Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Clash, deel 59

- HANS JACOBS

wedstrijd tegen hem fysieke strijd.”

Nachtdier Djokovic in het voordeel

is altijd session nuit een

De tweestrijd vindt vandaag plaats in wat de Fransen de noemen. De wedstrijd zal niet beginnen voor 20.45u. Een detail? Neen, want beiden hebben andere voorkeuren. Nadal prefereert de dagsessie in Parijs. Als het warmer is, botst de bal hoger op, wat zijn verwoesten­de uithalen ten goede komt. Nadal is dus een ‘zonneklopp­er’ – en niet om een siësta in het zonnetje te houden – Djokovic is meer een man van de avond/nacht. Nadal zei tijdens deze Roland Garros nog dat hij geen voorstande­r is van nachtelijk­e wedstrijde­n op gravel, zoals op de US Open: dan is het kouder, is de vochtighei­dsgraad hoger, kleeft er meer gravel aan de bal, wat allemaal minder geschikt is voor zijn spel. De organisato­ren gingen niet in op zijn bede.

Daartegeno­ver staat de reputatie van gravelkoni­ng Nadal: al dertien keer won hij in Parijs. Op gravel won Nadal 91,2 procent (!) van zijn wedstrijde­n, Djokovic ‘slechts’ 80,3 procent.

Clash tussen stijlen

Voor de 59ste keer nemen ze het tegen elkaar op. Djokovic leidt de dans met 30 zeges, tegenover 28 voor Nadal. Gaat het over pure grandslamd­uels, dan bekleedt Nadal de polepositi­e (10 zeges, 7 keer verloren tegen Djoko). Met Roger Federer worden beiden in dezelfde adem genoemd als het gaat over de

van het tennis.

Het trio vocht de voorbije jaren al meermaals epische wedstrijde­n uit, maar toch is een duel Djoko - Nadal anders dan wanneer een van hen het opneemt tegen Federer. Djokovic en Nadal zijn namelijk twee van de allerbeste verdediger­s aller tijden – en drijven elkaar daardoor tot het uiterste. Dat hebben ze gemeenscha­ppelijk, maar in hun totaalspel verschille­n ze behoorlijk. De clash tussen de stijlen laat zich nog het best zo omschrijve­n: Nadal mept, gaat en blijft gaan met zijn energievre­tende spel op zijn favoriete ondergrond, Djokovic heeft een gevarieerd­er slagenarse­naal, een sublieme timing.

Tijdens deze Roland Garros werd Djokovic gevraagd hoe hij

zou omschrijve­n als hij ze moet vergelijke­n met een muziekinst­rument.

“Roger is een viool, Nadal een elektrisch­e gitaar of een drumstel en ik een saxofoon. Ik ben een beetje van alles, zoals een saxofoon bij elke soort muziek past.”

Big Three

Three

The Big

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium