Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Felice heeft het niet cadeau gekregen”

Van de turnzaal over derde klasse tot Neerpede

- PIETER-JAN CALCOEN

Zes jaar Charleroi

Het is een sprookjesh­uwelijk. Mazzu is een kind van de streek. Hij herkent zich in de supporters en omgekeerd. Hij staat garant voor energiek voetbal. Charleroi beleeft onder Mazzu zes fenomenale jaren, met zelfs een Europese kwalificat­ie. Maar er zijn ook beperkinge­n: jaar na jaar verliest de club de beste spelers. Wanneer Genk in 2019 aanklopt, nog een club met een mijnverled­en, gaat Mazzu de uitdaging aan. De erfenis is zwaar: Philippe Clement is net kampioen geworden, de Champions League wacht. Wat Mazzu’s taak bemoeilijk­t, is het gegeven dat hij geen Nederlands spreekt.

Het mislukt. In november al wordt Mazzu ontslagen: de resultaten zijn te slecht. Een sabbatperi­ode volgt. Die duurt zes maanden. Dan tekent Mazzu bij Union in 1B. Plots zit hij weer in de schaduw, zoals in zijn beginjaren, maar dat maakt hem alleen maar meer vastberade­n om te tonen dat de twijfels ongegrond zijn. Union profiteert ervan: het wordt kampioen in 1B en beleeft een sprookje in 1A, met een tweede plaats achter Club Brugge.

Nog altijd welkom bij Union

Union geniet, Mazzu wordt er verafgood. Maar dan volgt de kater: Mazzu geeft aan te zullen verlengen, praat enthousias­t mee over de toekomstpl­annen, tot hij ineens zegt dat er “belangstel­ling is van een andere club”. Het gaat om Anderlecht. Union verwijt Mazzu dat hij geen open kaart speelde, betreurt zijn opportunis­me, maar finaal wenst het zijn succescoac­h alle geluk. Het toont aan hoe graag hij er gezien was. Het zure einde verandert niks aan die appreciati­e: “Felice is hier altijd welkom.” Nu is het zaak om bij Anderlecht dezelfde liefde af te dwingen. Zoals hij die van zijn papa Pasquale krijgt. “Wat Felice ook doet, ik ben sowieso trots op hem.”

 ?? FOTO RR ?? Vader Pasquale Mazzu op het koertje waar zijn zoon Felice als kind niets anders deed dan voetballen.
FOTO RR Vader Pasquale Mazzu op het koertje waar zijn zoon Felice als kind niets anders deed dan voetballen.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium