Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ze vonden de scheenlap uit en wonnen het allerhoogs­te

- WIM CONINGS

Terugkeer van een stukje voetbalerf­goed. Voor het eerst deze eeuw staat Nottingham Forest opnieuw in de Premier League. De club uit de stad van Robin Hood troefde afgelopen zondag Huddersfie­ld Town af in de play-offs om promotie naar de Premier League en mag op zoek naar een nieuw sprookje in zijn 157-jarige geschieden­is. Deze tien dingen moet je weten van ‘Forest’.

Uitvinders van scheenlapp­en

De club bestaat sinds 1865 en is daarom een van de oudste ter wereld. Ze vonden scheenlapp­en en doelnetten uit en waren ook de eersten om de scheidsrec­hter een fluitje te geven in plaats van hem met een witte vlag te laten zwaaien.

Aan de wieg van Arsenal

’Forest’ speelt in het rood

als eerbetoon aan de roodhemden van de Italiaanse generaal Garibaldi. Als in 1886 twee van hun ex-spelers in Londen ook een ploegje willen starten, zenden ze met plezier enkele van hun truitjes op. Tot op de dag van vandaag delen de twee teams daarom hun clubkleure­n. De naam van dat ‘ploegje’? Arsenal Football Club.

Vernoemd naar recreatiep­ark

De ‘Forest’ in de clubnaam verwijst naar ‘Forest Recreation

Ground’, een park van kilometer waar de club eerste wedstrijde­n speelde.

Vaker Europacup I gewonnen dan Engelse landstitel Drie standbeeld­en en een snelweg voor succescoac­h

één zijn

In 1979 en 1980 wint het regionale clubje - Nottingham is kleiner dan Antwerpen - tot ieders verbazing twee keer op rij de Europacup I, de voorloper van de Champions League. Het jaar daarvoor hadden ze Engeland al verbaasd door als promovendu­s meteen kampioen te spelen. Het is de enige club ter wereld die de hoogste Europese clubprijs vaker gewonnen heeft dan de titel in eigen land.

Geflikt door Anderlecht

Bijna staat Forest ook in

de finale van de UEFA Cup, maar op het veld van Anderlecht verliest het de terugmatch van de halve finale verrassend met 3-0 na een paar dubieuze beslissing­en van de ref. Ex-voorzitter Constant Vanden Stock zou in 1997 toegeven dat hij scheidsrec­hter Guruceta Muro had laten omkopen. Anderlecht ontsnapt aan een schorsing doordat de feiten verjaard zijn. Forest dient wel zelf nog een eis tot schadeclai­m in, maar ook dat draait op niets uit.

Aan de basis van het succes ligt de eigenzinni­ge coach Brian Clough. Die verbaast in 1977 vriend en vijand door Birmingham-spits Kenny Burns weg te kopen en die in te zetten als centrale verdediger. Forest slikt amper goals, Burns wordt Speler van het Jaar. Intussen is er een... snelweg naar Clough vernoemd en heeft hij standbeeld­en in (geboortepl­ek) Middlesbro­ugh, Nottingham én Derby, die hij ook naar een titel leidde.

Genekt door alcoholver­slaving

De succesperi­ode met Clough eindigt na achttien jaar in mineur. In 1993 degradeert hij met Forest en wordt de samenwerki­ng stopgezet nadat de club zijn alcoholver­slaving niet langer kon verbergen. Volgens toenmalig Sheffield-coach Trevor Francis vroeg Clough voor de match om twee emmers ijswater over zijn hoofd te gooien in een poging te ontnuchter­en. Met nog twintig minuten op de klok moest hij Clough ook duidelijk maken dat de match nog niet afgelopen was na een fluitsigna­al van de ref. “Als ik niet gedronken zou hebben, zouden we nooit gezakt zijn”, zei Clough later.

Manager van het Jaar

Sinds 1999 zat Forest in tweede of zelfs derde klasse. Geen Europacup Iwinnaar was ooit zo ver teruggeval­len. Dit seizoen was het gestart met één puntje uit zeven matchen. Tot Steve Cooper overnam als manager. Hij won liefst zestig procent van zijn matchen als coach en voltooide daarmee een straffe comeback. Manager van het Jaar Jürgen Klopp zei dat Cooper de prijs eigenlijk verdiend had.

‘Fistpump’ voor de fans

Onnodig te zeggen dat Cooper ongezien populair is. Zijn viering met gebalde vuist in de lucht, de zogenaamde

is zelfs materiaal voor valentijns­kaartjes. Op sociale media circuleren beelden van een voetbalfan die op zijn huwelijk een toast uitbrengt op de Forest-manager.

Met dank aan een huurling en de zoon van

‘fistpump’,

Op het veld stelen twee

de show: de 20-jarige aanvaller Brennan Johnson, zoon van voormalig Forest-spits David, was goed voor 19 goals en 10 assists. En op rechtsback is de 21-jarige Djed Spence een sensatie. Hij werd door middenmote­r Middlesbro­ugh uitgeleend en zette Neil Warnock, de trainer die hem niet moest hebben, een neus nu die ook op Twitter zit. “Welkom op Twitter, Neil!”, tweette Spence. Samen met een foto waarop hij aan een sigaar lurkt, de beker laconiek aan zijn voeten. youngsters

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium