Rubenslei.

Het meisje met het grappige Prinses Leia-kapsel is naakt en zit achterover­leunend op haar knieën. In haar rechterhan­d houdt ze een maïskolf vast waarmee ze met succes haar lievelings­geit tot bij zich lokt. Het Antwerpse exemplaar is in brons gegoten, maar het oorspronke­lijke beeld maakte Marcel Courbier al in 1925 in marmer, in opdracht van zijn geboortest­ad Nîmes. 15.000 Franse frank kreeg Courbier ervoor, de helft van het bedrag kwam van een subsidie van het ministerie van Schone Kunsten.

Het gemeentebe­stuur van die Franse stad tussen Montpellie­r en Avignon plaatste het beeld prominent in Les Jardins de la Fontaine. Dat is het stadspark in het oudste deel van Nîmes, aan de bron waar de Romeinen in de eerste eeuw hun badhuizen bouwden. In dat park bleef de groep tot diep in de Tweede Wereldoorl­og staan. Maar in de lente van 1942 begon de miserie. Op een ochtend was de arm van het meisje afgebroken en spoorloos. Pas anderhalve maand later vonden ze de kapotte arm in een bosje. Courbier herstelde zijn beeld zelf, maar twee jaar later was het weer van jan. Het marmeren meisje met de Geit werd nu onherstelb­aar beschadigd door onbekenden. De stadsdiens­ten haalden de resten weg. Het kunstwerk is nooit meer teruggezie­n.

Californis­che kust

Gelukkig waren er op dat moment al andere exemplaren in brons in omloop, zoals dat van Antwerpen. En een tweede marmeren exemplaar staat al sinds het eind van de jaren twintig in de tuin van Hearst Castle aan de Californis­che kust, het gigantisch­e landhuis van de steenrijke Amerikaans­e krantenmag­naat William Randolph Hearst, dat vandaag een museum is.

Pas later raakte ook buiten Nîmes bekend waarom het beeld tijdens de oorlog geviseerd werd. Het 17-jarige meisje dat halverwege de jaren twintig model stond voor Courbier heette Marcelle Battu. Ze woonde in de buurt van de beeldhouwe­r en was na de onthulling van het beeld een bescheiden beroemdhei­d geworden in haar geboortest­ad. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og was ze een ravissante blondine, getrouwd met Albert Polge, de spits van voetbalclu­b SC Nîmes, die voor de oorlog ook drie keer voor de Franse nationale ploeg had gespeeld, onder andere in Brussel tegen de Rode Duivels.

Gestapo

Ondanks die huwelijkse staat zou Marcelle zich tijdens de Duitse bezetting van haar stad volgens sommigen iets te frivool onderhoude­n hebben met de vijand, onder andere met een jonge officier van de bezettings­macht. Anderen beschuldig­den haar er dan weer van dat ze verzetslui zou verraden hebben aan de Gestapo.

Nîmes werd bevrijd eind augustus 1944 en Marcelle werd nog dezelfde dag opgepakt door het verzet. De repressie was genadeloos in het Oud-Romeinse bolwerk. Veel collaborat­eurs werden er geëxecutee­rd in de beroemde gladiatore­narena. Grote bewijzen voor collaborat­ie waren er niet tegen haar, maar in tegenstell­ing tot haar echtgenoot Albert, die ook terecht moest staan, kreeg Marcelle Battu geen genade. Na een kort proces, dat in Nîmes veel stof deed opwaaien, veroordeel­de de rechter haar eind september ter dood. In de vroege ochtend van 2 oktober werd ze gefusillee­rd. Ook het beeld waar ze voor geposeerd had, overleefde de oorlog dus niet.

Een dikke twintig jaar na de oorlog inspireerd­e het beeld van Courbier stripteken­aar Willy Vanderstee­n. In het Suske en Wiske-album geeft Lambik het meisje zijn jas. De naakten kleden is immers een van de zeven werken van barmhartig­heid, waarmee hij zich in dat album uit de sixties onledig houdt. Misschien heeft beeldhouwe­r Marcel Courbier die stripverwi­jzing naar zijn beroemdste werk nog gezien. De kunstenaar stierf in 1976 in Parijs. Na de oorlog maakte Courbier in opdracht nog meerdere kunstwerke­n om de heldendade­n van het Franse verzet in de verf te zetten.

Het verhaal van Marcelle Battu inspireerd­e nog niet zo lang geleden de jonge Franse schrijver Jean-François Roseau. Hij bracht twee jaar geleden

uit, niet toevallig ook de oorspronke­lijke titel van het beeld van Courbier. Het werd een bestseller in Frankrijk en de Académie Française bekroonde het boek met een literaire prijs. au Chevreau

De

Zeven Snaren

La Jeune Fille

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ??
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O
 ?? FOTO RR ?? Marcelle Battu, die model stond voor het Meisje met de Geit en daardoor tot een lokale beroemdhei­d uitgroeide, werd in augustus 1944 opgepakt door het verzet.
FOTO RR Marcelle Battu, die model stond voor het Meisje met de Geit en daardoor tot een lokale beroemdhei­d uitgroeide, werd in augustus 1944 opgepakt door het verzet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium