Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De Bruyne heeft gelijk: het is van de gekke”

- LUDO VANDEWALLE

Hijzelf heeft er wel zin in, maar begrijpt dat dit bij de spelers heel wat minder is. Louis van Gaal (70), vrijdag met Nederland in Brussel tegenstand­er van de Rode Duivels, vindt het van de gekke dat de internatio­nals na een zwaar seizoen nog vier interlands in elf dagen voor de Nations League moeten spelen. Kevin De Bruyne (30) voelt zich alvast gesteund.

Onze landgenoot wond er afgelopen weekend op de KDB Cup geen doekjes om. “We hebben amper drie weken vakantie op een heel jaar”, klaagde De Bruyne. “Dan is twee weken voor de Nations League te lang. Het is voor iedereen een slopend seizoen geweest. “

Op de eerste bijeenkoms­t van Oranje in Zeist kon Louis van Gaal niet anders dan beamen. “Ik heb ook gelezen wat De Bruyne vertelde”, aldus de Nederlands­e bondscoach. “Het was een heel zwaar seizoen met veel wedstrijde­n en dan ook nog eens die coronatoes­tanden erbij. Dan nog vier duels in elf dagen spelen, is van de gekke. Daar moet ik De Bruyne gelijk geven.”

Het zijn geen loze woorden. Van Gaal voegt de daad bij het woord en laat zijn aanvoerder Virgil van Dijk (30) alleen tegen België spelen. Daarna mag de verdediger met vakantie. “We moeten serieus blijven, Virgil speelde zestig wedstrijde­n na een seizoen waarin hij zwaar geblesseer­d was. Klopp stelde hem bij Liverpool in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Aston Villa ook niet op. Waarom was dat, denk je? Hij is op. Het gaat niet meer. Dan gun ik hem de nodige rust.”

Wijnaldum niet, Janssen wel

In Nederland winden ze zich enorm op over enkele keuzes van Van Gaal. Zo riep de Amsterdamm­er 86-voudig internatio­nal en sterkhoude­r op het middenveld Georginio Wijnaldum (31) niet op. Voor velen onbegrijpe­lijk, maar niet voor Louis van Gaal. “Ik val door de mand bij de andere internatio­nals als ik Wijnaldum oproep”, verraste de bondscoach. “Hij mag dan wel een van de leiders van dit Oranje zijn, hij heeft de jongste maanden niet meer geleverd. Ik liet hem in maart nog wat vriendscha­ppelijke wedstrijde­n meedoen en telkens moest ik hem vervangen. Omdat hij niet voldoende leverde. Onlogisch is dat niet, want hij mag bij PSG nauwelijks nog meedoen. Oranje is geen revalidati­ecentrum waar spelers opnieuw op niveau moeten komen. Zo werkt het niet. Je hebt geen automatisc­he rittenkaar­t bij mij. Je moet leveren.”

Terwijl vaste waarden als Arnaut Danjuma (Villarreal) en Jordy Clasie (AZ) – beiden ex-Club Brugge – Rick Karsdorp (AS Roma), Donyell Malen (Dortmund), Owen Wijndal (AZ) en

Marten de Roon (Atalanta) wegens blessures moesten afzeggen, riep Van Gaal wel spits Vincent Janssen (27) op. Dat is een grote verrassing, want sinds de spits in 2016 voor meer dan 20 miljoen euro van AZ naar Tottenham werd getransfer­eerd, is het alleen maar bergaf gegaan. Nauwelijks gespeeld en nog veel minder gescoord. Hij speelt nu in Mexico bij het onooglijke Monterrey, nummer zeven in de Liga MX, waar hij zelfs geen vaste basisspele­r is. Daarom had Janssen in de verste verte niet gedacht dat hij nog voor Oranje zou opgeroepen worden en plande hij de trouw met zijn verloofde Talia op 4 juni, de dag na België - Nederland.

Een Van Gaal-spits

“Janssen is wat je noemt een Van Gaal-spits”, aldus de bondscoach, die daarmee meteen een nieuw begrip in de wereld bracht. “Dat is een spits die je altijd kan aanspelen en die in de diepte blijft, niet iemand die terugzakt op het middenveld. Ik ben echter geen onmens en het huwelijk van die jongen mag gewoon doorgaan. Een leuke huwelijksd­ag, een even prettige huwelijksn­acht en dan verwacht ik hem op 7 juni bij de selectie. Hij zal dus niet spelen tegen België.”

Een kleinere verrassing is dan weer de wederoproe­ping van Bruno Martins Indi, de 30-jarige verdediger van AZ. Hij werd de jongste vijf jaar niet meer geselectee­rd. Brian Brobbey (Ajax), Lutsharel Geertruida (Feyenoord) en Mitchell Bakker (Bayer Leverkusen) blijven dan weer bij Jong Oranje, dat zich nog moet kwalificer­en voor het EK 2023 in Georgië en Roemenië. De Jonge Duivels zijn wel al geplaatst. “Kwalificat­ie daarvoor is belangrijk­er dan de Nations League”, gaf Van Gaal nog maar eens zijn geringe appreciati­e voor deze competitie mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium