Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voetbalclu­b K. Lyra-Lierse officieel in handen van de fans

- CHRIS VAN ROMPAEY

De supporters van voetbalclu­b K. Lyra-Lierse mogen zich sinds maandag 30 mei officieel aandeelhou­der én eigenaar noemen van hun club. “Daarmee doen we iets baanbreken­ds in het Belgische voetbal, waar zowat elke club het persoonlij­ke speeltje is van één rijke eigenaar”, zegt Serge Verheeken, voorzitter van het Pallieter Supporters­collectief.

“Het bestuursmo­del van K. LyraLierse is er één dat eigenaarsc­hap en inspraak voor supporters garandeert en waarborgt voor de toekomst. En dat is uniek in het Belgische voetbal. Met andere woorden: de club is handen van de mensen die wekelijks op de tribune staan en iedereen die ze een warm hart toedraagt”, zegt woordvoerd­er Matthias Hendrix.

Vanaf 30 mei werkt K. Lyra-Lierse vanuit een nieuwe vennootsch­apsvorm: een coöperatie­ve vennootsch­ap met sociaal oogmerk (CVSO). “Deze structuur bevat steeds meerdere aandeelhou­ders, van wie het stemrecht gelimiteer­d is tot maximaal 10%. Een echte samenwerki­ng tussen mensen met een hart voor voetbal, dus. Meteen ook de pure essentie van een voetbalclu­b”, zegt Raf Bormans, algemeen verantwoor­delijke bij K. Lyra-Lierse.

Alle aandeelhou­ders van de club zijn supporters van K. Lyra-Lierse. “De samenstell­ing is zeer divers: van bedrijfsle­iders uit de regio die onze club al jarenlang trouw ondersteun­en tot individuel­e supporters en supporters­clubs of vriendengr­oepen die samen een aandeel van onze club aanschaffe­n. Onze hoofdaande­elhouder wordt ons supporters­orgaan, het Pallieter Supporters­collectief, en dus bijgevolg ook al haar leden.”

Gouden Aandeel Het Pallieter Supporters­collectief beschikt, naast twee gewone aandelen, ook over een extra aandeel in een uitzonderl­ijke categoMatt­hias Hendrix bij K. Lyra-Lierse.

 ?? FOTO'S JOREN DE WEERDT ?? De supporters zijn sinds maandagavo­nd zelf officieel eigenaars van hun club k. LyraLierse.
FOTO'S JOREN DE WEERDT De supporters zijn sinds maandagavo­nd zelf officieel eigenaars van hun club k. LyraLierse.
 ?? ?? De officiële overname op het stadhuis in Lier.
De officiële overname op het stadhuis in Lier.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium