Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ga de cross nooit verwaarloz­en” THIBAU NYS

Laat ook na allereerst­e profzege op de weg veldrijden niet los

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Ritzege en eindzege in de Flèche du Sud: de wegcarrièr­e van Thibau Nys (19) blijft een hoge vlucht nemen. Toch wil hij de focus op het veldrijden (nog) niet onmiddelli­jk loslaten. “Het idee dat ik meer aanleg heb als wegrenner dan als crosser, daar wil ik van af.”

Thibau Nys – zoon van veldritico­on Sven Nys – behaalde afgelopen vrijdag zijn eerste officiële zege bij de profs. In de Flèche du Sud (2.2) – een vijfdaags rondje in Luxemburg – stond een peloton van nobele onbekenden en collega-veldrijder­s aan de start, maar een kermiskoer­s moeten we er ook niet van maken. Nys haalde het klassement binnen na ritwinst in etappe drie, goed voor 2.728 hoogtemete­rs over 126,7 kilometer.

“Weer heel veel bijgeleerd”, zegt hij zelf. “Zelfs in zo’n klein rondje is het een nerveus gedoe om je leiderstru­i te verdedigen. Zaterdag brak het peloton bijna meteen in twee stukken en ik was niet mee. Anderhalf uur heb ik moeten achtervolg­en, maar uiteindeli­jk is het gelukt.”

Voor Nys is het alweer een nieuw succes op de weg, na de Europese titel bij de beloften vorig jaar. Een week geleden finishte hij ook al derde in de Antwerp Port Epic, daar wel met een heel degelijk peloton aan de start.

Zijn coach Paul Van Den Bosch gaf eerder aan dat Nys “het potentieel van een topsprinte­r heeft”, maar ook zijn duurvermog­en lijkt zich nu heel goed te ontwikkele­n.

“Ik word een completere renner”, aldus Nys. “In de Flèche du Sud heb ik gemerkt dat mijn motor is gegroeid.”

Het wegprogram­ma van Nys is ondertusse­n veel meer dan een voorbereid­ing op het crossseizo­en. In juni rijdt hij de Ronde van Limburg, Dwars door het Hageland, de Elfstedenr­onde Brugge en de Baloise Belgium Tour. Niet om de hoop te vullen, wel om zich “te tonen, om te laten zien dat ik opnieuw een stap vooruit heb gezet.”

Voor het eerst op hoogtestag­e

Op het BK in Middelkerk­e (26 juni) start Nys bij de elite, maar daarover is hij realistisc­h.

“Daar wil ik geen doel van maken. Het is een tamelijk vlak rondje. Als mannen als Wout van Aert of Jasper Stuyven hun gewicht en kracht in de schaal leggen, schiet ik tekort. Bergop zou ik dat nog kunnen beperken, op het vlakke niet. De finale rijden zou mooi zijn, maar meedoen om te winnen is een

Nog iets dat erop wijst dat Nys de weg wat hardnekkig­er nastreeft: na mission impossible.” het BK gaat hij voor het eerst in zijn carrière op hoogtestag­e. De locatie ligt nog niet vast en zal mee afhangen van welke trainingsm­akkers hij kan overtuigen om hem te vergezelle­n.

“Ik wil straks een volwaardig­e crosswinte­r rijden, mogelijk mijn laatste. Maar wat Wout van Aert heeft gedaan – een cross of tien op een jaar – dat zal voor mij nooit genoeg zijn.”

Voor de stage laat hij zelfs het beloften-EK in Portugal schieten, waar hij zijn titel niet zal verdedigen.

“Ik heb geen enkele keer kunnen koersen met mijn trui”, zegt Nys. “Maar op training heb ik er wel van genoten.”

De hoogtestag­e dient als voorbereid­ing op het belangrijk­ste hoofdstukj­e van de wegcampagn­e: deelname aan de Ronde van de Toekomst (18-28 augustus) met de nationale selectie en voordien meer dan waarschijn­lijk een korte passage als stagiair bij Trek - Segafredo, de grote broer van de Baloise - Trek Lions.

“Die mogelijkhe­id bestaat, ja. Het is iets waar ik erg naar uitkijk, een volgende stap in mijn carrière waaruit ik veel kan leren. Maar er is nog geen planning, ik heb nog geen idee welke wedstrijde­n ik bij de WorldTourp­loeg zou kunnen rijden.”

Australië te ver Het uitgebreid­e wegprogram­ma

betekent voorlopig niet dat Nys het veldrijden enigszins loslaat. Na de Ronde van de Toekomst gaat de focus net helemaal naar de cross. Daarvoor laat hij zelfs het beloften-WK in Australië schieten.

“Het rondje daar moet mij nochtans perfect liggen, maar de verplaatsi­ng is gewoon te belastend. De bondscoach begrijpt mijn keuze volledig.”

Naar eigen zeggen heeft Nys een openstaand­e rekening met het veldrijden.

“Ik wil straks een volwaardig­e winter rijden, waarin ik week na week mijn niveau haal. Vorige winter is dat niet gelukt. Het idee dat ik meer aanleg heb als wegrenner dan als crosser, daar wil ik van af. Die indruk bestaat nu, maar volgens mij heeft dat te maken met de verwachtin­gen die mensen van mij hebben. Op de weg zijn die gewoon lager, dan is het makkelijke­r om ze te overtreffe­n.”

“Ja, mogelijk wordt het mijn laatste integrale crosswinte­r. Het zou kunnen dat ik de volgende jaren later instap of afdraai na het WK. Maar ik ga de cross nooit verwaarloz­en. Wat Wout van Aert nu heeft gedaan – een cross of tien op een jaar – dat zal voor mij nooit genoeg zijn.”

De constellat­ie waarin Nys veld en weg gaat combineren ligt ook al vast. Dat wordt “een Lucinda Brandverha­al”. Hij ligt tot eind 2024 vast bij Baloise - Trek Lions, maar kan zoals zijn Nederlands­e collega doorheen het seizoen vrij overstappe­n naar de wegploeg van Trek - Segafredo. Ook de UCI gaat daarmee akkoord.

“Klopt”, zegt Nys. “Het geeft rust dat ik die mogelijkhe­id nu heb. Voor mij is dat de perfecte omgeving om te groeien.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium