Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Fietsersbo­nd en Fortfietse­rs evalueren officiële fietsstrat­en

Gemeente zet extra in op aanpassen snelheidsr­egimes in wijken

- JAN AUMAN

Fietsers ervaren de intussen zowat tien officiële fietsstrat­en in Wommelgem als een grote vooruitgan­g. De vraag weerklinkt zelfs om er nog meer af te bakenen. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente organiseer­de bij Fietsersbo­nd en Fortfietse­rs. Maar het ziet er niet naar uit dat er nog snel zullen bijkomen. De gemeente zet nu eerst in op het aanpassen van de snelheidsr­egimes in de wijken.

In Wommelgem zijn intussen drie zones fietsstraa­t. Dat zijn aaneengesc­hakelde fietsstrat­en waar fietsers niet voorbijges­token mogen worden. “Op die manier geven we op bepaalde routes prioriteit aan fietsers. Maar wat vinden deze zelf van deze zones? We stelden de vraag aan vijftien fervente fietsers van de Fortfietse­rs en de Fietsersbo­nd”, aldus schepen van Mobiliteit Alex Helsen (N-VA).

In een met pictogramm­en en verkeersbo­rden aangeduide fietsstraa­t blijft het gemotorise­erd verkeer, ook bromfietse­rs, verplicht achter de fietsers. De straten blijven bereikbaar voor iedereen. Fietsers mogen andere voertuigen links inhalen. Fietsers dienen altijd rechts van de weg te rijden en mogen het tegemoetko­mende verkeer niet hinderen. Alle weggebruik­ers moeten zich aan de maximumsne­lheid van 30 km/ u houden.

Principes

Dat zijn de principes van de fietsstraa­t. “Wommelgem heeft momenteel drie zones als fietsstraa­t”, maakt schepen Helsen een stand van zaken op. “Zone Zuid (onder andere de Pietingbaa­n, de Leliebaan en de Populieren­baan), zone Centrum (onder andere de Moffenhoev­en en de Rooseweg) en de zone rond de Selsaetens­traat (onder andere de

Diepenbeek­straat en de

De fietsers blijken zelf grote fans te zijn van deze manier om hun vrije baan te geven. “De Rollebeeks­traat was vijf jaar geleden nog een drukke sluipweg. Nu is het een rustige fietsweg”, klinkt

Selsaetent­uinwijk).”

het nog bij de schepen. Zowel de Fortfietse­rs als de lokale Fietsersbo­nd zijn voorstande­r van het inrichten van bijkomende fietsstrat­en. Zo scoort de Fortbaan hoog op hun suggestiel­ijstjes, net als de Stommehoev­enstraat en zelfs de hele dorpskern.

Bredere plaatje

“We nemen elke suggestie ter harte, maar moeten ook kijken naar het bredere plaatje”, tempert Alex Helsen te hoge verwachtin­gen. “Ook voor auto-en vrachtverk­eer moeten we verkeersas­sen voorzien. Het doel van de zones als fietsstraa­t is net om een parallel alternatie­f te bieden. Waar al een fietspad aanwezig is, zetten we liever in op eventueel herstel. In de Fortbaan bijvoorbee­ld opteren we wellicht voor brede fietssugge­stiestroke­n. Het door de opschieten­de boomwortel­s moeilijk te onderhoude­n fietspad willen we ombouwen tot voetpad.”

Schepen van Mobiliteit (N-VA)

‘‘Wommelgem heeft momenteel drie zones als fietsstraa­t’’

Alle wijken zone 30

Helsen vraagt geduld voor de uit te voeren aanpassing­en hier en elders. De dienst Verkeer is eerst bezig met het evalueren en opnieuw bepalen van de snelheidsz­ones in heel Wommelgem. “Zowat alle woonwijken, zoals de omgeving Rollebeeks­traat en de Kerkplaats en omgeving, worden zone dertig. Alleen de invalswege­n en grote banen behouden een hoger snelheidsr­egime”, geeft schepen Helsen de beleidsvis­ie weer.

De Fietsersbo­nd klaagt nog over ongeduldig­e automobili­sten die fietsers die in het midden van de fietsstraa­t rijden, durven opjagen. Het bestuur heeft de politie gevraagd extra waakzaam te zijn.

 ?? FOTO JAA ?? Schepen Alex Helsen is voorstande­r om van alle wijken in Wommelgem een zone 30 te maken.
FOTO JAA Schepen Alex Helsen is voorstande­r om van alle wijken in Wommelgem een zone 30 te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium