Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weinig onteigenin­gen voor nieuwe bruggen

Omwonenden krijgen tot 23 juni om opmerkinge­n en bezwaren in te dienen

- JAN AUMAN

Het openbaar onderzoek over de bouw van twee nieuwe bruggen over het Albertkana­al, ter vervanging van de ‘banaanbrug’, is gestart. Tot en met 23 juni krijgen Wijnegemna­ren de mogelijkhe­id om hun opmerkinge­n en bezwaren in te dienen. Voor de bouw van de bruggen blijft het aantal onteigenin­gen binnen de perken.

Anderhalf jaar geleden bereikten de gemeente en De Vlaamse Waterweg een compromis over de nieuwe oeververbi­nding. Nadat eerder onheilspel­lende ontwerpen over megasluize­n en tientallen onteigenin­gen naar de prullenman­d waren verwezen, slaagde toenmalig burgemeest­er Ivo Wynants (N-VA) erin om het dossier in gunstiger vaarwater te loodsen voor Wijnegem.

Concreet: De Vlaamse Waterweg zal de nog geen dertig jaar oude ‘banaanbrug’ vervangen door twee exemplaren en op verschille­nde locaties: één voor auto’s, vrachtwage­ns en bussen ter hoogte van de Kanaalstra­at en één voor fietsers en voetganger­s ter hoogte van de huidige brug.

De Roeispaan

De voorbije maanden werden al voorbereid­ende werken uitgevoerd. Zo werd ruim een jaar geleden het benzinesta­tion van Texaco gesloopt. Dat stond in de weg voor één van de brughellin­gen. Intussen werd op de burelen van de kanaalbehe­erder in Hasselt de laatste hand gelegd aan het ontwerp. De bouwaanvra­ag werd officieel ingediend.

De gemeente organiseer­t nu een openbaar onderzoek. Een maand lang kan iedereen de plannen inkijken. Het lijvige dossier kan ook via het Omgevingsl­oket geraadplee­gd worden. De gemeente geeft op voorhand niet zomaar groen licht. “We zullen pas advies geven na het openbaar onderzoek”, aldus schepen van Ruimtelijk­e Ordening Maarten Janssens (N-VA).

Het is opmerkelij­k dat buiten het al gesloopte onbemande benzinesta­tion slechts één woning dient afgebroken te worden: het huurpand achteraan de Kanaalstra­at nr. 6. Aan de overkant van het water zal de andere aanloophel­ling van de nieuwe autobrug wel de sfeervolle tuin van De Roeispaan inpalmen. De horecazaak zelf zou niet geraakt worden, maar het is afwachten wat de impact van al dat autoverkee­r naast de deur zal zijn.

Dertig km per uur

De nieuwe autobrug, in het verlengde van de Kanaalstra­at, wordt een stalen boogbrug van 118 meter. Door de scherpe bochten op de hellingen zal de maximaal toegelaten snelheid er beperkt zijn tot 30 km per uur. Om geluidshin­der te vermijden komen er geluidswer­ende schermen in de bochten.

De nieuwe autobrug wordt eerst gebouwd, al zal de meest recente planning van De Vlaamse Waterweg (najaar 2022) wellicht niet meer haalbaar zijn. Op dat moment kan het verkeer de bestaande ‘banaanbrug’ blijven gebruiken

om het Albertkana­al op een veilige en vlotte manier over te steken.

Timing onzeker

Schepen van Ruimtelijk­e Ordening

‘‘We zullen pas advies geven na het openbaar onderzoek.”

Pas nadat de nieuwe autobrug in dienst is genomen, zal de ‘banaanbrug’ worden afgebroken. Daarna start de bouw van de nieuwe fiets- en voetganger­sbrug van 171 meter ter hoogte van het sluizencom­plex. Fietsers en voetganger­s kunnen dan tijdelijk alleen gebruikmak­en van de route over de sluizen.

Tijdens de uitvoering van de werken kan het Albertkana­al dus steeds worden overgestok­en met uitzonderi­ng van enkele korte onderbreki­ngen. De gemeente en de Vlaamse Waterweg zullen hierover communicer­en.

 ?? FOTO JAA ?? De aankondigi­ng van het openbaar onderzoek. De ‘banaanbrug’ zal op termijn gesloopt worden.
FOTO JAA De aankondigi­ng van het openbaar onderzoek. De ‘banaanbrug’ zal op termijn gesloopt worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium