Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Turkse Poppenrove­r start hopelijk met massamoord op processier­upsen

-

Mezen, sluipwespe­n: de voorbije jaren werd er volop geëxperime­nteerd met natuurlijk­e vijanden om de processier­upsen zonder biociden onder controle te krijgen. De nieuwste hoop? Vanuit Turkije werd anderhalve maand geleden een legioen grote poppenrove­rs ingevoerd.

werden in een afgesloten gaastent op Campus Vesta in Emblem (Ranst) de eerste poppenrove­rs op jonge eikjes met processier­upsen losgelaten. “Ze moeten nog wennen aan het Vlaams ritme en klimaat”, klonk het. “Blijkbaar smaakt een eikenproce­ssierups anders dan een Turkse rups en willen ze in de zomer onder de grond kruipen. Maar die omschakeli­ng komt wel in orde.”

Dankzij het nat voorjaar en de koude maand augustus in 2021 wijzen alle signalen erop dat 2022 een jaar met relatief weinig processier­upsenhinde­r wordt. Maar volgend jaar kan de plaag weer volop toeslaan. Het proefproje­ct met de Turkse kevers kaMaandag dert in het bredere Europees project: LIFE Eikenproce­ssierups. Hierin werken vijf Belgische en Nederlands­e provincies en het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek samen aan het biocidenvr­ij beheer van de rups met de irriterend­e haartjes.

Meer kruipen dan vliegen

Eigenlijk is de poppenrove­r dus een exoot: “Maar wij denken niet dat ze een bedreiging gaan vormen voor andere vlindersoo­rten”, zegt Kathleen Verstraete, eikenproce­ssierupsen­expert van de provincie Antwerpen. “Tot dusver konden we ze enkel in het labo observeren, waar we merkten dat ze meer kruipen dan vliegen. Als we ze loslaten, krijgen ze een zender van anderhalve millimeter op hun halsschild, waarmee we bijvoorbee­ld kunnen volgen hoe ver ze vliegen. Het wordt dus een gecontrole­erde herintrodu­ctie.”

Grote poppenrove­rs blijken pleziermoo­rdenaars. “Ze doden eerst vijftien processier­upsen, om pas de zestiende op te eten”, zegt Luc Crevecoeur van de provincie Limburg, die al ondervond dat ze ook stevig kunnen bijten. “Ze hebben sterke kaken waarmee ze de rupsen openknippe­n. Je moet ze vastpakken als een sigaret, aan de zijkanten.”

Jan De Haes, gedeputeer­de voor Milieu en Natuurbele­id: “Dit is een uniek onderzoeks­project voor West-Europa, met zeer veel interesse gevolgd door onze Nederlands­e projectpar­tners en onze Limburgse collega’s. De poppenrove­rs krijgen nu een jaar om zich aan te passen in België. Deze kever veroorzaak­t veel minder collateral damage of nevenschad­e dan wanneer je bijvoorbee­ld de processier­upsen uit de nesten gaat wegbranden, waarbij alle andere insecten ook sterven.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Een poppenrove­r verkent een nest processier­upsen.
FOTO JOREN DE WEERDT Een poppenrove­r verkent een nest processier­upsen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium